Last news in Fakti

13 Март, 2012 09:17 1 539 0

Германски инвеститори все пак си искат парите от Гърция

  • гърция-
  • банки
Германски инвеститори все пак си искат парите от Гърция - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 110 германски инвеститори, притежатели на гръцки облигации, искат от Атина 110-процентово изплащане на притежаваните от тях ценни книги.

Всички те смятат да се обърнат към съда, ако Гърция откаже изплащането на бондовете по схема, обявена при закупуването им.

Групата обединява инвеститори, отказали да участват в операцията по преструктурирането на гръцкия държавен дълг. На другия полюс са 12 крупни немски инвеститори, включили се в преструктурирането на дълга на Атина и изразили готовност да се разделят на с облигациите на половин цена. Сред тях са най-големите германски банки – "Комерцбанк" и "Дойчебанк", притежаващи големи пакети гръцки облигации.

Според плана на ЕС гръцкият дълг до 2020 г. трябва да падне до 117% от брутния вътрешен продукт на страната. Същевременно председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер окачестви призивите за напускане на Гърция еврозоната като "глупави". "Темпото на реформите, предприети от Атина, ще определи дали е необходима трета спасителна помощ", подчерта Юнкер.

Междувременно бе съобщено, че Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) възнамерява да осигури 5,9 млрд. евро в рамките на спасителната помощ за Гърция Това съобщи шефът на ЕФФС Клаус Реглинг. Планира се осигуряването на 2,3 млрд. евро през април и на 5,3 млрд. през май, отбеляза Реглинг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА