Last news in Fakti

18 Юли, 2018 10:04 4 352 2

Светът притиска Никарагуа за мир (СНИМКИ)

  • никарагуа-
  • война-
  • даниел ортега-
  • масая

ЕС предлага да посредничи за преодоляване на кризата

Светът притиска Никарагуа за мир (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Представител на папа Франциск призова за примирие в Никарагуа, докато полицията и военизирани групи атакуваха укрепление на опозицията близо до столицата Манагуа, предаде DPА.

"В този трагичен момент искам да изразя от името на Светия отец и Светия престол дълбокото си безпокойство от тежката ситуация, която преживява страната", каза Валдемар Зомертаг, посланик на Ватикана в централноамериканската страна.

Папският представите отправи призива си в момент, когато полицията и паравоенни групи атакуваха демонстранти, издигнали барикади в град Масая, на около 30 км от Манагуа. Демонстрантите отвърнаха, мятайки камъни и самоделни бомби, както съобщи телевизия "Канал 15".

Светът притиска Никарагуа за мир (СНИМКИ)

Най-малко двама души са убити при щурма, предприет от проправителствените сили срещу Масая - най-бунтовния град в Никарагуа, разтърсвана от месеци от жестоко смазвани протести, при които бяха убити няколкостотин души.

Хиляда души от силите за борба с размириците и тежковъоръжени паравоенни влязоха с около 40 пикапа рано сутринта вчера в града. На видеозаписи, качени в социалните медии, се чува многократна продължителна стрелба и викове. Журналисти и местни жители съобщават за мъже с качулки, въоръжени с автомати "Калашников" и М16.

ЕС съобщи, че ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини и изпратила писмо до никарагуанското правителство, предлагайки посредничество за излизане от политическата криза в страната.

Светът притиска Никарагуа за мир (СНИМКИ)

Светът притиска Никарагуа за мир (СНИМКИ)

"Само задълбочен диалог за справедливостта и демокрацията ще даде възможност за мирно уреждане на кризата в Никарагуя, посочи ЕС в изявление, огласено след среща в Брюксел с външни министри от Латинска Америка и Карибския басейн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Chay

    3 0 Отговор
    Ей, Сирия не Ви ли е пред очите, та пак заплещихте вашите приказки за свобода и демоклатия. Трамп се отказа от насилственото налагане на дамокРация. Истината е, че Китай имат интереси да направят втори "панамски" канал, но през Никарагуа. Е, това е Вашата демоклаЦия мили соорсоиди.
  • 2 Роси

    3 0 Отговор
    Отново намесата на САЩ как ще позволят втори канал и то никарагуански. Ако нямат полза има война. Избиват невинни хора . Въоражени срещу беззащитни защото искат да живеят по добре, да имат по добра икономика. Но тук и с този канал интересите им спират.За каква демокрация говорим.