Last news in Fakti

12 Март, 2019 22:07 4 263 13

Британският парламент отново каза ''не" на споразумението за Брекзит

  • великобритания-
  • тереза мей-
  • брекзит

Премиерът Тереза Мей загуби ключов втори вот по сделката, която сключи с Брюксел

Британският парламент отново каза ''не" на споразумението за Брекзит - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Тереза Мей загуби ключов втори вот по споразумението за Брекзит, което сключи с Брюксел, съобщи ВВС.

Това е голямо поражение за плана ѝ за излизане на Обединеното кралство от ЕС на 29 март. Тя договори този текст от близо 600 страници след дълги месеци преговори и отхвърлянето му поставя въпроса за оцеляването ѝ начело на правителството.

Споразумението бе отхвърлено с мнозинство от 149 гласа. В негова подкрепа гласуваха 242 депутати, а против него - 391.

Камарата на общините на британския парламент отхвърли текста с голямо мнозинство и на 15 януари.

Депутатите ще гласуват утре дали Великобритания да излезе от ЕС без сделка - сценарий, от който особено се боят икономическите среди.

Мей заяви, че ако Камарата подкрепи идеята за излизане без сделка, то ще бъде задача на правителството да приложи това решение.

Тя поясни, че ако Камарата гласува утре за излизане без сделката, в четвъртък ще има гласуване дали да се отсрочи датата за излизане от ЕС, сега предвидена за 29 март. Ако тогава Камарата гласува за отсрочка, то правителството ще се опита да го договори с ЕС. Мей обаче предупреди, че гласуване за излизане без сделка и за отсрочване на датата на излизането няма да разреши проблема. Тя допълни, че ЕС ще иска да знае какво искат да правят британците с удължаването на крайния срок.

Камарата ще трябва тогава да каже дали иска да отмени прилагането на член 50 за излизане от ЕС или да има втори референдум за Брекзит, допълни тя.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин пък каза, че сделката за Брекзит е мъртва. Той каза, че е време за общи избори.

Докато течаха дебатите в парламента и гласуването, пред сградата имаше протести на привърженици на Брекзит и на привърженици на оставането в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 петър

    39 2 Отговор
    Тия тарикати ни правят на маймуни и гледат как да изкярят максимално. По-цигански номера нее имало отдавна.
  • 2 5555

    27 4 Отговор
    Самоубийствата не са рядкост,но англичаните си направиха такова невиждано самоначукване,че пушек им излезе отзад

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 бритиш гейз

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "5555":

    На англичаните отзад нищо не им излиза там само влиза ;)
  • 5 123

    12 3 Отговор
    нов премиер, ново правителство, нови избори, тези неща няма да помогнат с нищо срещу гладът, който ги чака ако излезат без сделка от ЕС. Фирмите почнаха да се местят от острова, цялото злато и нефт (и двете ги нямат там) на света няма да нахрани безработните семейства като почнат да затварят заводи.
  • 6 123

    11 7 Отговор
    само не знам защо си правят харакири ? те глад не знаят какво е, но ще разберат скоро. цял свят е толкова глобализиран, че да се правиш на горд и да се цепиш и да си отделен от всички ,е невъзможно, равно на глад и безпаричие. Държави примери колкото искаш. англия е тръгнала по пътят им

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Morgoth

    3 3 Отговор
    Оставка!!!
  • 8 Мнение

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Не се заблуждавайте, англичаните искат да излязат без да плащат, и да ползват всички облаги както до сега, накрая точно това ще стане.
    Да му мислим ние какво ще правим. В Брюксел администрацията нараства и заплатите на чиновниците също. Бюрокрацията ражда тъпотии и простотии. В много държави от еврозоната данъците вече са непосилни, бизнеса изнемогва, в същото време разходите растат, а решение никой не може да даде.
  • 9 Бай Шиле

    8 3 Отговор
    Путин е виновен.Мръсникът му с мръсник.И Скрипал отрови...

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бай Шиле":

    Той Скрипал беше ключовата фигура в Брекзита, затова сега не знаят, какво да правят.
  • 11 среднощен

    0 1 Отговор
    Втори референдум..!? На там вървят нещата.
  • 12 Apple

    2 0 Отговор
    Абе айде излизайте, правете нов референдум и влизайте пак. И по-живо, че омръзнахте на всички с шизофрениите си.
  • 13 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    Ами повярваха на такива като Фарадж и Джонсън че извън Европа ги чака бляскаво бъдеще и ще възраждат "империята"... И загубиха привилегиите към най-богатия и платежоспособен пазар В СВЕТА... Интересното е че за Брекзит гласуваха основно в селските райони където получаваха най-много помощи от Европа. КАКВОТО САМ СИ НАПРАВИШ, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ПРИЧИНИ...
Новини по държави: