Last news in Fakti

3 Февруари, 2019 19:07 2 129 2

Франция обмисля референдум с исканията на "жълтите жилетки"

  • франция-
  • жълти жилетки-
  • референдум-
  • еманюел макрон

Президентът Еманюел Макрон вече заяви, че въпросът за подобно гласуване изисква значително планиране

Франция обмисля референдум с исканията на "жълтите жилетки" - 1

Френските власти обсъждат възможността за провеждане на референдум по широк кръг въпроси в отговор на исканията на движението на „жълтите жилетки“, които протестират срещу покачващите се цени и данъци от ноември миналата година.

Както се съобщава в неделя от вестник Le Journal du Dimanche, на 26 май в деня на изборите за Европейски парламент се планира да бъде организиран референдум.

Според вестника изборният отдел на френското Министерство на вътрешните работи е започнал преговори с печатари и доставчици на хартия за подготовката на пликове и бюлетини за гласуване в края на тази седмица.

„Необходимо е да действаме много бързо, за по-малко от седмица“, цитира изданието в източник от обкръжението на президента. Въпреки че на неотдавнашна среща с журналисти президентът Еманюел Макрон заяви, че въпросът за референдума изисква "значително обмисляне", всъщност той е почти готов и вероятността за гласуване на 26 май е "изключително висока", каза източникът.

Друг представител на най-близкия кръг на президента отбеляза, че се обмислят четири варианта за по-нататъшно развитие в рамките на кризата с "жълтите жилетки", но нито преговорите със синдикатите, нито предсрочните парламентарни избори, нито преструктурирането на кабинета на министрите са подходящи по няколко причини.

"Последният вариант е референдум и процесът вече е започнал", заяви източникът на публикацията. "Много е важно да се отвори такава перспектива в средата на големи национални дебати, за да им се даде нов дух и конкретика." Така властите очакват да се осигурят спокойствие с помощта на референдума след края на планираните големи дебати между 9 и 16 март. Специфични въпроси могат да бъдат формулирани именно тогава, показва публикацията.

В допълнение, благодарение на подготовката на Министерството на вътрешните работи, Макрон, без ненужна тежест върху бюджета, ще може да променя въпросите до последния ден.

В същото време в управляващите среди има разногласия относно необходимостта и датата на референдума. Сред онези, които не са сигурни в ползите от паралелното национално гласуване и изборите за ЕП, е председателят на Народното събрание (долната камара на парламента) Ришар Феран.

Редица поддръжници на президента заявяват, че традиционно ниската избирателна активност на изборите за ЕП е в полза на управляващата партия „Република, напред!“ и Националното обединение на Марин льо Пен, но с увеличаване на броя на гласоподавателите резултатите от гласуването ще бъдат по-трудни за прогнозиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мръсни политици въртят мръсната политика

    16 0 Отговор
    Ако и във Франция политиците зачитат референдумите както в България и Македония, нищо добро няма да се случи! У нас 3,5 милиона гласуваха за промени в политическата сиситема и премахване субсидиите на партиите, но ГЕРБ, БСП и ДПС си затвориха очите и си запушиха ушите.... В Македония, едва 30% подкрепиха договора за промяна на името и бъдещото членство на страната в НАТО, но политиците им постъпиха като нашите.

    Коментиран от #2

  • 2 Димитърд

    1 11 Отговор

    До коментар #1 от "мръсни политици въртят мръсната политика":

    Защо лъжеш бе зомби. В Македония над 95% от хората гласуваха за ЕС и НАТО. Въпреки че референдумът се провали македонците искаха и искат членство в двата клуба ЕС и НАТО. Единствените които не искат са платените от Русия и нейните олигарси македонски боклуци от ВМРО-ДПМНЕ и техният президент Иванов. Сигурен съм че новият президент ще е от подкрепата на Заев и неговите съюзници. Ние да му мислим с тези кремълски партии и кремълски президент Радев
Новини по държави: