Свинска наденица изостри отношенията между Австрия и Словения. Двете съседки водят познатия спор кой е изобретил т.нар. крайнер, който представлява наденица от свинско смляно месо.
Любляна твърди, че месният деликатес е нейно изобретение, родено нейде из северната й част през 19 век, и настоява Европейският съюз да го признае за защитена марка, подобно на Горнооряховския суджук и пармезана.
Идеята за патента разстрои Австрия, която твърди, че въпросната наденица е създадена на базата австрийски традиционен продукт. Става дума за кезекрайнера, който по същество е същата свинска наденица, но с кашкавал. Тя е много популярна и обичана от австрийците.
Разхождайки се из Виена, неизменно ще видите някоя лавка за продажба на топли и прясно приготвени наденици. Кезекрайнерът неизменно присъства там и е срамота името му, утвърдило се в годините, да се сменя, категорични са от бранша.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ИРАКЛИ
българска марка!От незапомнени години българина е нарязвал на
ситно свинското месо,слагал е местните подправки,излешвал е свинските черва и ръчно ги е пълнил.Казано на днешен език е,че
кълцаната свинска наденица може да е и наше творение!Всички
християни консумират свинско месо под различна форма, като краен продукт.Майсторълъкът е,кой по вкусен ще направи този продукт.
Е ТОВА Е!
17:03 14.04.2012