Last news in Fakti

27 Юли, 2018 08:09 3 294 56

Турция и САЩ отново на нож

  • андрю брънсън-
  • сащ-
  • турция-
  • фетхуллах гюлен-
  • фето

Анкара реагира остро на заплахата на Вашингтон за санкции заради задържането на американски пастор

Турция и САЩ отново на нож - 1
Снимки: БТА/АР

Говорител на турския президент Реджеп Ердоган заяви, че администрацията на САЩ няма да постигне желания резултат като заплашва Анкара, предаде Reuters.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани на Анкара да бъдат наложени "значителни санкции" заради продължителното задържане на американския пастор Андрю Брънсън. Турските власти обвиняват Брънсън, че е действал в полза на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен - ФЕТО, както и в полза на Кюрдската работническа партия - организации, които Анкара смята за терористични.

"Съединените щати трябва да преосмислят своя подход и да възприемат конструктивна позиция, преди да нанесат повече щети на своите собствени интереси и на съюза си с Турция", заявява говорителят Ибрахим Калън.

Турция и САЩ отново на нож

Външното министерство в Анкара съобщи междувременно, че първият турски дипломат Мевлют Чавушоглу е разговарял по телефона с държавния секретар на САЩ Майк Помпео.

Ведомството не съобщи подробности за разговора, но преди това негов говорител заяви писмено, че Вашингтон трябва да се откаже от "погрешната реторика" и да се върне към "конструктивния диалог". А Чавушоглу написа в Twitter, че "никой не може да диктува на Турция" и че неговата страна "няма да търпи заплахи от никого".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Махленски анализ

    38 6 Отговор
    Когато в махалата някой е силен, но използва силата си умерено и то само когато се налага, той вдъхва респект. Когато почне да се заяжда, заплашва и бие за щяло и не щяло, той насажда омраза. Когато прекали, на по-слабите им писва, съюзяват се и го сцепваат от бой. Америка при Тръмп все повече прилича на втория тип, така че да внимават да не прекалят със заплахите.
  • 2 Сссерем

    14 15 Отговор
    Ясно лирата ще продължи да поевтинява.

    Коментиран от #6, #22

  • 3 1234

    9 4 Отговор
    Предсказанието постепенно се изпълнява.

    Коментиран от #4

  • 4 среднощен

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "1234":

    За кое по-точно, че ще се служи Православна Св. Литургия в храм Св.София на Босфора?
  • 5 нека квичат говедата

    29 8 Отговор
    Турците стават все по- добре. Тази година руските туристи там достигат 6 милиона! 12 милиарда евро оставят в Турция, говедата не са оставили и милион!!!
  • 6 Borislav Popov

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сссерем":

    Ти колко лири имаш у вас че ревеш ?
  • 7 Преброяване на бесните язовци

    9 20 Отговор
    Фесовете упорито отказват да получат Ф-35 и това си е. А говедата оставят в турКѝя няколко пъти по измислените ти 12 млрд евро от касетите. Само че под друга форма. И фесовете да внимават, че вече лазят по нервите на всички. Дори и на толерастки настроените европейци. Че накрая да не останат само с измислените 12 млрд евро от туристите-каскети.

    Коментиран от #9, #10, #12, #14, #20

  • 8 СссереМ

    12 19 Отговор
    Добре са с 15% инфлация за шест месеца,запътили са се по пътя на Венецуела,ама онези поне нефт имат и рано или късно ще се оправят,а турците само минарета и ибрици

    Коментиран от #11, #52

  • 9 мдааа

    19 5 Отговор

    До коментар #7 от "Преброяване на бесните язовци":

    На турците не им трябват летящи кашони, а и говедата вече почнаха да ги бракуват.
  • 10 мдааа

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Преброяване на бесните язовци":

    На турците не им трябват летящи кашони, а и говедата вече почнаха да ги бракуват.
  • 11 29 10 1929

    13 9 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Инфлацията е по- добре да е явна, а не - скрита като в Кочината. Щото един ден и там идва Видовден и се самоубиват с хиляди на ден!

    Коментиран от #18

  • 12 Монтреал

    19 6 Отговор

    До коментар #7 от "Преброяване на бесните язовци":

    Да, турците дразнят, защото Ердоган не се гъ... на всички като вашия вожд. Вие никого не дразните, целувате река (и друго), пък като гледам не сте прокопсали.

    Коментиран от #13, #15, #24, #26

  • 13 Монтреал

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Монтреал":

    *ръка
  • 14 Хасан

    16 8 Отговор

    До коментар #7 от "Преброяване на бесните язовци":

    Турция си гони своя интерес ...Не успяха с поредния преврат и Запада беснее ...Турция се превръща в балансьор между Изтока и Запада...България трябва да бъде до Турция ..

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 JPower

    4 13 Отговор

    До коментар #11 от "29 10 1929":

    Уолстрийт пуйко,Би ли обяснил,какво е "скрита инфлация""!!!
  • 19 JPower

    2 8 Отговор

    До коментар #17 от "zig":

    Стадо черни кози с Пастир.. :)))
  • 20 koпа

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Преброяване на бесните язовци":

    Ти и такави нациски мислещите като тебе целите да сте в нерви какво ще направите освен празни приказки за нищо не ставате,кучето лае кервана си върви.
  • 21 Иван

    3 9 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Стига си писал глупави коментари, ти и твойте измислици край нямат, банален си вече

    Коментиран от #43

  • 22 Да да

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "Сссерем":

    Не си прав! За да поевтинее лирата е нужно демокрацията в турция да победи още веднъж! Не знам как, но Ерпосран ще направи невъзможното! Засега мизерията им е стабилна, с перспектива за нарастване! Заветната цел е 250 лв. МРЗ, колкото е в най-развитата страна в света, с най-голямата територия и цялата Менделеева таблица, а според Т. Живков даже и повече!
  • 23 koпа

    12 4 Отговор
    Турците както казаха за да си вземеш попа ще се наложи да дадеш попа Фетуллах Гюлен.
  • 24 JPower

    6 10 Отговор

    До коментар #12 от "Монтреал":

    Боко тиквата не е наш вожд, а ваш, на цигани и помаци....благодарете на него,че го има, иначе оставате без соц. помощи, без български паспорти и заминавате за туркия.... Туркия има нужда от вас.....като мишени. Бъди истински турчин,запиши се във "великата" османска армия и отивай да я прославиш....Ама пусти страх малелееее, то за това си и държите българските паспорти, да не ви вземат за аскер,че малеееее кюрдите ще ва....
  • 25 ние вие то

    7 11 Отговор
    гледам в коментарите пълно с хора, пишещи на чист български език, обаче пишат "вие българите, вашата държава", интересно ми е вие като какви се определяте и ако толкова ни мразите що пишете на нашия език? Да не сте македонци?

    Коментиран от #28, #39

  • 26 Преброяване на бесните язовци

    4 14 Отговор

    До коментар #12 от "Монтреал":

    Не, Мюмюне. Фесовете дразнят, защото не се виждат какви са смешници. Имат само минарета, кози и ибрици. Пълни нещастници. Без Запада и Русия са живи-умрели. ерГРУХан и на путя се дървеше, ама бързо след това ходи да му целИва оная работа. Запада ако им спре кранчето, ерГРУХаня път пъти по-бързо ще е на колене пред баба Меркел и Макарончо. А за САЩ даже няма смисъл да коментираме.

    Коментиран от #27

  • 27 koпа

    11 4 Отговор

    До коментар #26 от "Преброяване на бесните язовци":

    В отговора си забравил да сложиш България ,за какво става България без Запада и Русия ,само за секунда си престави че българите нямат възможност да отиван на Запада да търсят работа как ще я карате, до сега разчитвахте на Русия 50 години ,сега на Запада калко ли години ще я карате,минаха 10години колко остана не се знае ,а после.

    Коментиран от #29, #30

  • 28 koпа

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "ние вие то":

    Как позна македонци сме.
  • 29 zig

    4 7 Отговор

    До коментар #27 от "koпа":

    турция без запада щеше да си е кочина от феодализма

    Коментиран от #31

  • 30 Преброяване на бесните язовци

    4 9 Отговор

    До коментар #27 от "koпа":

    Не съм забравил, просто не сметнах за нужно. На всички им е ясно, че е така. Има една подробност обаче - България е малка страна, няма никакви претенции, нито го вади голям на Русия, САЩ и ЕС. А турКѝята се правят на много велики, ама само да свирнат отвисоко и ерГРУХанчо ще тичка и ще пада на колене. Вече се е случвало. Ще се случи отново. Ей това е жалкото. Разбираш ли?

    Коментиран от #34, #40

  • 31 JPower

    3 9 Отговор

    До коментар #29 от "zig":

    Ако не е западна европа, туркия ОТДАВНА НЯМАШЕ ДА Я ИМА НА КАРТАТА....но Ердогрух е нашия човек, тоя ще затрие туркия..... на Ататюрк му бе поръчано да не изчезне османския кениф, и станаха туркия. На ердо му е поръчано да я закрива...

    Коментиран от #33

  • 32 Турчина

    9 3 Отговор
    Като гледам има доста хора в България, които подкрепят ПКК. Какво ли ще стане, ако чичо ви Ердоган разбере? Наближава и 2023... Според мен трябва да се молите Турция да продължава ни е съюзник в НАТО. Нямате армия, нямате Русия... Не разбирам защо искате война, Турция да падне и т. н. Вашата работа е като вица за кравата на комшията. Ердоган го харесва целият свят, освен българите май...

    Коментиран от #35

  • 33 Турчина

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "JPower":

    Да и ще открие нова Османска империя. Лошото е, че предсказанията се сбъдват. Вече е приятел с Русия. Аз лично не искам война.
  • 34 Турчина

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Преброяване на бесните язовци":

    Кога се е случвало? Много ви се иска Турция да падне, но не можеш ей така да затриеш над 100 млн народ. Българите ще изчезнете много преди нас да го знаеш, защото все мислите лошото на другите. Аллах е един и той вижда всичко.

    Коментиран от #55

  • 35 JPower

    2 8 Отговор

    До коментар #32 от "Турчина":

    Дааа, то и Гърция е в нато, ама туркия нападна Кипър. С такива приятели,като вас, врагове не ни трябват. Така,че вие бъдете послушни,както до сега,че ако не е нато да ви пази....Ердогрух е нашата месия, той ще унищожи туркия....да му се слави името,както на небето, така и на земята..Амин!! мухахахаа...

    Коментиран от #41, #44

  • 36 Онур

    6 1 Отговор
    Солидарността между Турция и Русия поражда ревност у някои страни. Това заяви туският президент Реджеп Тайип Ердоган в Йоханесбург, където е поканен за срещата на върха на страните от групата БРИКС, Това мнение Ердоган изрази ред руския президент Владимир Путин. Двамата разговаряха в кулоарите на срещата,на БРИКС, като преговорите им бяха закрити за медиите. Путин отбеляза, че е много доволен, че има възможност за тази среща с Ердоган в кулоарите на форума на БРИКС в Йоханесбург. Ердоган пък отвърна, че разчита тази година Турция да бъде посетена от 6 милиона руски туристи. "Нашите двустранни отношения се намират в подем. Това е съвършено очевидно и в областта на преодоляване на кризите, имам предвид сирийската криза, и в сферата на икономиката. По план се реализират всички наши крупни проекти", каза Путин. Двамата лидери констатираха ръст на стокооборота и развитието на сътрудничеството в много области. "Между нашите страни във всички области, това се отнася както за военната, така и за търговската, културната и туристическата сфера, с една дума във всички сфери, нашите двустранни отношения се развиват много бързо", каза Ердоган. Той изрази увереност, че поставената цел за увеличаване на стокооборота ще бъде достигната и потокът от туристи от Русия ще се увеличи. Путин се пошегува, че ще приеме поканата на Ердоган да отидат в ресторант, когато Турция започне доставки на руско месо. "Вие ми обещахте покана в ресторант", каза Путин на Ердоган, припомняйки м
  • 37 Онур

    4 1 Отговор
    "Вие ми обещахте покана в ресторант", каза Путин на Ердоган, припомняйки му минало обещание. "Каня ви", отвърна му Ердоган.
    "Договаряме се, че когато вие пуснете на пазара месната продукция, когато в ресторанта има наши месни блюда, тогава ще обядваме заедно", пошегува се Путин." С най-голямо удоволствие, ще ви очаквам", реагира шеговито Ердоган.
  • 38 Робският комплекс

