Last news in Fakti

29 Август, 2011 18:21 1 428 0

Тадич: Докато аз съм президент, Сърбия няма да признае Косово

  • борис тадич-
  • косово-
  • вацлав клаус
Тадич: Докато аз съм президент, Сърбия няма да признае Косово - 1
Борис Тадич / Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Докато аз съм президент, Сърбия няма да признае Косово и неговата независимост", заяви Тадич на съвместна пресконференция с чешкия си колега Вацлав Клаус. "И не вярвам, че наследникът ми също ще го направи", категоричен е сръбският държавен глава, съобщава БГНЕС, позовавайки се на  АФП.

Тадич говори по-малко от седмица след изявлението на германския канцлер Ангела Меркел, която поиска Белград да подобри чувствително отношенията си с Косово и да разпусне сръбските институции в северната част на Косово, за да получи статут на кандидат за членство в ЕС.

Сърбите в Северно Косово не признават властите в Прищина и искат да зависят само от Белград. Сръбската държава поддържа в северната част на Косово училища, диспансери и поща.

Клаус заяви от своя страна, че няма амбицията да дава съвети на Сърбия или да тласка страната към едно или друго решение. "Сигурен съм, че тази страна ще вземе сама правилното решение", отбеляза чешкият президент, който критикува бомбардировките на НАТО над Белград по време на войната в Косово. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА