21 Октомври, 2018 10:09 6 052 27

Война между християни и мюсюлмани в Нигерия

  • нигерия-
  • убити-
  • насилие-
  • война-
  • християни-
  • мюсюлмани-
  • мухамаду бухари

Религиозно напрежение в африканската страна

Война между християни и мюсюлмани в Нигерия - 1
Снимка: Shutterstock

При сблъсъци между християни и мюсюлмани в северната част на Нигерия загинаха 55 души, предаде Франс прес, цитирайки публикувано изявление на президента Мухамаду Бухари, който осъди убийствата. "Честите кръвопролития, дължащи са на недоразумения, които може да бъдат уредени по мирен път, са притеснителни", се подчертава в президентското изявление. "Никоя култура или религия не бива да оправдава пренебрежението към святостта на човешкия живот", добавя Бухари.

В четвъртък избухна насилие между мюсюлмани от етноса хауса и християни от етноса адара. Спорът започнал на пазара в град Касуван Мегани, на петдесетина километра от град Кадуна, столица на едноименния щат. След намеса на полицията ситуацията временно се успокоила, но вечерта младежи адара се събрали за ответен удар срещу мюсюлманската общност. При нападението били изгорени жилища. След това конфликтът се разгоря с нова сила

Началникът на полицията на щата Кадуна съобщи, че са арестувани 22 заподозрени. В града е наложен полицейски час. Това не е първият случай на междурелигиозно насилие в щата Кадуна, където се срещат предимно мюсюлманските северни райони и предимно християнският юг. В региона по традиция има напрежение между религиите.

Преди време в района се стигна до насилие между мюсюлмани скотовъдци и християни земеделци. Конфликтът за земята се утежнява от климатичните промени и демографската експлозия в страната, отбелязва АФП. През февруари при сблъсъци, подобни на сегашните бяха убити 10 души, а стотици жилища бяха изгорени. Разследването продължава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ьььььььььььь

    24 17 Отговор
    А сега се сетете кои подържат страните от"цивилизованият свят"--САЩ и Запада....--разбира се че мюслитата

    Коментиран от #2, #7, #21

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Верен Турчин

    7 49 Отговор
    Освeн заглавието не прочетох нищо друго. Със сигурност братята мюсюлмани са прави. Християните трябва да изчезнат от света.

    Коментиран от #9, #16, #18, #20

  • 4 ти пък

    19 11 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Боко Харм кой го създаде бе трол краварски...??? Ейййй ма сте лицемери...

    Коментиран от #6

  • 5 Миротворец

    49 5 Отговор
    Има ли мюсюлмани - има и проблеми ! Ислямът не е религия, в него няма нищо духовно, философско или стимулиращо разума ! Ислямът е набор от всекидневни първобитни правила, смесени с животинска агресия спрямо външния свят и “друговерците”, всичко това създадено за контрол на примитивни общества и в съвременния свят тази доктрина е не само нелепа, тя е срамна и вредна !

    Коментиран от #14

  • 6 Бесен Язовец

    8 11 Отговор

    До коментар #4 от "ти пък":

    Първо не е Боео Харм и второ не е създен от краварите и трето, погледни под кревата си, няма ли там кравари, четвърто, га двама си мерят туйовете не си навирай ам дупито, и пето (последно) тези казмурски опорки с които козиш тук си ги наври в едно място, дет никогаш не изгрява слънцето !

    Коментиран от #8

  • 7 Бесен Язовец

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "ьььььььььььь":

    Защо мълчиш ве подлого, къде избяга, да ти напомня ли коментара, който беше написал под статия за керченската трагедия ?? Виж се :
    ьььььььььь - Украинците-те какви ли золуми не направиха в Крим--Взривиха далекопроводите...Затвориха канала с водоснабдяването...А сега и на децата посегнаха укрофашистите долни.) Нещо да кажеш ?
  • 8 ьььььььььььь

    10 7 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Слушай какво бе троле...Точно САЩ създадоха Боко Харм и Мюсолманските Братя в Африка за да направят Арабската Пролет през 2011--2012--2013г. Точно те бяха "борци за свобода" като главорезите от ИД-също създадени от САЩ.Виж в нета видеото в което вашият ментор Сенатор Маккейн пита шефа на ИД=Ал Багдади през 2013 г.дали им трябват още пари и оръжия.Кой запали целият арабски свят на религиозна основа-кой допуска С,Арабия да плаща за радикализирането на мюсолманите...-а най-големият им съюзник САЩ се правят на девици...Кой радикализира Талибаните и ги въоражава 15 години--айде не ми се прави на експерт тук...А що се отнася до коментара ми-ДА написал съм го ЗАЩОТО украинците наистина правиха много золуми в Крим-и с далекопроводите и със каналите за вода...и да ти напомня как изгориха 42 човека в Одеса..--разбира се че първите заподозрени са те.И им прави чест на руснаците,че не си измиха ръцете с украинската версия-а открито казаха истинската причина.Айде че не ми се занимава с теб-надявам се че отговорът ми те е удоволетворил..

    Коментиран от #11

  • 9 одрис

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Верен Турчин":

    И Исляма с мюслитата също трябва и Юдаистите и всички подобни езически религии трябва да изчезнат от космоса. Те са създадени от погрешни човеци и трябва да ги няма. Впрочем не съм християнин, но доколкото зная Бялото братство са християни, Францисканци и други, а те са добри люде. Има и турци бристияни и те са добри хора. Един ден Елохимите, плчитателите на Сатурн ще бъдат унищожени. Просто стана света ад заради порочни, прелюбодейци, сеещи зло. Тогава след унищожението на Алах и Алахимите, ще настане хилядолетно Христово царство, предсказано и от Ванга, Нострадамус и други. Но очевидно е далеч.
  • 10 Слави

    5 0 Отговор
    В повечето случай това са бедняци неудачници,с голямо его,не знаещи да общуват дори нормално и понеже са надменни накрая всичко избива на религия а проблема е най вероятно някоя дреболия,глупаците трябва да им забранят да бъдат религиозни,умен човек никога не би преминал границата и не би наранил.чуството за собствена значимост не би ти позволило да обидиш и смачкаш по слабия.
  • 11 Бесен Язовец

    2 9 Отговор

    До коментар #8 от "ьььььььььььь":

    Послушай ме сега ти, рублерастче продажно, тия фермани дет ги пишеш тук са една голяма лъжа, както и е лъжа, чк украинците не знам си кво били взривявали и ине знам си кво били изгорили и не знам си какви далекопроаоди те гонят теб ! Просто пишеш тук глупости постоянно за да си оправдаеш хонорарите, зарад които си готов, кави ли не простотии тук да бълваш !? Това, че ти беше един от първите, който побърза да обвини украинците за керченската трагкдия, е най яркото доказателсто на моите думи ! А що се отнася до Боко Харам, те са създадени от САЩ, точно толкова, колкото Владислав Росляков е украинец ! Да, руснаците за разлика от тебе подлого, не си измиха ръцете с украинската версия, а ти можеше и да се извиниш тук на украинците за лъжовните си обвинения към тях.

    Коментиран от #13, #19, #25

  • 12 Гост

    2 1 Отговор
    Хитлер ще се обърне в гроба.
  • 13 ьььььььььььь

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Кое е глупости--за Сенатор Маккейн--че видеото го има в нета...Кое друго е глупост-че САЩ създадоха Талибаните ,ИД ,Мюсолмански Братя,Боко Харм и т.н--че самите те си го признават-виж Хилъри Клинтън какво казва...Че украинците направиха няколко терористични акта в Крим-че те сами се хвалеха с това..Кое е глупост те питам-че САЩ излъгаха пред цял свят за хим.оръжие на ИРак-и това ли е глупост???--и от тази лъжа муряха над 500 000 иракски деца--това ли е глупост--ето за това сте мразени американските подлоги-заради лицемерието и дебелоочието си.Аз ти назовавам конкретни факти-а ти ми разтягаш локуми..Айде вече ми писна от теб-ниско ниво си..Не ставаш за дискусия или спор.

    Коментиран от #15, #22

  • 14 До верен тургин

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Миротворец":

    Ей резан турчин, единствените които трябва да изчезнат от света са смръдливите мюслимани мръсни, кучето ердоган и всичката останала мюслиманска измет по света. Чак тогава светът ще стане едно по-добро място за живот!!! Мюслиманите на сапун и прах за пране начело с верния резан турчин!! Я СКАЗАЛ!!!
  • 15 Евала за казаната истина брат

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "ьььььььььььь":

    Евала за казаната истина брат

    Американците подпалиха цял свят с войни за да ограбват богатствата на държавите и да поддържат долара стойностен силен да си продават американските боклуци за да са вечно на първо място икономически...
  • 16 ДО МОДЕРАТОРИТЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Верен Турчин":

    ИМА ЛИ МОДЕРАТОР В САМОЛЕТА?????
  • 17 евалата

    0 0 Отговор
    А така , само трепане за мюсюлманите.
  • 18 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Верен Турчин":

    Смърт за турците и мюсюлманите.
  • 19 Абе Пепи чо

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Направиха те къдрав-трудно се спори с факти

    Коментиран от #23

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 русия е джудже

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ьььььььььььь":

    Кремълското джудже се обряза и прие исляма.Също така ,ясно се вижда ,че руската кочина е най-големия защитник на мюсюлманския свят,това се вижда и от факта,че джуджето поддържа връзка само с мюфтии.Руснаците също така са против християнските,модернизирани и развити държави.Мюсюлманите в руската кочина са повече от колкото тези в Европа взети заедно..Руснаците постройха най-голямата джамия в света и честват курбан байрям-а в центъра на Москва с над 1млн души.Руската кочина е враг на развития и християнски свят ! Не случайно 90% от съюзниците на русия са все мюсюлмански кочини като нея и предимно страни отритнати от запада.Така ,че ако някой ще подкрепя исляма ,това ще е русия.По-ясно ли ти стане тролче ?

    Коментиран от #24

  • 22 Бесен Язовец

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "ьььььььььььь":

    Ами дай ве каскет, дай го тва видео, че да го видим ! А тази ахинея дет си я написал тук, че сенатора Маккейн, не знам си каво казал, че Хилъри Клинтън, еди каво била казала, това са само пиказки за пазара. Факти дай, а не фантасмагории, написал си тук една камара глупости на търкалета ! Аз също гледах едно видео в интернета, където някакви руски бойни инструктори, които обучаваха бойците от Боко Харам ! Ко ша прайм ся ?

    Коментиран от #27

  • 23 Бесен Язовец

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "Абе Пепи чо":

    Ти къде видя там факти ве, каскетинчо ? Откога гнусните лъжи на рублерастите се превърнаха във факти ?
  • 24 Марони

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "русия е джудже":

    Нали е империя на злото,както Рейгън я нарече!А зло е всичко,което възпира и вреди на човешкото развитие!Добрата новина е,че Руското зло е с все по-намаляващо влияние и затова само безнадеждно изостанали държави им симпатизират.
  • 25 До бясното животно

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    В Одеса изгориха живи в дома на профсъюзите 42 човека.Имаше и етнически българин.Всичко го има в нета.
  • 26 Ти пък..

    1 3 Отговор
    Напиши в нета Сенатор Маккейн и Ал Багдади и си го гледай.Толкова ли си умен та не можеш да го направиш? А Хилърито още при Обама като му беше вице каза колко милиарди помощи за Арабската Пролет са дали на така наречените бунтовници. В Египет М.Братя са получили около 490 милиона-Хиларито го казва. Интервюто също го има в нета-ако разбираш английски. Но се съмнявам в това.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.