Last news in Fakti

17 Октомври, 2018 10:38 2 553 8

ЕК забранява употребата на пластмасови чинии, сламки и клечки за уши

  • пластмаса-
  • сламка-
  • клечки за уши

Предложението е да бъдат забранени девет пластмасови изделия за еднократна употреба през 2021 година

ЕК забранява употребата на пластмасови чинии, сламки и клечки за уши - 1

Съветът на Европейския парламент за защита на околната среда разшири списъка на забранените пластмасови продукти за еднократна употреба. Предложението на ЕК е да бъдат забранени девет пластмасови изделия през 2021 г., информира МИА.

Членове на борда за опазване на околната среда, обществено здраве и безопасност на храните участваха в разширяването на списъка.

Според предложението на ЕК в списъка на забранените продукти трябва да влязат пластмасови чинии, вилици, ножове, лъжици, сламки, пръчици за обща употреба, клечки за уши, декорации за напитки и пръчки за балони.

ЕК по екологична политика, обществено здраве и безопасност на храните на 10 октомври разшири списъка с тънки пластмасови торбички, продукти, съдържащи биоразградими пластмаси и опаковки за бързо хранене.

Докладът, представен от белгийския депутат Фредерик Рис, изисква също и намаляване на опаковките за еднократна употреба за бургери, сандвичи, плодове и зеленчуци, десерти и сладолед до 2025 година.

Изисква се също така и пластмасовите бутилки да се изхвърлят отделно и 90% от тях да се рециклират до 2025 г. Съветът се стреми да намали и пластиката в цигарените филтри с 50% до 2025 г. и 80% до 2030 г., а разходите за събиране, транспортиране и унищожаване на отпадъците да бъдат покривани от тютюневата промишленост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Йоцо

    19 5 Отговор
    А с кривите краставици как стоят нещата ?

    Коментиран от #3

  • 2 Пешо

    14 10 Отговор
    Европа има тежки проблеми, а чиновниците в Брюксел вместо да ги решават за пореден път са неадекватни и се занимават с глупости.
  • 3 Пешо

    17 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо Йоцо":

    Сигурно учените най-накрая са установили, че крив таратор няма.
  • 4 Коментатор

    10 9 Отговор
    Коментиращите по горе не виждат по далече от носа си!

    Коментиран от #8

  • 5 Питам

    8 6 Отговор
    А пластмасовите им мозъци ?
  • 6 ИИШОЖ

    5 6 Отговор
    ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ВАУЧЕРИТЕ ЗА КЮМЮР И ВЪГЛИЩА.
  • 7 Това е нещо хубаво браво

    2 1 Отговор
    но защо не забраняват най голямата вреда за планетата ни ? бутилирането на вода ,всъщност всички пласмасови опаковки трябва да се забранят по цялата земя и тогава може бо ще повярвам в доброто на новия световен ВИ ред , а не да ме предопреждавате кое е вредно и токсично в затопляне на атомите му и колко е допустимата норма на химията отрова за цветовата гама на годност , че видиш ли Бог се бил сбъркал в размерите на Земята че няма да ни удържи със спасителите на Земята
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: