Last news in Fakti

3 Март, 2012 11:32 983 0

Сирия пусна Червения кръст в Хомс

  • сирия-
  • хомс-
  • червения кръст

Екип на Международния комитет на Червения кръст е влязъл в квартала на град Хомс Баба Амр да оцени нуждите, но сирийските власти все още не са разрешили допускането на хуманитарна помощ.

„Екип влезе в петък сутринта. Посетихме болници, къщи и оценихме нуждите, но нямаме разрешение да внесем помощта”, съобщава за АФП представител на МКЧК в Дамаск. 

Силите на режима на президента Башар Асад превзеха Баба Амр в четвъртък, след приблизително месец на бомбардировки на контролирания от бунтовниците квартал на третия по големина град в Сирия.

По време на сблъсъците със силите, верни на Асад, в петък са загинали 56 противници на режима, предава Би Би Си по информация на активисти от опозицията. От тях 32 души са били убити в Хомс.

Вчера сирийските власти не позволиха на конвой на Червения кръст да достави в Хомс хуманитарна помощ. Колоната беше спряна, въпреки че преди това правителството на страната даде разрешение за хуманитарната мисия. Това засили подозренията на опозицията, че су правят опити да бъдат заличени следите от масовите убийства сред гражданското население на Хомс.

Генералният секретар на ООН секретар на ООН Бан Ки Мун обвини сирийските власти в престъпления срещу гражданското население на страната. Изявлението беше направено пред Генералната асамблея на световната организация. Бан Ки Мун изрази безпокойство от съобщенията, според които населението на града е обект на мъчения и убийства.

Сирийският представител в ООН обвини днес Бан Ки-мун, че „клевети” страната му. Посланик Башар Джаафари, най-главният сирийски представител извън страната, нападна ООН и арабски страни за тяхната намеса в сирийската криза.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА