Last news in Fakti

14 Април, 2012 15:39 2 224 1

Наденица скара Австрия и Словения

  • австрия-
  • словения-
  • наденица
Наденица скара Австрия и Словения - 1
Австрийският вариант

Свинска наденица изостри отношенията между Австрия и Словения. Двете съседки водят познатия спор кой е изобретил т.нар. крайнер, който представлява наденица от свинско смляно месо.

Любляна твърди, че месният деликатес е нейно изобретение, родено нейде из северната й част през 19 век, и настоява Европейският съюз да го признае за защитена марка, подобно на Горнооряховския суджук и пармезана.

Идеята за патента разстрои Австрия, която твърди, че въпросната наденица е създадена на базата австрийски традиционен продукт. Става дума за кезекрайнера, който по същество е същата свинска наденица, но с кашкавал. Тя е много популярна и обичана от австрийците.

Разхождайки се из Виена, неизменно ще видите някоя лавка за продажба на топли и прясно приготвени наденици. Кезекрайнерът неизменно присъства там и е срамота името му, утвърдило се в годините, да се сменя, категорични са от бранша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИРАКЛИ

    2 0 Отговор
    Защо само ГОРНООРЯХОВСКИЯ СУДЖУК да се признава за защитена
    българска марка!От незапомнени години българина е нарязвал на
    ситно свинското месо,слагал е местните подправки,излешвал е свинските черва и ръчно ги е пълнил.Казано на днешен език е,че
    кълцаната свинска наденица може да е и наше творение!Всички
    християни консумират свинско месо под различна форма, като краен продукт.Майсторълъкът е,кой по вкусен ще направи този продукт.
    Е ТОВА Е!