    6 1 Отговор
    Ви треска здраво. Хахаха. Турция е велика страна и турският народ не е покоряван от никого до сега, за разлика от някои други....сетИ ли се?
  • 39 Монтреал

    3 2 Отговор

    До коментар #25 от "ние вие то":

    Прабългари сме
  • 40 Монтреал

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Преброяване на бесните язовци":

    Точно така, не го вадите голям, точно обратното, а ако трябва може и да се на.дуп......
  • 41 Какво общо

    3 5 Отговор

    До коментар #35 от "JPower":

    Има Гърция с Кипър?
    Освен това операцията по изтръгването на Кипър от лапите на черните полковници се извърши с благословията на НАТО. Иначе попадаше в съветски ръце. Абе сичкото комплексарчета ли сте толкова неграмотни в коччинката?

    Коментиран от #42, #45

  • 42 любопитен

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Какво общо":

    Ся ако ми обясниш и какво общо имат черните полковници (които бяха подкрепени от англичаните да смажат гръцките комунисти) със съветите, те признавам за главен козяшки трол?
  • 43 Хасан

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Иван":

    Не ме чети..имаш избора да не ме четеш..аз пиша за милионите турци,помаци и българи туркофили ..а не българи туркофоби..
  • 44 Хасан

    5 4 Отговор

    До коментар #35 от "JPower":

    Какво общо има Гърция с Кипър...Кипър не е в НАТО...Гърция ,Турция и Англия са страни гаранти на Кипър и позовавайки се на товв свое право Турция влезе и донесе мир на острова..

    Коментиран от #56

  • 45 JPower

    2 5 Отговор

    До коментар #41 от "Какво общо":

    „В спора се ражда истината.”... Да спориш с шизофриник-помак,който не знае рак ли е или щука, праска си чутурата по цял ден в земята и блее като овцЪ..Мисията невъзможна. Вие помаците не сте виждали на живо автомат ,а блеете за война, ми запешете се първо в турската армия.....върнете българските паспорти, и си заминавайте.... Пусти страх, там в казармата,ще видите,че сте едни жалки подобия на мъж. Никой от вас няма да изкара и седмица в казарма, щи се самоубиете или дезартирате.

    Коментиран от #46, #47

  • 46 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #45 от "JPower":

    Ще клекнеш ..и ти ще се одупиш ..това ти е традиция тоаа ти е в кръвта

    Коментиран от #48

  • 47 koпа

    8 2 Отговор

    До коментар #45 от "JPower":

    И да искаш и да не искаш ще сме в България и ще сме български граждани това незначи че сме от българската етнос

    Коментиран от #49

  • 48 JPower

    3 5 Отговор

    До коментар #46 от "Хасан":

    Не мисли,че всички българи са като баба ти и дядо ти. Продадохте се на кучешката вяра, затова си хасан а не Иван...предател измушен :))
  • 49 JPower

    3 5 Отговор

    До коментар #47 от "koпа":

    Ти нямаш етнос, ти си помак...продажник,изменник...последовател на куче. Безпризорно обикалящ

    Коментиран от #50, #53, #54

  • 50 koпа

    6 2 Отговор

    До коментар #49 от "JPower":

    И да те сърби и да те боли ще свикваш няма начин ,ще сме в България това си е истината ще се научите да ни уважавате ,минаха се времената на Тошко с носталгия ще умрете за миналите тоталитарни времена.
  • 51 случайно..?

    4 0 Отговор
    Нещо с главата надолу се случва тук... Първо трябваше да прочетем новината че Америка заплашва със санкции, а след това реакцията на Турция.
  • 52 Морук

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Ама има и убави българки по анъалията там по моретата
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Мале мила

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "JPower":

    Българин е вече нарицателно,само си виж името с което драскаш тука ,и си мисля че си бая правил поза Г на ингилизката култура
  • 55 Чукундур

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "Турчина":

    Те сами се затриват и то от свои
  • 56 Mиротворец

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хасан":

    Няма мир в Турция. Някой трябва да нахлуе в страната, да завладе 40% от земите, с убийства и изнасилвания да изгони турците от своето имущество и да инсталира там кюрди от цяла Турция и от други страни. Тогава ще бъде мир, точно както в Кипър!