Last news in Fakti

1 Октомври, 2018 22:31 7 079 31

70% от туристите в Одрин са българи

  • одрин-
  • турция-
  • туристи-
  • българи-
  • гърци-
  • хотели

Българските туристи помагат на турската икономика

70% от туристите в Одрин са българи - 1
Снимка: Shutterstock

През последните два месеца в хотелите в Одрин са отсядали предимно туристи от България. Статистическите данни сочат, че 70 процента от чужденците, посещаващи града, са български граждани, двадесет на сто са гостите от Гърция и десет - румънските туристи. Това съобщи Ахмет Хаджъоглу, директор на Дирекция "Култура и туризъм" към областната администрация пред група български журналисти от Разград и Шумен, предаде БНТ.

Срещата с тях бе в рамките на съвместен проект между регионалното представителство в Източна Тракия на Дирекцията по информация и печат към Президента на Турция и Българското генерално консулство в града. Te се реализира със съдействието на Българско-турската търговско-индустриална камара в Шумен.

Хаджъоглу посочи, че българските туристи пристигат в града още от четвъртък вечер, на другия ден посещават петъчния пазар или одринските магазини, за да си напазаруват. Андон Андонов, съветник в Генералното консулство на България в Одрин уточни, че от понеделник до четвъртък денонощно през граничните пунктове преминават около 2 хиляди автомобила от България, от петък до неделя броят им стига до 5 хиляди, като близо 90 процента от тях пътуват до Одрин и околностите.

Областният управител на Одрин Гюнай Йоздемир коментира, че българските туристи помагат на турската икономика и са винаги добре дошли. Той бе категоричен, че Одрин е градът, който е най-слабо засегнат от кризата в Турция. С повишаване на стойността на лева броят на българските туристи се увеличи, а това оказва положителен принос върху икономиката, печелят и България, и Турция, подчерта Йоздемир. Одрин е град, в който най-добре може да се види и почувства културното наследство, останало от времето на Османската империя, когато градът е нейна втора столица. Със своите 1 584 исторически паметници и ценности градът е на второ място в Европа, след Флоренция, каза директорът на Дирекция "Култура и туризъм" Ахмет Хаджъоглу.

Той обясни, че годишно Градът на султаните се посещава от три милиона туристи. Одрин със своите джамии, храмове, чаршии, мостове, кервансараи, конаци, хамами, исторически къщи посреща чуждестранните гости на Турция и ги впечатлява с характерните си черти на исторически паметник, като същевременно с това е един от най-добрите примери за съвременен граничен град, отбеляза Хаджъоглу. Той добави, че като задължителен обект за посещение в програмата на гостите е джамията Селимие, която годишно посреща 2 милиона туристи. Голям е интересът и към Музея на медицината, като през миналата година обектът е бил посетен от 268 000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Адолф

    8 3 Отговор
    И да не забравяме за трафикантите на цигари и др.!!!

    Коментиран от #15

  • 3 Хасан

    11 18 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    В България никой не е гладен..само мързеливите са си гладни ..

    Коментиран от #4

  • 4 Мършата

    8 8 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Стига лъжи бе човек, как не се умори да лъжеш и лъжеш! Напомняш ми на Курнелия Нинова! Може пък ти да си тя?!!! Добре, НО Турция трябва да положи усилия ДА БЪДЕ БЕЗПРЕДЕЛНО ЛОЯЛЕН ПАРТНЬОР НА НАТО! Те тази Турция ще обичам и аз!

    Коментиран от #5

  • 5 Хасан

    10 10 Отговор

    До коментар #4 от "Мършата":

    Новата роля на Турция трябва да бъде балансьор между Изтока и Запада ..Еднополюсния свят е към своя край ..има вече многополюсен свят..Китай е новата икономическа сила ..Русия новата военна ..Запада губи позиции и се пука по шевовете..

    Коментиран от #6, #30

  • 6 967

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Господин извинения като грък, новата роля на Турция е същата като старата. Мерки за строги икономии и контрол от чужбина.

    Коментиран от #7

  • 7 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "967":

    Като арабския свят ли ???..като старата Европа подчинена на капризите на Сащ?..като Канада,Япония,Мексико?...всички да правим «Сащ отново велика»

    Коментиран от #13

  • 8 Turgut

    11 7 Отговор
    Магазините в Одрин псуват денонощно Ердоган, защото политиката му премахна гръцките туристи, които оставиха твърде много пари на градския пазар.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Mорук

    10 3 Отговор
    В турция има локум и баклава,България си има тиква ,курнелия ,цапцарап Доган капитан
  • 11 гфгф5

    19 4 Отговор
    Българите ходят в Одрин ЗАЩОТО Е МНОГО ПО-ЕВТИНО!!! Не е туризъм да отседнат в хотели, а е търговски интерес! Отиващ - накупуваш за 100-200€ в чантите и после правиш разходка, докато дойде време да те връщат! Това е! Едни спагети на "Барилла" в Турция са под 1 лев, а тука 2-3лв. - само пример давам...

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 967

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Хасан, където е бедният човек, и съдбата му е там. Вие избрахте повърхностния Ердоган, който ви заведе в тази трудна позиция, така че сега търсите помощ от нацистките кръстоносещи в Германия и вие сключвате договор с една американска компания (покритие на МВФ, да не разбере средния турчин) за контрол и меморандуми.

    Коментиран от #21

  • 14 Бедният духом

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "гфгф5":

    Се интересува само да напълни търбуха.....

    Коментиран от #18

  • 15 СссереМ

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Адолф":

    90% от българите носят алкохол натам,и после се връщат с цигари и прах за пране 18- то качество.
  • 16 555

    21 1 Отговор
    Естествено, че са българи. В София 2 дена обикалях за животоспасяващо лекарство, което струва 80лв блистера и не го намерих никъде. Даже давах и пари на ръка на доктори в големите болници и пак не го намерих. В Одрин го имаше във всяка една аптека и то на цена от близо 60лв. Медицинските услуги са по-евтини и на ниво. С ниската цена на лирата ела да видите и какви кожени дрехи за без пари може да си вземе човек. Вие пак открихте топлата вода в последния момент.
  • 17 1234

    2 6 Отговор
    В турция е опасно да се ходи не от вчера, пускам анонимен сигнал че укриваш гюленист и престоя ти в одрин става завинаги... Нищо не изнасяме за турция само внос, затваряне границата с турция завинаги за да нине мирно и тихо
  • 18 филосоВ

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бедният духом":

    А богатия духом го кара само на въздух и впечатления от поезията и музеите...
  • 19 Атанас

    5 1 Отговор
    И защо да е задължително да се види джамията Селимие а не примерно Българската черкеа св.Георги и читалището

    Коментиран от #25

  • 20 Шаран БГ

    1 2 Отговор
    Един път - българи, втори път - български граждани - няма да поумнеем !!!! На фона на огромната турска държава и турската икономика "нашият" принос е " муха на Екватора, която си мисли , че върти с крачета кълбото" Но г-н Йоздемир трябва да ни "почеше" , нали ??
  • 21 Хасан

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "967":

    Ердоган превърна Турция от средна страна в глобален играч...виж новините Тръмп,Путин,Ердоган ...и понякога Меркел

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 касапина

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    осран превърна турция в по голяма кочина от преди, и я направи за посмешище,просейки пари като дърт циганин.
  • 24 Морт Мерт

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Освен в тоя сайт няма други да споменават любимеца ти ..

    Коментиран от #28

  • 25 Караорбан

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Атанас":

    По добре да гледаме на Запад ,отколкото тази кочина ,може да отида когато изчезнат джамиите, и се върнат старите християнски храмове на мястото си.
  • 26 Гост

    5 3 Отговор
    7 млн. България превърта годишно 6-7 млн. туристи. Барабар със Слънчака, Банско, манско и др. 160 хил. Одрин, само в една джамия, "вкарва" 2 млн.!!!... Абе разправям аз, че при нас и туризма е бълха на фона на Турция и Гърция!

    Коментиран от #27

  • 27 Наакана кадъна

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Какви пари ще вземат амуджите от тия посетители на джамии не мога да разбера?
  • 28 alc

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Морт Мерт":

    Чистата и неизличима любов принадлежи на старата романтична епоха, днес се плаща скъпо.
  • 29 lokuPasha

    0 0 Отговор
    Пичове , страшни сте !
    За кво се карате .?
  • 30 Машалата Мършата

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Аз в Одрин ще отида на кон, и ще си вържа коня на една халка в джамията. Когато превзехме Одрин тая джамия беше нашата конюшна. Халките още стоят. И Турция Не нееее балансьор, АМОРТИСЬОР е турция, между САЩ, Русия и Република Кюрдистан. Вече ти е вътре ВЪТРЕ, само дето си му свикнал и още не го усещаш.
  • 31 Българин

    0 0 Отговор
    КОЛКО ПРОСТИ СА БЪЛГАРСКИТЕ ПОЛИТИЦИ,ЧЕ НЕ ОСИГУРИХА ПО-ГОЛЕМИ СУБСИДИИ ОТ ЕС ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ??? НЯМА ГРЪЦКИ ТУРИСТИ, КОИТО ДА КУПУВАТ ЕФТИНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ ОТ ТУРЦИЯ НО СУБСИДИИТЕ ИМ СА 8ПЪТИ НАД НАШИТЕ АКО ГИ ИМА!!!
Новини по държави: