13 Март, 2019 16:25 1 234 6

Спират смъртното наказание в Калифорния?

  • калифорния-
  • сащ-
  • смъртно наказание-
  • отмяна-
  • губернатор-
  • гавин нюсъм

Последното смъртно наказание в Калифорния е изпълнено през 2006 година

Спират смъртното наказание в Калифорния? - 1
Снимка: Shutterstock

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм ще наложи мораториум върху смъртното наказание в щата и ще отложи временно изпълнението му при 737 затворници, съобщава Би Би Си.

"Смъртното наказание е несъвместимо с нашите основни ценности и то удря в сърцето на това, което означава да бъдеш калифорниец. Умишленото убийство на друг човек е грешно. Като губернатор, не мога да надзиравам екзекуцията на нито един човек", ще заяви губернаторът, сочат предварителните записки от речта му, разпространени от канцеларията му.

Последното смъртно наказание в Калифорния е изпълнено през 2006 година, а от години насам се водят битки срещу изпълнението и методите. Самият губернатор е твърдо против смъртната присъда. Той встъпва в длъжност през януари тази година, като мораториумът върху смъртните наказания е едно от неговите обещания. Заповедта предвижда и премахването на протокола за поставяне на смъртоносна инжекция, а камерата за екзекуции в затвора Сан Куентин ще бъде затворена. Затворниците няма да бъдат освободени.

Губернаторът няма правомощия да премахва окончателно закона за смъртното наказание. Отмяната би изисквала всеобщо гласуване в подкрепа на промяната. Следващата възможност за такова гласуване ще бъде на изборите през 2020 година. Блокирането на смътните присъди, което губернаторът Нюсъм вече издава, ще изтече, когато той напусне поста си. Настоящият му мандат продължава до януари 2023 година. Повече от 900 души са осъдени на смърт в Калифорния от 1978 г., но само 13 са били екзекутирани. Други 79 са починали от естествени причини, а още 26 са отнели живота си, предаде OffNews.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 HUAWEI

    10 2 Отговор
    Смъртното наказание е много добре за убийци, психопати и разни други отпадъци. Не виждам защо един сериен убиец трябва да лежи 30 години на издръжка на народа и след това пак да е на свобода. Както когато има червей в ябълката, взимаш ножа и отстраняваш проблема, така трябва да е и с хората дето не заслужават да живеят.

    Коментиран от #5

  • 2 AmiX

    8 0 Отговор
    Да бъде смърт, смърт да бъде за убийците и педофилите!!!
  • 3 Ганьо

    0 0 Отговор
    Ще пратят осъдените на смърт като войници я в Сирия,я в Афганистан докато не гушнат букетя !!!!
    Но без смъртно наказание !!!!
  • 4 Kcaniba

    1 0 Отговор
    днес Калифорния спират със смъртните наказания, утре, Калифорния спира със фащ!!!
  • 5 msc

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "HUAWEI":

    Пич така е, но се замисли:Кои са са най големите престъпници!Чифути правещи живота на хората кошмар....Нужно ли е да изброявам с какво се занимават тези хора...Лихварство,Порнография ,всико гнусно което може да се сетиш,

    Коментиран от #6

  • 6 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "msc":

    Не се разбира от написаното от Вас, съгласен ли сте или не с пост
    номер 1 !