Last news in Fakti

20 Май, 2012 22:41 2 226 0

Томислав Николич e новият президент на Сърбия (Обновена)

  • борис тадич-
  • томислав николич-
  • сърбия-
  • избори-
  • президент
Томислав Николич e новият президент на Сърбия (Обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Томислав Николич e новият президент на Сърбия.

Лидерът на Сръбската прогресивна партия победи във втория кръг на президентските избори в Сърбия с 49,8 на сто от гласовете, показват окончателните данни от преброените бюлетини от ЦEСИД в Белград. Борис Тадич получава 47 % от гласовете, съобщи сръбската телевизия РТС.

Сърбия няма да се отклони от пътя към евроинтеграцията, заяви в Белград победителят в президентските изборите в Сърбия.

„Това, което обещах, това имам намерение и да изпълнявам – Сърбия няма да излезе от европейския път. Сърбия иска да защити народа си в Косово и Метохия. Тези избори не бяха референдум по въпроса кой ще поведе Сърбия по пътя към ЕС, а кой няма да го направи", каза Николич в изборния си щаб.

По неговите дума на изборите е бил поставен за решаване въпроса за доверието по решаването на вътрешните проблеми, „които бяха създадени от Демократическата партия и Борис Тадич". В списъка с приоритетните задачи Николич включи борбата с икономическите проблеми, престъпността и корупцията. Николич съобщи също и за намерението си да подаде оставка от ръководния си пост в партията, за да стане „президент на всички сърби".

„Това е върха на политическата ми кариера и един от най – щастливите дни в живота ми”, отбеляза Николич.

След като разликата между двамата с увеличаване на броя на преброените бюлетини се увеличи до три процента, съперникът на Николич, досегашният президент Борис Тадич, призна загубата си и не оспори победата на съперника си.

„Поздравявам го за заслужената победа. Пожелавам му успех”, каза Тадич.

Борис Тадич нека не забравяме, че е президент вече от осем години на Сърбия. Предстои му евентуално още един мандат от пет години. Но мисля че той омръзна на една част от хората в Сърбия, а те са жадни за промени, коментира главният редактор на сп. „Време” Драголюб Жаркович.

Триумфът на Николич поставя на изпитание усилията за нормализиране на отношенията с Косово.

Преди края на изборния ден председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу избързаха и поздравиха лидера на опозиционната Сръбска прогросивна партия, Томислав Николич, с победата. Този дипломатичен гаф показва, че Брюксел активно следи процесите в Белград, коментират местни анализатори.

В „мъртва хватка” се превърна балотажът на президентския вот в Сърбия, отбелязват световните агенции.

След първия тур на президентските избоир в Сърбия, когато участваха 12 кандидати, Тадич изпревари Николич само с 10 хиляди гласа, или 0,26%. Предизборните прогнози предричаха победа във втория тур на Тадич с разлика до 16% от гласовете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА