Last news in Fakti

10 Август, 2018 18:30 5 318 25

Пет държави си разделят Каспийско море

  • каспийско море-
  • държави-
  • територия

Те ще подпишат конвенция за статута му

Пет държави си разделят Каспийско море - 1
Снимка: Shutterstock

Петте страни, които имат излаз на Каспийско море, са се договорили и на 12 август ще подпишат конвенция за статута му, съобщи руското Министерство на външните работи, съобщи Dir.bg

Работата по определяне на правата им върху Каспийско море върви от 1996 година на ниво обща комисия от експерти. Правовият статут на морето се опитват да определят още след разпада на СССР - става дума за границите на акваториите на всяка от петте държави, а също така и споразумение за полагане на газопроводи и петролопроводи по дъното на морето.

Според Конвенцията, дъното и водите на Каспийско море ще бъдат разделени на сектори, на вътрешна акватория и териториални води и риболовни зони. В документа се определят и границите на въздушното пространство на всяка една от страните и се забранява настаняване по бреговете му военни сили, извън петте държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Грую

    12 12 Отговор
    Интересно какво ще получи Усрайна...

    Коментиран от #3, #4, #7

  • 2 Гад

    28 1 Отговор
    Какво да получи като няма излаз? Комбинация от три пръста с преобладаващ среден!
  • 3 Куку Руку Ку

    17 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо Грую":

    Как си с географията. Нерде Каспийско море, нерде Украйна. Украйна ще получи от Каспийско море толкова, колкото и България.
  • 4 САП

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо Грую":

    Нищо. Каспийско море няма водна връзка с друго море. Мисля, че точното определение беше вътрешно континентално море.

    Украйна няма и никога не е имала излаз на Каспийско море. Излаз там имат излаз Русия, Казахстан, Азербайджан, Туркменистан и Иран.

    Май обърка Каспийско с Азовско море.

    Коментиран от #8

  • 5 гост

    7 17 Отговор
    Вместо да се "притесняваш" за Украйна , да се беше сетил , че сега Азербайджан , Иран и Туркменистан ще получат пълен контрол над южната част от морето , тоест ще могат да осъществят кошмара на Русия , да пуснат тръбички до Баку , откъдето да се свържат с ТАНАП и през Грузия и Черно море и директно с ЕС !!! Нещо за Бял поток ако не си чувал , скоро ще чуеш , време е за рев от русконадупените !!

    Коментиран от #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Чеп ще получи,

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дядо Грую":

    какво друго!
  • 8 Абе ТИ АРМАТУРИСТ ЛИ СИ ИЛИ ?,????

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "САП":

    КАСПИЙСКО МОРЕ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ СЛАДКОВОДЕН БАСЕЙН / ЕЗЕРО/ В СВЕТА.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 любопитен

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Абе ТИ АРМАТУРИСТ ЛИ СИ ИЛИ ?,????":

    Аз предлагам да е Байкал, ти кво шъ ка'йш?

    Коментиран от #13

  • 10 САП

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Абе ТИ АРМАТУРИСТ ЛИ СИ ИЛИ ?,????":

    Солеността на водата в Каспийско море се колебае от 11% до 13%. Черно море е със соленост 1,73%. Сам прецени дали можеш да пиеш тази вода. Не случайно е наречено море.

    Коментиран от #15

  • 11 А дано ама на дали

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Точно с този договор умира всяка надежда това да се случи. Русия , Казахстан,Туркменистан , и Иран играят в един отбор . А Азербайджан начело със сина на старият кагебеец Алиев играе не особено сложна роля за избягване на третият енергиен пакет. Тоест играе го нов доставчик на газ за Европа с внесената от Русия газ. Изброените 3 държави осигуряват енергийните доставки за Китай . За това и санкциите към Иран на хващат дикиш. Иран продава почти всичко на Китай, преди санкциите , много малки количества през Гърция. Предвижда се нов партньорски газопровод само ,че към Индия, за остатъците от останалата газ.

    Коментиран от #16

  • 12 Чукундур Пешо

    2 0 Отговор
    На Булгария коя част се пада ?
  • 13 Голям прос

    0 3 Отговор

    До коментар #9 от "любопитен":

    Байкал има повече вода защото е по-дълбоко. Той говори за площта

    Коментиран от #14

  • 14 любопитен

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Голям прос":

    Умньо, коментирам сладководен басейн! И това в никакъв случай не е Каспийско море! Чети елементарното в Уикипедия! Байкал е най-голямото сладководно езеро!

    Коментиран от #17

  • 15 Ъъъъъъ

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "САП":

    За каспийско числата са промили, а за черно проценти. Знаеш ли разликата? Няма да те мъча черно море е по солено

    Коментиран от #20, #21

  • 16 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #11 от "А дано ама на дали":

    Бооооже , до какво водят силните наркотици и русолюбството !!

    Бяхме информирани от български фирми с контакти в правителствените среди в Туркменистан за ускорено придвижване на проекта „Бял поток“, заобикалящ България, за доставката на 16 милиарда кубометра газ от Туркменистан за Европа.

    Проектът е включен в списъка на проектите в ЕС „от общ интерес“, което го определя като приоритетен за финансиране от европейските фондове и европейските банки, дори вече са отпуснати средства за работа по проекта на газопровода Туркменистан – Азербайджан – Грузия – Черно море – Румъния – Западна Европа.

    „Бял поток“ е с дължина от 1 138 километра и ще доставя 16 милиарда кубометра газ през 2022 г. Подготвя се от грузинската нефтогазова корпорация „GOGC“, която е основния собственик на проекта и се управлява от Министерството на енергетиката на Грузия. GOGC е разработила пътната карта на газопровода. През 2019 г. планира да завърши всички изследователски работи, които се оценяват на 35 млн. USD, голяма част от които ще изплати ЕС.

    Коментиран от #24

  • 17 В МОМЕНТА КАСПИЙСКИЯ БАСЕЙН

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "любопитен":

    Е 11 ПЪТИ ПО ГОЛЯМ ОТ БАЙКАЛ.ПРЕЗ 1912 Г КАСПИЕЦА Е БИЛ СЪС СОЛЕНОСТ НА ЧЕШМЯНА ВОДА ОТ ТАМ НАТАТЪК ПОРАДИ ЧОВЕШКА НАМЕСА НИВОНО НА ВОДАТА ПАДА СТРЕМЕГЛАВО КАТО ЗАХРАНВАЩИТЕ ГО РЕКИ НЕ МОГАТ ДА КОМПЕНСИРАТ ЗАГУБИТЕ А И ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ УСКОРЯВА ПРОЦЕСА НА ЗАГУБА НА ВОДА И С ТОВА СЕ УСКОРЯВА ДИГАНЕ СОЛЕНОСТТА НА ВОДАТА. ПОЗДРАВИ.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 любопитен

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "В МОМЕНТА КАСПИЙСКИЯ БАСЕЙН":

    Не разбирам какво ми обясняваш! И то с главни букви! Аз коментирам това-Публикувано във факти.бг: КАСПИЙСКО МОРЕ Е НАЙ ГОЛЕМИЯ СЛАДКОВОДЕН БАСЕЙН / ЕЗЕРО/ В СВЕТА.
    Е, Каспийско море не е сладководен басейн!!!! Още да обяснявам ли?
  • 19 любопитен

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "В МОМЕНТА КАСПИЙСКИЯ БАСЕЙН":

    Каспийско море никога не е било-"чешмяна вода"!!! Откъм руска страна солеността му е 5%, защото там се влива река! Каспийско море е най-големият безотточен басейн на Земята. Солеността на водата се колебае от 11 – 13 ‰, в северозападната част до 0,05 ‰! И аз мога да отида на Резовска и там където се влива да пия вода, но след десет метра-к*Р тате мляко! Айде по-сериозно!
  • 20 САП

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ъъъъъъ":

    Данните, които четох и за двете морета са в проценти. Като за каспийско пишат, че причината за солеността е човешката дейност. И го обявяват за една от най големите екологични катастрофи причинени от човека.
  • 21 Мммм, да

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ъъъъъъ":

    Стандартно солеността се определя по формула. Според нея средната соленост за Световния океан е 35,23‰, но тя варира в различните морета: Балтийско – 11‰, Каспийско – 13‰, Азовско – 14‰, Черно море – 18‰. Така Каспийско море си е едно солено безоточно море.
  • 22 Петър

    1 0 Отговор
    Под соленост на морската вода се разбира общото количество разтворени соли в нея-цитат от филма Васко да Гама от село Рупча от 1986 година, спрете с простотиите
  • 23 Петър

    2 0 Отговор
    Това е въпрос за деца от шести или седми клас
  • 24 приказки около чешмичката

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Този така наречен "Бял Поток" ще ползва същата газ която ползва в момента един друг реализирал се и оправдал очакванията газопровод - Набуко. Двата газопровода няма ли да си пречат един на друг. Цял милиард долара дадоха американците за Набуко , а сега и Бял поток?Каспийско Море е съсобствено от 5 държави . Като стълбището, или покрива на една кооперация. Можеш ли да окупираш стълбището пред твоя апартамент , и да го ползваш само за себе си? В Грузия , ако изобщо стигне до нея ,газопровода трябва да мине през една тясна ивица земя , където още властва закона на пушките и гаобиците.Ако нещо е могло да стане, до сега трябваше да има готова изградена тръба по дъното на Каспийско Море , Туркменистан - Азербайджан , или Иран , или Казахстан.

    Коментиран от #25

  • 25 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "приказки около чешмичката":

    Мечтай си , не ми пречиш !! Той и ТАНАП нямаше от къде да мине , а и щеше да се пълни с руска газ , хахахахахахха !!!! И Иран и Туркменистан няма да продават в ЕС , щото на батя не му изнася , аххахахахах !!!!!! Гледайте си северните потоци и ближете на баба дупето , че и те са на път да пресъхнат , не че и да станат с нещо ще попречат на скорошния крах на газпромовци , ахаххаха !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания