21 Март, 2012 10:41 2 729 2

Фалшив сигнал за арест на атентатора от Тулуза (обновена)

  • тулуза-
  • нападател
Фалшив сигнал за арест на атентатора от Тулуза (обновена) - 1
Снимкi: ЕПА/БГНЕС

Новината, че след близо 12 часова блокада френските сили са успели да заловят атентатора от Тулуза, се оказа фалшива, съобщават местните медии. 

„Отричам, това не е вярно", заяви вътрешният министър Клод Геан след съобщенията на някои медии, че предполагаемият извършител на седем убийства. От сутринта той е обграден от полицаи от елитните части.

„Преговорите продължават, те все още се водят", съобщиха източници от френското вътрешно министерство.

Атентаторът от Тулуза се казва Мохамед Мера, 24-годишен френски гражданин от алжирски произход, съобщи източник, запознат с разследването.

Масовият убиец, който е заподозрян за екзекуцията за екзекуцията на 7 души 11 и 18 март, беше обсаден в къща в Тулуза. 

 

Той вече заяви на преговарящите, че ще се предаде сам по-късно днес, съобщи вътрешният министър Клод Геан.

„Нашата основна задача е да го заловим. И то при такива условия, че да бъде изправен пред съда“, разкри Геан.

От силите на реда заявиха пред медиите, че тяхната първостепенна задача е да заловят терориста жив, за да може да бъде разпитан.

При обсадата на къщата са били ранени трима полицаи - единият в коляното, вторият в рамото и третият има лека контузия, защото куршумът улучил каската му. В момента около 300 тежко въоръжени полицаи са разположени в района на къщата, където се укрива Мера.

Нападателят разполага с автомати Калашников и Узи, както и с други оръжия, заяви министърът на вътрешните работи Клод Геан.

В миналото той е бил арестуван в Кандахар, крепост на талибаните в Афганистан, заради криминално деяние. Това е човек, който е имал връзки с лица, обявяващи се за салафисти и джихадисти, посочи Геан. Директорът на затвора в Кандахар Гулам Фарук потвърди пред Би Би Си, че Мера се е намирал там през 2007 г., но през 2008 г. успява да избяга с помощта на талибаните. 

 

От полицията съобщиха, че при обиск в колата на един от братята на Мера са открити експлозиви. Това е наложило задържане на цялото семейство на Мохамед Мера. От полицията отказват да съобщят вида на експлозивите. Освен Мохамед, поне още един от братята му е бил повлиян от салафистката идеология, заявиха източници от френското разузнаване.

Междувременно стана известно, че Мохамед Мера вече има присъда. Тя е от 1 месец затвор за шофиране с отнета книжка. В началото на април Мохамед Мера е трябвало да застане пред съда, за да му бъде определена мярката за изпълнение на наказанието – носене на електронна гривна под домашен арест или затворническо общежитие. 

 

Става известно, че полицаите са довели майката на убиеца до дома, където се е барикадирал, но тя отказала да разговаря с него, защото не била сигурна, че може да му повлияе.

Марк Щулман, генерален секретар на Представителния съвет на еврейските институции във Франция, който е бил приет тази сутрин от вътрешния министър Геан, заяви след разговора, че обсаденият убиец няма намерение да се предаде.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бг ражданин

    0 0 Отговор
    Българската полиция да се учи как за 48 часа се разкрива престъпление!
  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор
    Отговор от Кюстендил: Цецо, Цецо....