Last news in Fakti

15 Март, 2019 12:40 3 402 27

Полша и Дания подготвят алтернативен газопровод

  • газопровод-
  • полша-
  • балтийско море-
  • дания-
  • русия

Големият губещ от проекта ще бъде природата

Полша и Дания подготвят алтернативен газопровод - 1
Снимка: Shutterstock

Полша е твърдо решена да сложи край на зависимостта си от руския природен газ. Заедно с Дания тя планира изграждането на алтернативен газопровод в Балтийско море, съобщава шведският вестник Svenska Dagbladet, цитиран от агенция „Фокус“.

По "Балтийския газопровод" ще бъде доставяно синьо гориво от норвежките находища. За изграждането му е необходимо разрешението на Швеция, но в Стокхолм все още се колебаят. Проблемът се корени в избраното трасе. Газопроводът трябва да бъде положен през екологично чувствителни райони южно от Сконе, най-южната историческа провинция на Швеция.

Проектът ще позволи изоставянето на "мръсните" въглища, но въпреки това експерти предупреждават, че големият губещ от него ще бъде природата. Новият газопровод трябва да бъде изграден до 2022 г., когато изтича договорът между Полша и Русия за доставка на природен газ. Генералният директор на полската газопреносна мрежа Gaz system Томаш Щепин пояснява, че 70% от консумирания от Полша газ идва от Русия. Тази зависимост не се харесва поляците, включително по икономически причини. Когато един от доставчиците доминира толкова силно, става трудно да се договори намаляване на цените. Но има и други фактори.

"Ние сме в много неприятна позиция. Няма стабилност, имахме няколко газови кризи, които засегнаха полската икономика. Сега искаме напълно да заменим руския газ с друг", уверява Щепин. За да се подсигури допълнително, Варшава подписа дългосрочен договор за внос на втечнен газ със САЩ, като ще получава по около 2 млрд. куб. м. газ. "Този проект е важен за Швеция, защото допринася за сигурността в целия Балтийски регион", категоричен е Щепин, като същевременно обяснява, че Полша ще свърже балтийските държави и Украйна с нова газова мрежа, която няма да идва от Русия. За проекта Копенхаген и Варшава планират инвестиции в размер на около 15 млрд. крони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 El comandante

    4 10 Отговор
    Търся надарен да ме начеше. Намирам се на улица Ивайло, гр Велико Търново.

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 политическа икономика

    31 10 Отговор
    " Варшава подписа дългосрочен договор за внос на втечнен газ със САЩ, като ще получава по около 2 млрд. куб. м. газ." - Като не искат руски газ, защо не внасят всичкия от САЩ? Нали изградиха терминал за 10 милиарда Евро? Но, въпреки всички преференции, американския им излиза "солено". Сега ще внасят от Норвегия. Да видим как ще им излезе сметката....

    Коментиран от #19

  • 7 Тошко

    25 6 Отговор
    Когато стария шеф си отива и идва на негово място нов не бързай да се радваш защото новия Може да е по-лош от стария! Така че поляците да не бързат много да се радват на новите доставчици на газ!
  • 8 Гост

    25 7 Отговор
    А, защо Германия ще внася руски, ако е толкова скъп?!

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А стига бе

    20 7 Отговор
    От 10 години все такива договорки вьрвят-то не беше от Норвегия за Полша и Прибалтика,но не беше от Швеция...даже Полша договаряше с Катар-на което им се смяха дори катарците...Абе абсурда в днешната политическа европейска вьрхушка е трагикомичен...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Да внасят

    7 2 Отговор
    От гъза ми газ боли ме уя
  • 13 Барчо

    17 8 Отговор
    Поляците винаги са били срещу Русия. Нещо като отношенията между агитките на Левски и ЦСКА. Щом 70% от вноса и е от Русия въпреки омразата им, значи икономически е най-изгодно. Все едно да мразя и в червата си съседската хлебарница и да пазарувам от нея, като в града има стотици. Извода е ясен и за кьоравите. Руския газ е най-изгоден. Ако купиш стока за магазина си да речем 10 бр за 50 ст/бр и 5 бр от същото, но от друг за 2 лв/бр ще излезе, че тези 15 бр ти излизат 15 лв на средна цена от 1 лв и ще трябва да формираш продажната си цена на 1 лв броя, а не на 50 ст.
  • 14 1111

    17 7 Отговор
    Ам то тая тръба трябва да минава и през Германия, кат се погледне картата. А тогава Германия що ще внася руски газ? Тия поляци май са по зле и от северомакедонците.

    Коментиран от #17

  • 15 Tcoг

    3 12 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    за да продължат руснаците да купуват скъпи немски продукти като автомобили
  • 16 Стоян

    12 14 Отговор
    Така се прави,браво на поляците.
  • 17 Стоян

    0 5 Отговор

    До коментар #14 от "1111":

    Балтика
  • 18 Само питам

    9 12 Отговор
    ................ Големият губещ от проекта ще бъде природата..........

    ФАКТИ отново е проводник на руските хибридни атаки срещу ЕС! Защо?
  • 19 Чичо

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "политическа икономика":

    Я не сакам мен да мий добре, гледам Вуте да е зле.
  • 20 Владо Вр

    4 4 Отговор
    Освен разрешение от Швеция за маршрута на тръбите, трябва да има съгласие от Русия и Германия, защото ще пресече трасето на СП 1 и 2.
  • 21 пРосия

    6 7 Отговор
    От както Полша внася втечнен газ от САЩ ренергийните им разходи са паднали с 22% .Това го обяви полския министър на енергетиката. А на един рублофил му било смешно ,че искали и газ от Катар . Ми той откъде да знае ,че Катар е най големия износител на втечтен газ в света . А с изградената база Полша ще може да захранва Украйна и бартийските страни . И приключва с Газпром завинаги.

    Коментиран от #23, #27

  • 22 Pensioner

    4 2 Отговор
    За да стане това пак Русия трябва да разреши защото не може да бъде пресечен Северен поток/ съгласно международните договори/
  • 23 Козяк2

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "пРосия":

    Като са им паднали с 22% енергийните разходи след вноса на американска газ,защо не внасят изцяло от САЩ втечнена газ за да им паднат енергийните проценти на -22,ами търсят от Швеция газ. Май нещо им издишат сметките на шляхтите,щом търсят от друго място внос на газ.

    Коментиран от #24

  • 24 пРосия

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Козяк2":

    Защото имат договор с Газпром . И обявиха ,че той няма да бъде подновяван . Договора изтича 2021 г.
  • 25 12345

    2 0 Отговор
    Поляците са големи и силни икономически. Не ги мислете. Мислете за нас. Че като гледам скоро газа през Украйна ще спре и незнам ние от къде ще го внасяме.
  • 26 Мици

    0 0 Отговор
    Природата Никога не Губи-Човечеството е Губещо!!!
  • 27 джон

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "пРосия":

    Няма лъжа, няма измама. То и в България е така, но само според "управляващите".
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания