8 Февруари, 2019 20:33 4 644 16

Италия и Франция: сега какво, война ли ще си обявят?

  • еманюел макрон-
  • италия-
  • франция-
  • луиджи ди майо-
  • матео салвини

В либералния защитник на Европа Макрон управляващите в Рим видяха идеалния образ на врага

Италия и Франция: сега какво, война ли ще си обявят? - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Италия и Франция се карат. В либералния защитник на Европа Макрон популистите в Рим видяха идеалния образ на врага. Той обаче се хвана на играта им. Кой ще спре "надпреварата"? - пита в коментара си Бернд Ригерт.

Френският президент Еманюел Макрон реагира обидено на постоянните провокации на популистите в Италия. Той дълго мълча и сега временно изтегли своя посланик в Рим. Декларацията на президентския дворец за тази дипломатическа наказателна акция, каквато всъщност не би следвало да се допуска между страни от ЕС, беше остра. Основният ѝ смисъл беше, че отношенията между правителствата в Париж и Рим не са били толкова лоши от края на Втората световна война насам. Реакцията на италианските популисти беше очаквана. Те се подиграват на "Наполеон" и на "лудия пияч на шампанско". В Макрон те откриха прекрасно поле за атаки в започналата борба за местните избори в Италия и за евроизборите през май. Лидерът на движението "Пет звезди" Луиджи ди Майо и шефът на дясноекстремистката "Северна лига" Матео Салвини видяха в лицето на либералния поддръжник на Европа Макрон идеалния образ на врага. Макрон обаче се хвана на играта. А и не можеше да постъпи другояче, защото Ди Майо и Салвини открито се съюзяват с вътрешнополитическите му врагове във Франция - "жълтите жилетки" и дясната популистка Марин льо Пен.

Популистите в Рим правят това, което правят всички популисти. Те възбуждат емоциите на хората, разпространяват фалшиви обвинения и всяват омраза. Абсурдните обвинения срещу Франция като цяло и срещу Макрон в частност намират блогодатна почва в Италия. В Италия отдавна е на мода тезата, че ЕС предпочита по-големия брат на Запад и си затваря очите за неговите държавни дългове.

Не е за чудене, че Ди Майо и Салвини се напреварват с обидите си срещу французите, тъй като двамата водят изборна борба един срещу друг. Потискащо е обаче какъв успех имат популистите с техните кресливи изявления. 60 процента от италианските избиратели сляпо следват демагозите. А президентът Макрон е отслабен в собствената си страна. Одобрението за неговата политика намалява, реформаторският му курс буксува. А сега започна да спори и с Германия за газопровода Северен поток 2.

Отрова за ЕС

От политическите комарджии в Рим не може да се очаква респект и благоприличие. На тях не им пука за щетите, които нанасят на френско-италианските отношения в средносрочна перспектива. Те не се вслушват и в предупрежденията на фирмените съюзи да не обременяват тесните икономически връзки. Съществуват безброй трансгранични инвестиции. Връзките между Франция и Италия са особено тесни при авиокомпания Alitalia, при транспортните проекти, телекомуникациите и енергоснабдяването. Трябва ли сега всичко това да бъде заложено на карта?

Подходът на двете правителства е недостоен за приятелски страни-членки на ЕС. Федералната канцлерка може да предложи посредничество. Досега тя се въздържаше от критика на популистите в Рим. Нейният вътрешен министър Хорст Зеехофер обаче споделя сходни становища по миграционната политика с десния националист Салвини. Опасенията са, че двете страни вече не искат да уталожат изкуствено възникналия спор преди евроизборите. Той пасва отлично като оръжие в изборната борба за Европарламент. Очертава се двубой между националистите и прогресивните.

Това поляризиране е отрова за базирания на компромиси и консенсус ЕС. Държавите трябва да си сътрудничат, а не да изпадат в националистически караници. Какво трябва да последва сега отзоваването на френския посланк? Прекъсване на дипломатическите отношения? Мобилизация? Обявяване на война? Не, разбира се! Матео Салвини и Еманюел Макрон трябва трябва да проведат телевизионен дуел и да представят на хората своите диаметрално противоположни политически разбирания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНАЛизатор

    57 5 Отговор
    Двама са истинските политици в Европа ! Матео Салвини и Виктор Орбан .
  • 2 само не

    47 0 Отговор
    разбрах франсетата ли са ...прогресивните...ами те така прогресивно са скапали държавата с мюслита...арабели или негри от бившите колонии , че не виждам нищо прогресивно в това ....освен противниците на европейците искащи смяна на обитателите на континента Еропа. сигурно според дойчовците и меркел е прогресивна понеже покани над 1 млн шалварести но после се опита да ги пробута на други европейски страни
  • 3 Анти седераст

    50 0 Отговор
    Проститутката на Сороз - любовникът на френските баби Мякрон е обиден.
  • 4 Tervel bitcoin

    10 0 Отговор
    Mи да като се налага
  • 5 преводач от еврогейски

    47 1 Отговор
    "Популист", разбирай, че не желае касапи и канибали ислямисти от по света и у нас, да грабят, бият, изнасилват, колят, газят, стрелят, взривяват, децата, жените, народа, изобщо, за разтуха, докато цоцат "социалните".
  • 6 еврогейщина

    41 1 Отговор
    И либерастите толерасти от DW веднага се включиха в подкрепа на мекия Макарон ! Много ми е интересно, колко плащат тия на факти да си пускат пропагандите тук ?

    Коментиран от #12

  • 7 Видно е че

    18 4 Отговор
    населението на западна Европа ,не е това което беше-движещата сила на света!Затлъстя тотално а мозъкът му закърня ,араби негри,азиатци му вършат работата,и тотално мързелът го завладя!Националисттите вилнеят,популисти лъжат,мажат а народа е в несвяст!По този показател западняка се изравни изцяло с източния си събрат-немислещ мундьо който всеки политик на пръстта си върти!А правилото в случая е ясно и просто като боб-не слушай кой какво ти говори, делата му виж!
  • 8 Гост

    30 6 Отговор
    Нашата руса скубла ще вземе ли страна, както за Венецуела?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пешо

    26 0 Отговор
    И "Дойче веле" и Макрон са изключително вредни за ЕС.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 антрашпиц

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "еврогейщина":

    Пич,неразбираш ли ,че светът се е побъркал.Ненормалните стават нормални и обратно.Педерасите и джендърите са нормални,а хетеросексуалните не са нормални.Черните,мързеливите ,мигрантите са на почит,а хората които работят и плащат данъци не ги бръснат и за слива.Оядената западна Европа се чуди какъв чеп да си сложи зада се задоволи. Това е според мен положението.
  • 13 Ogiigo

    14 1 Отговор
    Според ДВ излиза че геронтофила Макрон е положителният герой, а Салвини отрицателният! Странни критерии имат!
  • 14 Кумчо Вълчо

    10 0 Отговор
    Както винаги д.в. изпростява и елементаризира нещата.Проблема не е кой какво казал и кой какво направил,проблемите между тези две държави не са от вчера или онзи ден.Но повърхностна медия като д.в. толкова може, медия в която са събрани отрепките от Европа за това става.
  • 15 Д-р

    6 0 Отговор
    Ако някой се натрови , няма нужда от лекар ! Просто да прочете статия на DW и веднага ще повърне всичко !
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.