Last news in Fakti

6 Април, 2012 17:27 944 0

Съпругата на Шешел иска да е президент на Сърбия

  • борис тадич
Съпругата на Шешел иска да е президент на Сърбия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ядранка Шешел, съпруга на сръбския ултранационалист Воислав Шешел, ще бъде кандидатът на неговата Радикална партия за президентските избори в Сърбия на 6 май, съобщи партията на страницата си в интернет.

"Сръбската радикална партия реши на заседание на ръководството й да предложи Шешел за поста президент на Сърбия", съобщи партията в комюнике.

"Ядранка Шешел показа своята смелост, желание и способност да се отдаде напълно в годините на задържането на съпруга й в Хага", допълни Сръбската радикална партия.

Воислав Шешел, който продължава да е председател на Сръбската радикална партия, е съден от Трибунала в Хага за престъпления, извършени в Босна и Хърватия между 1991 и 1993 г. срещу цивилни несърби, хървати и мюсюлмани. Той не се признава за виновен и се защитава сам. Делото срещу него започна през 2006 г. На 27 март 2012 г. срещу него беше поискана присъда от 28 години затвор.

На 4 април сръбският президент Борис Тадич обяви, че подава оставка.

Решението на държавния глава идва 10 месеца преди края на мандата му. Така през май ще се проведат едновременно и президентски, и парламентарни избори, на които Тадич отново ще може да участва, предаде Би Би Си.

Вотът е насрочен за 6 май, когато ще се гласува освен за държавен глава и за парламент.

Тадич е един от радетелите на европейската интеграция на Сърбия, но в последно време е изправен пред силната конкуренция на националиста Томислав Николич.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА