Last news in Fakti

14 Септември, 2018 23:00 2 795 13

Защо умират галактики?

  • хъбъл-
  • космос-
  • галактика-
  • звезда

Причината за това е звездният вятър, появил се вследствие на струпване на звезди

Защо умират галактики? - 1
Снимка: Shutterstock

Международен екип от учени установи защо някои галактики умират без видима причина, т.е. звездообразуването в тях напълно се преустановява, съобщи lenta.ru.

Астрономите стигнали до извода, че причината за това е, че звездният вятър, появил се вследствие на струпване на звезди, издухва цялото количество газ от галактиката.

Традиционно срещаната хипотеза гласи, че галактики могат да загубят необходимия за звездообразуването газ заради активното ядро, което отделя огромно количество енергия за "храненето" на свръхмасивна черна дупка. Но през 2007 г. астрономи откриха галактики, в които не се раждат звезди, като при това нямало признаци за съществуване на активни ядра в тях.

Сега учените изследвали тези галактики с помощта на телескопа "Хъбъл" и констатирали, че те се отличават с огромна звездна плътност. Те са масивни колкото Млечния път, но цялата им маса е съсредоточена в област с диаметър около 1000 светлинни години.

Подобно плътно разположение на звезди създава мощен поток от частици, които изхвърлят молекули на газа в междугалактичното пространство. В резултат от галактиката е издухано цялото количество вещество, което е нужно за раждането на нови звезди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    3 5 Отговор
    Новичока не прощава
  • 2 Сорос

    5 3 Отговор
    Заради Путин...
  • 3 Чалгаристан

    4 0 Отговор
    А нашите от БАН още се дърлят за куклите с тея от НИМХ )))
  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА!!! /reshetnikov/
  • 5 Усмивката

    5 0 Отговор
    На този въпрост може отговори само този който е с повече години от една галактика .Иии той ееее.....Бойко Борисоооов...

    Коментиран от #6, #8

  • 6 Шерлок

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Усмивката":

    И аз мога да ти кажа. Умират, защото и Господ е като нас, направи нещо, после не му хареса и го развали. Ето, ние сме образ и чодобие на Господ - направихме царство и му разказахме играта. После народна република и и таковахме цаката. После уж република, а и направо и такпвахме Мадъра? Значи и ние и Господ, сме вечно недоволни. Разбийш ли?
  • 7 Усмивката

    3 1 Отговор
    Интересен прочит .За Господа.Негово подобие сме.И „той ” Б.Б.в миналият режим градеше кариера на верен комунист и бодигард на първия Тодор Живков .После го разруши и почна да гради„Б.Б. наново кариера ,на верен демократ ,застраховател ,генерал от НАТО,кмет на демократична София и водещ най демократичната партия ГЕРБ .
  • 8 Хан Соло

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Усмивката":

    То , когато галактиката ни се откриваше , тиквата преряза лентичката и каза , че ще построи междугалактически магистрали !
  • 9 1234

    5 2 Отговор
    Галактиките загиват, когато ГЕРБ откраднат ВСИЧКО и не остане нищо за крадене !
  • 10 невярващ

    2 0 Отговор
    Как го виждат това тия измислени учени ? Пишат тъпотии за да си оправдаят парите
  • 11 Галактики ...

    0 1 Отговор
    Бог даде на дявола правото да управлява, както той иска (...) на земята за 1000 години, за да вземе своя дълг от "човешки души". Започна с Адам и Ева и познанието започна с тях да разрушава духът а ток сърцата, сърцата самата чистота на душата. магия от ученя на земята е в система на управление от (...) до .Бог първо раздели парите на земята “Битие в Библия, ден първи... 1. В начало Бог създаде небето и земята.
    2 .А земята беше пуста и неустроена ; и тъмнина покриваше бездната ?!? ; и Божият Дух се носеше над водата.“ безната хаос беше в самото създаване на земята" (!) безната -хаос е жива материя ( Хаос в уикипедия) с науката, технологиите, ел.магнитните вълни, гмо на ... физика, химия , харп ... Илюминатите материализират дават живот на бездната -хаос -луцифер... Но са в сериозна велика заблуда илюминатите масони :-) (!). С тази им лаборатория която отвориха да дадат живот власт на бездната да владее земята , то всички тези почитатели поклоници за материализирането на хаос-светлината на мрака и забравиха , че луцифер -бездна -хаос -ра-озирис... е най велик и чудесен лъжец , че материята за живот на бездната е също от създателя в самото начало на създаването на земята . То всички онези цивилизации стигнали до тази грешна обратна посока на еволюцията си ,са се само унищожавали . В тези 1000 години Бог даде правото на Луцифер да вземе своя дълг. През тези 1000 г. всичко е подреждано прецизно от времето на Бабилон ... Но Бог раздели тъмнината със с
  • 12 Галактики ...

    0 2 Отговор
    ... Но Бог раздели тъмнината със светлина за да вижда човек в тъмнината на лъжа ,кое е добро и кое лошо “Бог създаде и двете “. В познанието еволюция космос е с началото с лъжа за затваряне и отклоняване човешкия разум от истината за земния живот ,за да не еволюира човешката душа ( Земята Бог създаде за училище на душите за 1000 години ,тя не толкова стара колкото ни Я представят !?)

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Галактики ...":

    Всичко наред ли е ,перко ?