Last news in Fakti

30 Май, 2019 12:17 3 509 4

Енергийните напитки са опасни за...

  • енергийна напитка-
  • сърце-
  • сърдечен ритъм-
  • аритмия

Учени от Калифорния установиха, че консумацията на литър енергийни напитки за кратък период допринася за нарушения в сърдечния ритъм

Учени от Тихоокеанския университет в Стоктън, Калифорния, установиха, че консумацията на литър енергийни напитки за кратък период допринася за нарушения в сърдечния ритъм, съобщи сайтът MedicalXpress.

Изследването обхванало 34-има доброволци на възраст от 18 до 40 години, на които било предложено да изпият около литър енергийна напитка с кофеин или същото количество плацебо. Съдържанието на кофеина достигало 304-320 милиграма. Напитките били изпити за час, но не по-бързо от половинлитрова бутилка за половин час.

Учените направили електрокардиограми на участниците и измерили артериалното им налягане до началото на експеримента, а също на всеки 30 минути след консумация на напитката в разстояние на 4 часа.

Предполага се, че 400-милиграмовата доза кофеин не може да предизвика каквито и да било изменения в електрокардиограмата. Но у консумиралите енергийни напитки т.нар. QT интервал, който е показател за сърдечната дейност, бил с 6-7,7 милисекунди по-дълъг, отколкото у останалите участници.

Освен това било констатирано увеличаване на систоличното и диастоличното налягане с 4-5 милиметра живачен стълб у консумиралите енергийни напитки.

QT интервалът показва времето, което е нужно на сърдечните стомахчета, за да се подготвят за повторно свиване. Прекалено краткият или прекалено дълъг QT интервал може да доведе до неправилно функциониране на сърцето и до опасна за живота аритмия.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е това

    5 1 Отговор
    Го знае всяко хлапе.
  • 2 1994

    8 0 Отговор
    Не ги пийте тези боклуци.Самата енергийна напитка ви прави по-енергични изчерпвайки вашите "запаси" което в крайна сметка има негативен ефект в бъдеще.
  • 3 Цеко овчарят

    11 0 Отговор
    Докато литър ракия изпита за кратък период е полезна за здравето.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.