Last news in Fakti

16 Септември, 2018 11:10 3 853 27

Руската църква зашлеви Вселенския патриарх

  • русия-
  • църква-
  • вселенския патриарх-
  • вартоломей-
  • кирил-
  • патриаршия

Край на дипломацията в църквата

Руската църква зашлеви Вселенския патриарх - 1
Снимка: БТА/ AP

Руската православна църква прекъсна "дипломатическите си взаимоотношения" с Вартоломей I - духовният лидер на православните християни, който се намира в Истанбул. Причината за разкола е позволението му украинската църква да обяви независимост. Като вселенски патриарх от Вартоломей се очаква да ръководи молбата на Киев за прекратяване на духовните връзки с Москва, заради военния конфликт в източната част на Украйна. Той изпрати двама свои представители в бившата съветска страна този месец, което разпали гнева на Русия.

Така ръководителите на Руската патриаршия решиха да прекратят връзките си базирания в Истанбул съперник по време на извънредна среща в петък. "Вселенската патриаршия на Константинопол наруши каноничната територия на Московската патриаршия като изпрати екзарх в Киев", заяви митрополит Иларион, ръководител на международните дела на руската църква. Той говори, след като Светия синод на руската църква реши, че повече няма да осъществява общи служби с патриарха на Константинопол и патриарх Кирил ще спре да споменава Вартоломей в молитвите си.

Руската православна църква повече няма да бъде част от епископалните асамблеи и всички други комисии и структури, в които участват представители на Вартоломей. Ако от Вселенската патриаршия продължат със своите "неканонични дейности" връзките ще бъдат прекъснати изцяло. "Пълната отговорност от тази схизма ще лежи върху патриарх Вартоломей и свещениците, които го подкрепят", се казва в изявление на руската патриаршия.

Руският патриарх Кирил, който е виждан като силен съюзник на президента на страната Владимир Путин иска да предотврати създаването на независима украинска църква. Подобен ход може да доведе до сериозен удар върху авторитета на Руската православна църква в православния свят. Въпреки че Вселенската патриаршия в Константинопол е най-старата православна църква, базираната в Москва Руска патриаршия е най-силна с най-голям брой поклонници, предаде Нова телевизия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бичето

    28 6 Отговор
    Почнат ли и килимявките да правят политика става лошо

    Коментиран от #2

  • 2 Началнику

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Бичето":

    Аааа Щирлиц е на работа, и ще вземе мерки.
  • 3 Валя

    17 16 Отговор
    С тия се попикавам от смях , сега трябва да си обявят война и ще хвърчат кандила и свещи на посоки , изкукуригали старчета разни , сигурно се мислят за специални части
  • 4 MGewehr

    25 13 Отговор
    Духовният "пингвин" на ватенките(черноборсaджия), срещу византинският "пингвин"(българомразец).... ще проследим с интерес двубоя!
  • 5 Batushka

    16 5 Отговор
    Ерусалимската и Александрийската са по стари....
  • 6 СссереМ

    21 16 Отговор
    Тия ватници вече спокойно могат да се причислят към Мека и да започват молитвите с Аллах акбар,нищо християнско не остана в тая територия(дори не е и държава).

    Коментиран от #22

  • 7 Руслямска държава

    17 13 Отговор
    Време е Кадиров да обреже гундяев тържествено на Червения площад
  • 8 Иван

    17 13 Отговор
    Това е същия този поп Кирил, който тропа по масата на Радев, без оня да му каже и гък. Бивш, ако има бивши де, КГБ-еец с часовник за 30 000 долара. А вие продължавате да му давате трибуна.....емм много ясно, че няма да са масови протестите в София днес. Народе е облъчен, измамен, опростачен, с подобни статии и всякаква червена пропаганда.

    Коментиран от #9

  • 9 Пфоне

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Новинарите са полезно нещо. Те осветляват събитията. Има полза от тях и пресса и в нета. А мненията са субективни. Трябва да се дава новина и за отец Кирил и Вартоломей и Сузанита и останалото! Прессата, прозорец към света. Защо се гневиш? Всички монополисти са така. Ето и тук мафиотите на държавни постове грабят и обслужват свои хора и зад кадър. Я кажи на АПИ: от днес заплати няма, докато не преасфалтирате всички пътища наново, фирмите им е платено, а правят трошляк! Да гледаш как ще се разтичат... Липсва реална пазарна икономика, защото държавни служители обслужват свои обръчи. В религията е същото. И всеки иска да ти определя, вярата, живота. Затова не се чуди на спаринга на Вартоломей с Кирил. Сега Господ и светиите залагат на небето и те обичат да се забавляват. Даже четох и Дънов казва, че и ангелите залагали. Но в Тотото тук е рисково да играеш. Компютър обработва инфото и ако могат да се нагласят и топките, а няма как да не могат в 21 век, шанса ти е нищожен. Кирил ще поведе, защото е с по-дълга брада.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 всичко ми е ясно сега

    9 4 Отговор
    Кирил срещу Вартоломей = Путин (и Ердоган) срещу Запад
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 1944

    8 9 Отговор
    докога най-големият катедрален храм в българия "александър невски" ще носи поради руски натиск името на този мюсюлманин?
  • 15 Румяна Костова

    7 4 Отговор
    За подготовката на отделяне на украинската църква от руската са изпратени два екзарха.Първият е Данаил,офицер от армията на САЩ от 2006 година и управител на украинска църква в Америка.Вторият е Роман Рудник,управляващ църква в Канада.И двете църкви до 90-те години са обявени за незаконни от Вартоломей.До тук с независимостта на украинските църкви.Комисарите ,пратени там са доказателство за това.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Среднощен-2

    5 3 Отговор
    Да..!? Този конфликт ако прерасне в разкол ще е с по-тежки последици за православието от взаимната схизма с католиците от 1054г...!? Жалко за всички ни...!!!
  • 18 Руските свине

    10 6 Отговор
    Винаги са развявали православието като свързващо звено между славяните. Но дебилните забравят, че именно те са били против самостоятелната българска екзархия, а след като това се е случило са наложили схизма на българската църква, която е продължила от 1872 до 1946, когато попадаме под руска власт. Русоидната измет бяга от обяснението на този факт, защото няма правдободобно такова. Сега руските дегенерати са против самостоятелната украинска църква, защото още един лост за влияние им се изплъзва.

    Коментиран от #27

  • 19 Бесен Язовец

    5 6 Отговор
    Гундяев го е яд, че украинската църква стана независима и църковната му каса ще се поизпразни малко, а и се разпаднаха мечтте му да стане нещо като Папа на православните християни !

    Коментиран от #21

  • 20 1944

    4 5 Отговор
    гундяй папаз и пиздин джуджак са големи мъжкари. ама пред момченцата в леглата им.
  • 21 Дух

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Что да не му яд-над 300 храма бяха изхранени и въстановени с руски пари.
    Ако им на хохли.И това ще пуснат за залог за кредити!
  • 22 !!!

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    В грешка си.Руснаци са фаталисти за вярата си.
    Ти тук си заприлича на уличен пес-нищо не ти свято,направо си туба бензин с клечка!
  • 23 Лао Дзъ

    2 3 Отговор
    Ще приемат исляма -това е !
  • 24 Ясно е

    4 2 Отговор
    Путин иска влиянието върху всички православни ама тоя път не е познал. Сега ще изолира и руското православие.
  • 25 стоян георгиев

    2 2 Отговор
    руснаците така или иначе не са християни ,поне основната масовка ,та няма причина да се силят къде и в коя църква ще бъде московската патриаршия.те си имат свети ленин дето си седи в мавзолея и си вярват в него,другото е за заблуда,даже патриарха им е милиционер от времето на комунизма,колега на путин,възможно е да са се запознали в кгб и затова да се разбират така добре.единия е правил доноси в полза на другия,напълно в комунистическия християнски дух!
  • 26 хахаха

    1 1 Отговор
    Е, как точно го е "зашлевил":) Досега руската държава се беше самоизолирала от света, сега и цигарения патриарх направи това и с християните в Русия!
  • 27 ултра

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Руските свине":

    ++++++++++++++++++++!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания