Last news in Fakti

8 Октомври, 2018 15:16 2 987 13

НАТО: Няма план Б за Македония

  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • македония-
  • гърция

Генералният секретар Йенс Столтенберг смята, че Скопие има възможност, която се случва веднъж в живота

НАТО: Няма план Б за Македония - 1
Снимки: БТА/АР

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в Белград, че Македония има възможност, която се случва веднъж в живота и може да стане членка на алианса само ако приеме споразумението за решаване на спора с Гърция за името на държавата, съобщи Танюг.

Твърдо вярвам, че когато говорим за БЮРМ, македонското правителство сега трябва да вземе решение за бъдещите стъпки. Правителството и парламентът трябва да вземат решения. Да решат как ще вървят напред, как да реагират на референдума и всички политически импликации и последици, които той донесе, каза датчанинът.

Столтенберг подчерта, че ако демократичните институции в Скопие решат да изпълнят изцяло споразумението с Гърция, тогава НАТО от своя страна е готова да приеме Македония като своя 30-та членка и то бързо.

Можем бързо да пристъпим към подписване на протокол за присъединяване, бързо след промяната на името. От демократично избраните институции в Македония зависи дали ще приемат и ще приложат споразумението за името. Ние сме готови да приемем Македония като нов член, повтори Столтенберг.

Той подчерта, че не съществува план Б и няма никаква алтернатива. "Няма присъединяване без споразумение за името. Единственият начин за членство е тази страна да се договори за името с Гърция. Затова ние приветствахме договора с Атина", подчерта Столтенберг.

НАТО: Няма план Б за Македония

Той каза, че НАТО никога няма да застави Македония да вземе решение, тъй като става въпрос за суверенно решение на суверенна страна. Това е възможност, която се случва един път в живота. Имат възможност да използват този исторически момент, каза Столтенберг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    19 4 Отговор
    Македонците вече са изнудвани от НАТО в ползана Византия! План (А) на Македония бързо може да стане РФ!!
  • 2 А стига бе

    25 3 Отговор
    Какво го интересува "военен ОТБРАНИТЕЛЕН съюз" как ще се казва една държава-и кои са тези от НАТО та да имат план за една суверенна държава---народа САМ трябва да реши-а той ви показа среден пръст...
  • 3 СССРБарета

    22 3 Отговор
    Докъде го докараха дъртите джендъри от НАТО! насила вече се мъчат да вкарат някой мутренския съюз но вече няма вода ли! изглеждат като просяци! не съм очаквал че ще доживея да видя подобно падение от западa!
  • 4 Митове и истини

    15 2 Отговор
    В този референдум се разкри, че онези, които искат да бъдат наречени македонци, са албанците. Те отидоха и гласуваха, че искат да бъдат наречени македонци и да говорят македонски. Другите накрая разбраха, че са българи, които говорят български и въобще не се занимаха с този глупав референдум.
  • 5 Румяна Костова

    10 2 Отговор
    Американците ще си изпотрошат краката от бързане да приемат Македония в НАТО.Какво значение има какво мисли македонския или който и да било друг народ?Македония ще бъде в този военен блок,защото това е нужно на САЩ и това си е.Референдумите по какъвто и да било въпрос ще се обезсмислят.За какво е необходимо да се питат хората,когато Америка знае по-добре от тях какво им е необходимо.
  • 6 Борис

    11 0 Отговор
    Правителството и парламента трябвало да вземат решение !!!А народа бе ид..т неговото мнение не ви интересува .
  • 7 ****

    12 1 Отговор
    Краварника закъсва за кинти,и търси нови спонсори и баламурници.Ние като сме в нато,какво натовско оръжие придобихме без пари,като членове даваме пари,а насреща нямаме нищо,всички спонсорираме сащ и тяхната военна индустрия.

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ставрю

    5 1 Отговор
    Американския дявол на колене пред Македония..... хаха. Империята на злото
  • 10 Ставрю

    2 0 Отговор
    Сменят не сменят името си се ще ги приемат в нато и вратата и вратата ще е все отворена ьа тях тук залога е голям.
  • 11 Българин

    2 1 Отговор
    Уважаеми читатели.... Единственият начин да останем независими(българи,гърци ,сърби , македонци или марсианци) е да сме заедно в един съюз(дали ЕС,дали друг)-няма значение. И аз не мисля че има македонска нация, но няма начин - или приемат или изчезват от картата на европа заедно с нас и останалите. Погледнете Ердоган,Путин,Тръмп - банда империалисти(мародери) в лъскави дрехи. Демокрацията е като социализма- една фасада. СЪБУДЕТЕ СЕ
  • 12 Кашчей

    1 1 Отговор
    Духайте супата, дрогарю Столтенберг, пардон Педерберг.
  • 13 Звездата

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "****":

    Защо пък си мислиш,че когато си член на определен съюз, задължително трябва да получиш нещо безплатно?!?.
Новини по държави: