Last news in Fakti

27 Февруари, 2012 11:43 1 613 0

Сринаха скривалището на Бин Ладен

  • осама бин ладен-
  • ал кайда-
  • аботабад-
  • къща
Сринаха скривалището на Бин Ладен - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Булдозери и пневматични машини разрушиха бърлогата на покойния терорист №1 Осама Бин Ладен в Пакистан, предаде Би Би Си. Триетажната къща в северния град Аботабад служи дълги години за скривалище на мозъка на Ал Кайда. Именно там Бин Ладен бе застрелян от американски снайперисти на 2 май миналата година, както и още четирима негови приближени.

Американските военни го търсиха в планини и пещери, докато терористът се е криел в удобната къща, откъдето е гледал новините за себе си, записвал е своите видео-съобщения и е планирал атентати.

Сриването на къщата отне два дни на властите. Към момента няма изтъкната официална причина. Рутенето стана под засилени мерки за сигурност от полицаи и военни, като местни жители и журналисти не бяха допуснати да припарят близо до останките.

Съседи твърдят, че решението за разрушаване е взето, за да не се превърне скривалището в „олтар“ за терористите. Не е изключено и това да се дължи на желанието на правителството да затвори тази страница в своята история – свързана с акциите и десетилетното дирене на терорист №1. Твърди се, че разследването вече е приключило и следователно къщата е ненужна никому.

Според източници на АФП от къщата е останала само една стена. Всичко останало е сринато до земята.

Твърди се, че бърлогата на Бин Ладен преди това е предадена от военните на местните власти.

Считан за ръководител на Ал Кайда и главен заподозрян за атентатите над Световния търговски център в Ню Йорк, Осама Бин Ладен бе дирен под дърво и  камък, за да се окаже накрая, че дълго години спокойно е обитавал имота с жените и семейството си. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА