Last news in Fakti

27 Март, 2012 16:50 3 636 0

Д-р Ашраф взима 1 млн долара от Либия (обновена)

  • ашраф ал-хаджудж-
  • спин-
  • либия-
  • българските медици-
  • кристияна вълчева-
  • нася ненова-
  • валентина сиропуло-
  • снежана димитрова-
  • валя червеняшка

И медиците ни биха завели дело, но с помощ от държавата

Д-р Ашраф взима 1 млн долара от Либия (обновена) - 1
Снимка: е-vestnik

Палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж ще получи компенсация от 1.33 милиона щатски долара за СПИН - делото в Либия, по което три смъртни присъдиха получиха и българските медици. Те твърдяха, че самопризнанията им са изтръгнати със сила и жестоки мъчения.

Процесът започва през 1999 година в Бенгази, когато медицинските сестри Валя Червеняшка, Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло и Снежана Димитрова, както и д-р Ашраф ал-Хаджудж са арестувани за умишлено заразяване на 400 деца с вируса на ХИВ/СПИН. Медиците ни бяха освободени и се прибраха у дома през 2007 година.

Днес съдът в Холандия реши, че д-р Ашраф трябва да бъде обезщетен за мъченията и лишаването си от свобода в Джамахирията в продължение на 8 години, съобщи CTV News, позовавайки се на АП. Ашраф осъди 12 либийци за нечовешко отношение и мъчения по време на 8-годишния си ужасяващ престой в затвора в Бенгази.

Адвокатът на палестинския лекар настоя Холандия и ЕС трябва да притиснат Триполи да плати обезщетението. Д-р Ашраф понастоящем живее в Холандия, като от 2007 година е с българско гражданство. 

И медиците ни биха завели дело, но с помощ от държавата

Ако българската държава ни помогне, ние също бихме завели дела в Холандия, заяви по-късно Кристияна Вълчева, цитирана от БГНЕС. Тя обясни, че всяка една от медицинските сестри работи за по 500 лв. и не могат да ходят до Холандия "да теглим заеми и да плащаме билети по няколко хиляди евро и т. н.". "Не сме в състояние да направим подобно нещо! Ашраф го е направил, защото живее в тази страна, има фондации, които могат да му помогнат", каза медицинската сестра. Тя посочи, че трябва да говорят с адвокат, за да разберат и какви са техните възможности, защото засега нищо не знаят.

И Кристияна Вълчева разбира от медиите за спечеленото дело и чака довечера Ашраф да й се обади и да говорят по Скайп и да й обясни. "Аз не знаех, че той завежда дело, ние сме имали една холандска обща адвокатка преди години се срещахме с нея и нещата останаха до там. На мен никой нищо не ми е пращал, никой за нищо не ме е уведомявал, нищо не сме правили по въпроса", каза медицинската сестра.

Делото

СПИН - делото получи широк международен отзвук, а редица неправителствени организации определиха подсъдимите като изкупителна жертва, ползвана за прикриване на нередностите в болницата и лошите санитарни условия там. 

Везните натежават към освобождаване на медиците след намесата на тогавашната първа дама на Франция Сесилия Саркози и емира на Катар шейх Хамад бен Халифа Ал-Тани. Той  предлага да подпомогне финансово страната ищец по делото — семействата на заразените със СПИН деца посредством самия полковник Кадафи, който изплаща тази помощ на семействата в Бенгази.

Съпругата на Никола Саркози съпровожда осъдените на смърт до България. Френски правителствен самолет каца в 9 часа и 25 минути българско време на 24 юли 2007 г. на летище София.  С указ президентът Георги Първанов ги помилва.

Преди време д-р Здравко Георгиев предложи медиците ни да съдят Либия и Кадафи за нагласения и мъчителен съдебен процес. Страната ни поиска данни за лицата, които стоят зад изтезанията, но Триполи така и не предостави такива.

По време на революцията в Либия, срутила 42-годишния режим на Кадафи, премиерът Бойко Борисов заяви в позиция, че „ние, българите, много добре познаваме пълното пренебрежение на Кадафи към живота на другите, включително към децата на собствения му народ“. „Уверени сме, че той ще застане пред Международния съд в Хага като обвиняем за престъпленията си, включително и за тези срещу българските медици“, бе мнението на Борисов, докато либийският диктатор все още беше жив.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА