Last news in Fakti

17 Октомври, 2018 09:16 2 209 8

Полша се разбунтува заради „Газпром“

  • газпром-
  • ес-
  • полша-
  • жалба-
  • русия-
  • газ

Полша внесе жалба

Полша се разбунтува заради „Газпром“ - 1
Снимка: Shutterstock

Националната газова компания на Полша ПГНиГ (PGNiG) обяви, че е подала жалба в Съда на Европейския съюз срещу споразумението на ЕС с руския газов гигант "Газпром", който бе заподозрян в злоупотреба с господстващо положение, съобщи Франс прес.

ЕС прие на 24 май направените от "Газпром" отстъпки с цел да спре обвиненията за злоупотреба с господстващо положение в осем източноевропейски страни, сред които и България. Това позволи на руския газов гигант да избегне глобата. "Въпреки че споразумението влезе в сила преди шест месеца "Газпром", продължава да нарушава общностното право и да увеличава цените на газа за страните от Централна и Източна Европа", се посочва в комюникето на ПГНиГ, в което се уточнява, че компанията е депозирала жалбата си в Съда на ЕС.

"Комисията не положи необходимото усърдие при подготвянето на решението, тя го обяви в явно противоречие със събраните доказателства и наруши определен брой процедурни разпоредби на правото на ЕС", заяви полският газов гигант.

"Освен това наложените на "Газпром" ангажименти бяха недостатъчни спрямо щетите, понесени от компаниите от Централна Европа в резултат на дейностите на "Газпром", които са несъвместими с правото на ЕС", се посочва в комюникето. "Газпром", който е контролиран от Кремъл, бе заплашен от глоба, която можеше да достигне до 10 процента от годишния му световен оборот.

В резултат на споразумението Еврокомисията, която отговаря за конкуренцията, наложи на руския газов гигант серия от подробни правила, имащи за цел да променят поведението му на газовите пазари в Централна и Източна Европа и по този начин да гарантират най-вече конкуренцията при оформянето на цената на газа. Това приятелско споразумение предизвика недоволството на голяма част от осемте страни от Централна и Източна Европа - бивши съветски сателити, сега членки на ЕС, и най-вече на Полша - които искат да намалят зависимостта си от могъщия си съсед, предаде БНТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivan4o

    14 19 Отговор
    И да квичите и да се дерете тва е положението! Нито нито,ще мрете европейски цигани

    Коментиран от #3

  • 2 Реално

    26 10 Отговор
    Вижте сега абсурда при поляците-значи Газпром прави отстъпки-а поляците ревът,че цената се вдига--ами цената се определя по формула от международните борси бе хора-от меж.борси...И докато САЩ се перчат и си играят на санкции срещу основните производители на петрол-и поляците им подгласят-същата цена ще расте....Би трябвало поляците-а и не само те-да спрът да подскачат пред американците и да отхвърлят санкциите и тогава ще има евтин газ и петрол...
  • 3 Що бе

    9 12 Отговор

    До коментар #1 от "ivan4o":

    Що си толкова глупав бе Ванка ?

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 mediator37

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Що бе":

    Ама не е Ванка, а Хасанка. Не го ли знаеш, че е протурски трол, появил се във форума преди половин година. Турчин е драскачът.
  • 7 Русенец

    7 3 Отговор
    Не защитавам Газпром, но ЕС смята, че руснаците са длъжни да доставят газ в Европа. Ако на тях цените на са из изгодни, то те ще престанат с тези доставки и ще пренасоча своята газ към Азия, където има 6 пъти по-голямо населениеи потребности. В Ямал Русия строи пристанище за втечнен газ и кораби за пренасянето му и в скоро време европейския пазар за тях няма да е интересен. Тогава Европа ще трябва да купува газ от САЩ , Норвегия и т.н., и цените ще са двойно по-високи от руските.
  • 8 ТОЧКАТА

    1 3 Отговор
    ГАЗПРОМ НЕ определя цената!!!ТЯ се определя от АМЕРИКАНСКИТЕ БОРСИ ,като производна на цената на петрола...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания