Last news in Fakti

24 Февруари, 2012 08:07 1 154 0

Кофи Анан пратеник на ООН и Арабката лига в Сирия

  • кофи анан-
  • оон-
  • арабската лига-
  • сирия

Генералните секретари на ООН и Арабската лига Бан Ки Мун и Набил ел Араби избраха Кофи Анан за общ специален пратеник за Сирия, съобщи ООН. Анан е бивш генерален секретар на ООН.

Той „ще изпълнява добре работата си, имаща за цел да сложи край на насилието и нарушаването на човешките права, а също така ще помогне за мирното решаване на сирийската криза", се казва в изявлението на ООН, цитирано от Ройтерс.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и колегата му от Арабската лига Набил Араби заявиха, че са „благодарни на г-н Анан за това, че е приел тази важна мисия в критичен момент за сирийския народ”. Скоро ще бъде избран и негов заместник, който ще бъде представител на арабския регион.

Експерти отбелязват, че назначаването на Анан има за цел да не се загуби дипломатическия канал за разрешаване на кризата. Днес в Тунис западните и арабски страни ще поискат от Дамаск незабавно да прекрати огъня и да допусне хуманитарни мисии в най-пострадалите от конфликта райони.

Русия и Китай няма да присъстват на организираната от Арабската лига среща на "Приятели на Сирия". САЩ, Европа и арабските страни планират да поискат от сирийските президент Башар Асад да се съгласи да допусне хуманитарна помощ в най-засегнатите райони от конфликта.

Нараства натискът върху Дамаск да осигури изход на блокираните цивилни в обсаждания от над 2 седмици град Хомс. Активисти междувременно съобщиха, че още 50 или 60 души са загинали в Сирия само в рамките на четвъртък.

В Сирия от средата на март 2011 не спират антиправителствените протести. Ежедневно постъпват съобщения за смъртта на хора. По данни на ООН, броят на загиналите е надхвърлил 5000 души. Според правозащитници, жертвите са над 7500
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА