19 Март, 2012 11:55 1 700 6

Мъж застреля трима в еврейско училище (обновена)

  • франция-
  • тулуза-
  • уличище-
  • евреи
Мъж застреля трима в еврейско училище (обновена) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неизвестен мъж застреля две деца и един възрастен в еврейско училище във Франция. Убиецът открил огън на посоки пред сградата на школото в Тулуза, предаде Би Би Си. Възможно е жертвите да се увеличат. Двама души са сериозно пострадали. 

Полицията е започнала щателно търсене на убиеца, който избягал с черен скутер. Преди три дни мъж със скутер уби трима военни в същата част на Франция. Според местен журналист зад нападението стоят етнически мотиви. И трите жертви са от Северна Африка. Полицейски източници твърдят, че е използвано оръжие от един и същ калибър при двата инцидента.

Президентът Никола Саркози, заедно с вътрешния и образователния министър, пристигнаха в Тулуза. Саркози определи покушението над училището  като „ужасяваща трагедия“ и „отвратително“. „Френската република бе сполетяна от ужасяваща трагедия“, заяви Саркози от Тулуза. 

Атаката станала преди началото на учебния ден, докато родителите водили децата си на училище. „Той е стрелял по всичко, което вижда – деца и възрастни. Някои ученици са преследвани в самото училище“, заяви местният прокурор Мишел Валет.

Според местна телевизия едната от жертвите е учител, загинал с 6-годишната си дъщеря и 17-годишно момче. Твърди се също, че е загинало и другото му дете на 3 годинки. Очевидци на кървавата трагедия разказват, че стрелецът открил огън по група хора, събрали се пред входа на школото.

 „Просто защото сме различни, не значи, че трябва да се убиваме едни други“, допълни друг потресен родител. 

Тази трагедия засегна не само еврейската общност, а цяла Франция. Това са нашите деца.  Варварството и омразата не трябва да победят“, заяви Саркози. 

Сигурността около всички еврейски училища във Франция е затегната.

Израел реагира моментално и поиска пълно разследване на кръвопролитието и справедливост.

Часове по-късно българското Министерство на външните работи реагира с изявление на говорителя Весела Чернева, което гласи: „Шокирани  сме от бруталното убийство на три деца и един учител от еврейското училище в Тулуза, Франция. Убийството на деца е най-недопустимият акт, за който не може да има  никакво оправдание“.

„Категорично осъждаме всякакви прояви на антисемитизъм и насилие. Изразяваме нашата съпричастност и болка и изказваме нашите съболезнования към семействата на жертвите. Уверени сме, че френските власти ще задържат и изправят пред правосъдието извършителя на това ужасно престъпление“, допълва тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    1 1 Отговор
    уиски за вси4ки кой колко му се пие аз 4ерпя
  • 2 хитлер

    1 1 Отговор
    АЗ ЩЕ ПИЯ ,..................СПОДЕЛЯМ ПРАЗНИКА С ТЕБЕ
  • 3 Антиционист

    1 1 Отговор
    Аз също казвам наздраве на пичовете отдолу...празника трябва да се отпразнува подобаващо!
  • 4 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    Няма антисемитизъм, бе! Пичът вероятно е ученик от същото училище, на когото несправедливо са му писали ниска оценка. Изнервило се е момчето, трябва да се гледа снизходително на тези неща. Да се отнасяме справедливо към младите. Защо ги товарят толкова много в у-ще. Ето до къде се стига- да стреля срещу собствените си съученици и учители. Трябва да се разследва управата на това училище. Чиърз!
  • 5 Антиционист

    1 0 Отговор
    Супер!!! Най-накрая чифутите си намериха майстора! Еврейската с..н се мислеше за недосегаема и сееха терор по цял свят абсолютно безнаказано и свободно, но ето, че се намери някой, който да им покаже, че и чифутските деца могат да умират така, както евреите избиват постоянно стотици палестински дечица...каквото повикало такова се обадило!!!
  • 6 Добрин Балчев

    0 1 Отговор
    Ако знаехте колко жалки, нещастни и тесногръди сте, щяхте да се обесите на първото дърво! Но за да осъзнае себе си трябва поне малко сиво вещество да има ..., не не бих написал човек за такива като вас!
    Никое дете на света не заслужава такава съдба! Още смърт по никакъв начин няма да върне загинали преди това деца, нито ще предотврати това да се случва и в бъдеще.
    Нека Бог ги прибере при себе си (независимо за кой Бог става въпрос) и утеши родителите им, да даде мир и покой на душите им.