16 Юли, 2018 07:29 2 894 38

16 юли 1969 г. Аполо 11 тръгва към Луната

  • аполо 11-
  • луна-
  • космос

Най-накрая, след осем годишна подготовка, дошъл редът и на най-очакваната мисия от всички, Аполо 11. Тя била първата мисия с пилотиран космически кораб, чийто екипаж достигнал и извършил успешно кацане на Луната. Целта на мисията била да прилуни хора на Луната и да ги върне успешно на Земята. Астронавтите избрани за голямото събитие били: Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин, които вече били летели в Космоса с програма Джемини. Корабът бил изстрелян на 16 юли 1969 г. в 13:32:00 (UT) от стартова площадка 39А на космически център Кенеди.

На 20 юли корабът достигнал Луната. Екипажът на Аполо 11 спрял работа за последна почивка преди големия момент. Армстронг и Олдрин влезли в лунния модул "Ийгъл" и започнали подготовката за прилуняване. Колинс трябвало да направи последен оглед на апаратурата и след като установил, че всичко върви по план се пошегувал „Мисля, че машината работи и всичко е наред, освен факта, че вие сте с главите надолу”.

Пилотът на лунния модул, Бъз Олдрин, внимателно управлявал машината по пътя към Луната. Те се прилунили в Морето на Спокойствието, 40 сек. по-късно от очакваното в 20:17 универсално време (UT) на 20 юли., тъй като Олдрин трябвало да избегне голям скален блок. Шест часа отнело приготвянето за преминаване към следващия етап - излизане от лунния модул и стъпване на Луната. В 02:56:20 (UT) на 20 юли, Хюстън дал сигнал зелено. „Тук база Хюстън, излизането разрешено, дишаме с вас момчета!” Най-после Армстронг имал разрешението да излезе от лунния модул. Сега трябвало да намери смелост. В 04:55(UT) на 20 юли Нийл Армстронг отворил люка и слязъл по стълбата. Направил три малки крачки и така станал първият човек, който стъпил на лунната повърхност. Той изрекъл: „Малка стъпка за човека - голям скок за човечеството!.” За съжаление, повреда в комуникацията система попречила на целият свят да чуе тази запомняща се фраза.

Камерата на Аполо била монтирана на един от краката на лунния модул, за да излъчи и заснеме това световно събитие. Олдрин се присъединил към Армстронг след 19 мин. изричайки: "Величествена самота."

След прилуняването си, астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин демонтирали стоманена плоча, която била закрепена към един от краката на лунния модул, застанали пред камерата и прочели пред телевизионната публика, какво пише на нея: „Тук хора от планетата Земя, първи стъпиха на Луната, юли 1969 г. сл. Хр. Дойдохме с мир, от името на цялото човечество.” ("Here men from the planet Earth first set foot upon the Moon, July 1969 A.D. We came in peace for all mankind.") Плочата била подписана от Армстронг, Колинс, Олдрин и президента на САЩ, Ричард Никсън. Астронавтите забили американското знаме, което обаче се оказало доста трудно, защото лунната повърхност се оказала по-твърда отколкото очаквали.

Повреме на престоя си на Луната, Армстронг и Олдрин били свързани с президента на САЩ - Ричард Никсън. Проведеният разговор станал известен, като „най-историческото обаждане” получавано някога. Президентът им казал: „Заради това, което направихте, Бог стана част от живота на човека?”.

Престоят на двамата астронавти бил ограничен, всичко трябвало да бъде по график. Имали ограничено време за някои научни проучвания. За съжаление, те направили много малко фотографии, улисани в работата си. Анализирайки този факт, по-късно Олдрин казвал: "Това е моя грешка, може би, но ние никога не сме симулирали тази тренировка.'

След излитането си от лунната повърхност, лунният модул се скачил с командния и лунните проби били преместени на кораба. По-късно лунният модул бил изоставен и астронавтите се отправили обратно към Земята. Завръщането било сравнително спокойно. Само една повреда се появила по време на обратния полет, която била незначителна и бързо отстранена. След 2 и половина дена път, астронавтите били готови да навлязат в земната атмосфера. Пътуването приключило в 16:50 (UT) на 24 юли, 1969 г., когато корабът Колумбия се приводнил 812 морски мили североизточно от Хавай, завръщайки се благополучно с тримата астронавти.

Астронавтите от мисията Аполо 11 били посрещнати като герои. Няколко дни преди приводняването на Аполо 11, Олдрин казал: „ Ние сме тук, като символ на ненаситното любопитство на човека да изследва непознатото”. С успеха на Аполо 11, националната цел, първоначално представена от президента Джон Ф. Кенеди, хора да стъпят на Луната и да се върнат обратно на Земята, е била изпълнена. В официалното изявление на НАСА, нарекли мисията Аполо 11: „Където никога не е отивал човек: Историята на Аполо, лунните експедиции.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    10 30 Отговор
    А "високотехналогичните" братушки още я гледат само по Взгляд.

    Коментиран от #2, #4, #7

  • 2 учуден

    20 12 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Рано в понеделник сте се дрогирал ! Няма ли да работите ?
  • 3 Сейку

    39 10 Отговор
    Да бе, кацали на Луната някога със старите технологии а сега с най модерните не могат. да живее холивуд

    Коментиран от #10, #37

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сссерем

    8 24 Отговор

    До коментар #4 от "българче":

    Не 28 милиона а 128 трябваше да загинат,а жертвите на американците са по малко по много прозаични причини,това е все едно с лъкове и стрели срещу танкове.И трябва на съюзниците шнуровете да целувате за това че ви дадоха техника и провизии,иначе щеше да поздравяваш със зиг хайл.
  • 6 НКВД

    9 22 Отговор
    И все пак ако краварите не са стъпили на луната защо най-мъжественият мъж свети Путин не извади доказателства и да ги очерни пред целия Земя?
  • 7 Да си знаеш

    25 6 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Първият човек в космоса-първият изкуствен спътник-първият човек излязъл в откритият космос-първата жена в космоса-първи хидравличен модул в открития космос-първата ракета с най-голям товар-първи изкуствен спътник за предсказване на времето на Земята-и т.н....-все руснаци....
  • 8 Един ....

    17 9 Отговор
    Слаб сценарий , слаба холивудска продукция !
  • 9 бббббб

    16 6 Отговор
    Каква луна,кви пет лева ?!?!?На скоро във Факти имаше статия,че американците са поръчали на Руснаците да им изработят за 19 мил.долара тоалетна за МКС,тъй като тяхната постоянно дефектирала .Та в този ред на мисли ,как са стигнали луната без WC ?!?!?Или са пълнили памперси ????
  • 10 Бесен Язовец

    3 11 Отговор

    До коментар #3 от "Сейку":

    От де я извади тъз тъпа логика, а тойти рушняци с кви технологии летяха в космоса, с нови ли ???

    Коментиран от #18

  • 11 злобар

    14 4 Отговор
    Защо ли само грингофилите си вярват че са били на луната , по скоро са лунатици .
  • 12 Ford Prefect

    9 2 Отговор
    Излетели са от и са кацнали на Мукавей!
  • 13 Onq s konq

    15 2 Отговор
    Измама! Никаде не са ойдели истрееяляли са спътник а от Холивууд са снимали клипче у постинята
  • 14 СссереМ

    7 10 Отговор
    През 2032 ще е първото кацане на Марс с екип от 7 души,а бушмените още луната сънуват.

    Коментиран от #16

  • 15 Шулц

    7 1 Отговор
    Ако не беше кражбата на технологии и нейните автори от германците щяха да са литнали под водата.....
  • 16 999

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "СссереМ":

    И ще ходят с памперси защото не могат да си направят един нужник, другият вариант е да си се.....т във вратовете.
  • 17 Петко Войвода

    10 3 Отговор
    Най скъпата театрална постановка наречена Аполо 11.
  • 18 Даскал

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    Едно е да се лети около земята , друго е да кацнеш на Луната. Или за тебе е едно и също?

    Коментиран от #20

  • 19 Георги

    3 2 Отговор
    На Луната са ходили само космонавти от третия райх и имат база там. Никой друг не е кацал
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Даскал

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    Абе като чета само как се изразяваш ми е ясно , че няма смисъл да се спори с теб. Това е все едно да се спори с радио.

    Коментиран от #22

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Onq s konq

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бесен Язовец":

    Я да не обиждаш бре НеПеО!!

    Коментиран от #25

  • 24 Иво

    5 4 Отговор
    Американците никога няма да кацнат на луната защото нямат технологични способности за тая дейност.

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 НКВД

    3 3 Отговор
    И пак питам, защо свети Путин не изкара доказателства за измамата на краварите? Точно сега това би било голям удар срещу тях! Айде бе свети Путин, изкарай доказателствата! Какво те спира?

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Чепа

    3 2 Отговор
    Тръгва,ама към Луната м студиото в Холивуд...не разбрахте ли,че никой не е кацал там?????
  • 29 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #24 от "Иво":

    Прекалено малоумен си ,за да даваш мнения.САЩ е най-високо технологичната страна както на тема космос ,така и във всяка друга сфера.Кацанията на Луната са общо 6 ,а целия проект излиза над 200 милиарда долара.Кацанията са потвърдени от СССР.През 2013г. Китай пратиха роувър на Луната ,като те също потвърдиха кацанията.Япония миналата година също потвърди.Знаеш ли защо руските неможачи ,не са могли по това време да стъпят на Луната ? Защото немогат да направят ракета ,като тази на САЩ и се получават само неуспяшни опити ,след което руснаците се отказават.На този етап САЩ е най-дейната държава в космоса ,като отговарят за почти всеки космически проект и изследват цялата слънчева система ,както открития космос.След това е Китай ,и вече накрая са Русия ,като руснаците нямат възможност да правят нищо друго освен да ходят до МКС.

    Коментиран от #31

  • 30 Lie

    3 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Бъз Олдрин, внимателно управлявал машината по пътя към Луната" хахаха много се смях с превода. Изглежда е бил направен за деца в начално училище. Привет от пустинята Аризона момчета, вие се представихте чудесно във филмовата продукция ;)
  • 31 САМО ЧЕ СЪВСЕМ СКОРО СЕ РАЗБРА

    1 4 Отговор

    До коментар #29 от "гост":

    ЧЕ фащ НЯМАТ КОСМИЧЕСКА ТОАЛЕТНА И СЯ СА МОЛЯТ НА УШАНКИТЕ ДА ИМ Я НАПРАВЯТ.КАК СА ПЪТУВАЛИ ДО ЛУНАТА ДВЕ НЕДЕЛИ И ПОВЕЧЕ.??;,

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Сссерем

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "САМО ЧЕ СЪВСЕМ СКОРО СЕ РАЗБРА":

    Имало е един като теб да ги гълта.
  • 33 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "САМО ЧЕ СЪВСЕМ СКОРО СЕ РАЗБРА":

    САЩ имат каквото си пойскат бауш.Друг е въпроса, че руските неможачи ги бива само в това да поправят тоалетни.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 zuio

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сейку":

    ходиха , аз видях как байрака плющи във безвъздушното пространство!!!!!!!
  • 38 Морук

    1 1 Отговор
    Ся като изорат полята ше ходя на Юпитер,и ше цъкна едно селфи с един Градешки юпитеранец,демек Юпитер ше моя планета ,въздуха дет дишане и той ли американски бре7422