Last news in Fakti

25 Октомври, 2018 12:37 1 872 5

Шпионски скандал между Брюксел и Лондон

  • белгия-
  • великобритания-
  • скандал-
  • шпионаж-
  • агенти-
  • телеком-
  • белгаком

Великобритания е отказала съдействие

Шпионски скандал между Брюксел и Лондон - 1
Снимка: Shutterstock

Белгия и Великобритания са на прага на дипломатически скандал заради отказа на британските служби да съдействат в разследване за проникването в белгийския държавен телеком Белгаком (Проксимюс), съобщават местни медии. Изводът е залегнал в поверителен доклад на белгийската прокуратура, разгледан от Националния съвет по сигурността.

Досега прокуратурата е установила, че през 2013 г. в мрежите на телекома е било извършено проникване от страна на британското електронно разузнаване GCHQ. Белгийската прокуратура е на мнение, че подобен отказ за сътрудничество е необичаен между две държави от ЕС. Въпреки усилията си, прокуратурата не успяла да достигне до точните извършители на престъплението заради доброто им прикритие.

През септември белгийски медии съобщиха, че британците са успели да отклонят сигнала между мобилните телефони, присъединили се към клетки на Белгаком. Отбелязва се, че за целта британците са заразили с вируси компютрите на ръководители на дружеството, както и на служители по поддръжката и сигурността. Заразяването било извършено чрез съобщения от платформата LinkedIn, предаде БНТ.

В началото на годината говорител на министерството на външните работи на Белгия осъди политиката на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ за електронно проследяване, която работи в тясно сътрудничество с британските си колеги. Поводът тогава бе установеното следене на служител на белгийското външно министерство, специалист в поддръжката на информационни системи. Осъждаме тази практика на шпионаж и подслушване, особено между съюзници, заяви тогава говорителят и предупреди, че ще бъдат предприети съответните мерки. В последните години неколкократно бе съобщено за проникване в електронни системи, използвани от администрацията на министър-председателя, министерствата на външните работи и на отбраната на Белгия. В някои от информации се намекваше, че намесата е на АНС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    26 1 Отговор
    Дали Русия е виновна или само Путин?
  • 2 неук

    23 1 Отговор
    и двамата плюс Ким
  • 3 Пешо

    14 1 Отговор
    Ето такива "съюзници" имаме!
  • 4 СССРБарета

    11 1 Отговор
    Явно Путин лично е разпоредил на британските и американските служби да правят хакерски атаки в Белгия! те иначе американци и британци никога и За нищо на света не биха подслушвали друга държава и не биха заместили с нейните избори както правят другите държави спрямо тях!
  • 5 Мужик

    2 4 Отговор
    Тъпите мурзилки тук веднага пак намесиха Русия и Путин. Никъде в статията няма дори намек някой да подозира Русия или Путин за това, но те нали друго не знаят, сутрин стават, а вечер лягат със СЛАВА РОССИИ И ПУТИН, та веднага пак ги намесиха. Вероятно си мислят "леле, колко сме остроумни и оригинални!", но всички нормални хора си казваме "леле, колко сте прости!"...
Новини по държави: