24 Ноември, 2018 14:10 2 562 3

ЕП се заема с беглеца Груевски

  • никола груевски-
  • унгария-
  • виктор орбан-
  • македония-
  • вмро-дпмне

Бягството на бившия лидер на ВМРО-ДПМНЕ може да бъде включено в доклад за Република Македония

ЕП се заема с беглеца Груевски - 1
Снимки: БТА/АР

Бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски и неговото политическо убежище в Унгария се наблюдават отблизо от европейските Социалдемократи и Зелените, които заявиха, че ще внесат изменения в резолюцията на докладчика на Европейския парламент Иво Вайгъл за Македония, която е в дневния ред на ЕП за следващата седмица, предаде МИА.

Социалдемократите заявиха, че Груевски трябва да бъде изправен пред македонската съдебна система и призоваха Унгария като членка на ЕС да спазва върховенството на закона и да екстрадира Груевски в Скопие. Те очакват отговорните фактори да действат в съответствие с националното и международното право.

В отделно изменение те искат докладът да подчертае факта, че "след прозрачен съдебен процес Никола Груевски е бил осъден на две години затвор от македонския съд за злоупотреба със служебно положение и редица инстанции са потвърдили тази присъда, която е влязла в сила след изчерпване на всички законови средства за обжалване, че срещу него са повдигнати обвинения по още четири дела, а пет други наказателни разследвания са в ход".

Зелените на свой ред призовават унгарските власти да предоставят цялата необходима информация и обяснения във връзка със случая с Груевски, "който е избягал от страната с тайна дипломатическа подкрепа от Унгария". Те казват, че това е случай на намеса във вътрешните работи на Македония и проява на неуважение спрямо съдебната система и върховенството на закона в страната. Те очакват, че Унгария ще се придържа строго към националното и международното законодателство и ще удовлетвори искането на властите в Скопие за екстрадицията на Груевски.

ЕП се заема с беглеца Груевски

Все още не е ясно дали тези изменения ще бъдат подкрепени от членовете на Европейския парламент, но източници от ЕП заявиха за МИА, че очакват измененията на социалдемократите да съберат мнозинство, включително с гласовете на някои членове на Европейската народна партия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 238

    11 5 Отговор
    За евросорочоидния парламент ли ставаше дума?
  • 2 Българин

    6 6 Отговор
    Маджарската русофилска свиня Орбан ще яде хурката ако продължава да служи на Москва и пренебрегва правосъдието.
  • 3 за пореден път

    5 6 Отговор
    Груевски тотално се изложи с това бягство. Криминален тип. На всичкото отгоре обвинява, като твърди, че в затвора щели да го убият, което е уронване авторитета на сегашното правителство. Голяма излагация и изключително грозно! В нормална държава такова нещо не може да се случи. Само в нашия полудемократичен свят. Оказа се, че демокрацията не е за криминални типове, а само за нормални хора, събирали традиции и правила с векове.
Новини по държави: