2 Март, 2019 18:10 2 133 5

ЕС към Лондон: Спокойно, имаме само добри намерения към вас

  • великобритания-
  • брекзит-
  • мишел барние

Брюксел е готов да предостави на Обединеното кралство допълнителни гаранции по договора за Брекзит

ЕС към Лондон: Спокойно, имаме само добри намерения към вас - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз е готов да предостави на Великобритания допълнителни гаранции за споразумението за Брекзита, заяви главният европейски преговарящ Мишел Барние в интервю за няколко европейски вестници, цитиран от AFP.

"Можем да намерим допълнителни гаранции, за да потвърдим, изясним и гарантираме добрите намерения и добросъвестността на европейците, с ангажименти, които ще имат реална юридическа сила, защото ще бъдат съвместни. Работим по това ден и нощ", заявява Барние в интервюто.

"Тези уверения могат да бъдат дадени в тълкувателен документ, чиято форма предстои да бъде определена, който ще бъде добавен към договора за излизане на Великобритания от ЕС и политическата декларация", добави европейският преговарящ. Според него съществува недоразумение, свързано с предпазната клауза, целяща да предотврати връщането към "твърда" гранична инфраструктура между членката на ЕС Ирландия и британска Северна Ирландия след Брекзит, който е предвиден за 29 март.

"Някои британци твърдят, че се опасяват, че европейците може да я използват, за да ги задържат за безсрочен период в общо митническо пространство. Нямаме и не сме имали подобно намерение", подчертава Барние.

В началото на годината британският парламент отхвърли споразумението за напускане на ЕС, по което Брюксел и Лондон преговаряха в продължение на две години, именно заради предпазната клауза. Премиерът Тереза Мей поиска промени, като ограничаването на действието ѝ във времето, или правото да прекрати действието ѝ едностранно.

"Ограничаването ѝ по време или въвеждането на едностранна клауза за прекратяването ѝ би поставило под съмнение надеждността" на предпазната клауза, заявява още Барние в интервюто. "Действието ѝ ще спре, когато се стигне или до общо споразумение за бъдещите отношения, или конкретно споразумение с Ирландия".

Европейският преговарящ намеква, че следващата седмица ще се срещне с британския министър по въпросите на Брекзит - Стивън Баркли и с главния прокурор Джефри Кокс, който дава правни съвети на британското правителство. Според източник от ЕС, срещата може да се състои във вторник в Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мдааа

    6 2 Отговор
    Добрите им намериния са да те унищожат
  • 3 Манаф

    2 1 Отговор
    И аз имам добри намерения към автора .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 мда

    0 0 Отговор
    Просто не искат да ги пуснат защото внасят доста парички в хазната. ;-)
Новини по държави: