Last news in Fakti

26 Април, 2012 16:36 4 863 16

Разпадане на ЕС - напълно възможно

  • мартин шулц-
  • ек-
  • еп-
  • ес-
  • шенген-
  • никола саркози-
  • марин льо пен-
  • франция
Разпадане на ЕС - напълно възможно - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разпадането на Европейския съюз е съвсем реалистичен сценарий, предупреди председателят на европарламента Мартин Шулц, чието име се спряга като кандидат за поста на Жозе Барозу. Социалистът Шулц е настроен на песимистична вълна, заради нарастващата ксенофобия, призивите за затягане на граничния контрол и желанието на държавите да си върнат някои правомощия.

Наскоро Франция и Германия поискаха да могат да възстановят контрола на националните си граници за 1 месец, ако преценят, че има проблеми със сигурността и контрола по външните граници на Шенген. През март пък френският президент Никола Саркози заплаши да прекрати членството на страната му в Шенген, ако не се затегнат правилата за пропускане на чужденци.

Шулц заяви, че подобна атака срещу правото на свободно придвижване е атака срещу основните идеи на ЕС, предаде порталът EurActiv. Той призова за по-голяма координация между Европейския парламент и Европейската комисия, тъй като отделни държави си позволявали да ги пренебрегват.

Изказването на Шулц е в унисон с вчерашното предупреждение на председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой от Румъния - Шенген е изправен пред „популистка опасност“. Той визираше силните позиции, които набират анти-имиграционни партии в Холандия и Франция. 

Ромпой алармира срещу факта, че националистките и екстремистките движения на Стария континент се надигат, след което заяви категорично, че в Европа няма място за „стигматизация на чужденците“. „За съжаление, ветровете на популизма засягат ключово постижение на европейската интеграция: свободното движение на хора в ЕС", заяви той.

Най-голямото притеснение идва от Франция, където крайнодесните отбелязаха върхово постижение – кандидат-президентът им Марин Льо Пен спечели 19% на изборите. Макар че не се класира за балотажа, резултатът на Льо Пен показва мащаба на анти-имиграционните настроения в страната. 

Намаляването на чужденците и затягането на Шенгенските правила са сред основните козове в предизборната кампания на Никола Саркози. Ето защо той бе обвинен от Люксембург, че с тези си остри думи е „опипал почвата“ за издигането на партия „Национален фронт“ на Льо Пен.

„Ако бях президент на Франция, щях да се запитам защо всеки четвърти гласува за „Национален фронт“. Ако всеки ден повтаряш, че Шенген трябва да се промени, че трябва да имаме по-затегната имиграционна политика, тогава ти наливаш вода в мелницата на „Национален фронт“. Тази партия не е за еврото, не е за Европа“, заяви по-рано външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

Немската преса също подвига въпроса не е ли време канцлерката Меркел да се дистанцира от приятеля си Никола, заради острите и опасни думи, с които си служи, за да си осигури втори мандат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 соти

    2 1 Отговор
    Дай боже да се разпадне.Стига с тези глупости вече.Това че ни приемат в ЕС не означава че ще живеем като тях.Европа никога е имала интерес да живеем добре.България за тях винаги е била задния двор.Дано скоро тази демагогия свьрши.
  • 2 Ewiak Ryszard

    2 1 Отговор
    Това е залеза на Европейския съюз. В Библията се казва: "В определеното време [северният цар = Русия] ще се върне." (Даниил 11:29а) Това означава също, разпадането на Европейския съюз и НАТО.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 пич

    2 1 Отговор
    това е необходимо и наложително.досега нищо добро.по добре без ес.винаги ще сме кенефа на европата.
  • 5 бау

    1 0 Отговор
    Да затворят от всякъде Европа за достъп на чужди и за месец да изгонят всичко що е черно, кафяво, жълто. само тогава ще просперира ЕС. Стига с тоя хуманизъм. Хуманизъм, но за нас европейците - а другите да си стоят по техните континенти.
  • 6 обективен

    1 0 Отговор
    Европа ще се оправи от кризите и проблемите си когато се оттърве от еврократите и централизацията. Всяка страна да се развива самостоятелно, да се премахнат всички реформи от последните 20 години, а неевропейците да се върнат по родните си места. Бизнесът или да става отговорен и национален или да хваща пътя. Пък ние ще му сложим мита, да не вземе да се върне !
  • 7 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Ми айде че не се търпи вече
  • 8 RIP

    0 0 Отговор
    Крайно време е да се разпадне,дано след това имаме малко по нормален живот.Веднага след падането на съюза,задължително унищожаване на защитните организации и парламента.Време е българският народ да се дигне!
  • 9 GOGO

    0 0 Отговор
    Въпрос на време е да се разпадне.Само най-големите наивници още не са усетили накъде духат ветровете.След изборите в Гърция ще настъпи шок и ужас...Но по-добре за нас.Стига сме яли чуждите боклуци,блъскани с химия.Народът се изпоразболя от онкологични болести.Лошото е,че след разпадането на ЕС иде страшен глад 5-6 години...
  • 10 Easyliving

    0 0 Отговор
    Нормален процес, предсказан и предвиден в зародиш още в края на 90те от американските анализатори. Прекалено много исторически наследства, антагонизъм, нетолерантност. Няма как да градиш напредък на базата на различния, при положение, че считаш различието за недостатък, а не за предимство. Коренно различно е в презокеанските държави - те са изградени на тази база. Европа винаги си е била л..на, е и ще си бъде. Нищо ново под слънцето, нормални неща.
  • 11 тито

    0 0 Отговор
    Това ще е дьлгоочакваният край на поредната историческа измама в континентален мащаб.Съгласен сьм сьс всички коментари отдолу.ПО_ДОБРЕ УЖАСЕН КРАЙ ОТКОЛКОТО БЕЗКРАЕН УЖАС. Много добре че в България са останали трезво-мислещи хора-визирам предишните коментари.
  • 12 иво

    0 0 Отговор
    Чета коментарите и направо не ми се вярва---ейййй останали са умни и достойни хора в МАЙКА БЪЛГАРИЯ.Благодаря ви за вашите позиции изложени отдолу--значи имаме още надежда на нещо по-добро.Успех на всички и БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!!!!
  • 13 БОРМАН

    0 0 Отговор
    ЧЕСТИТА НОВА ЕВРОПА И СПАСЕНИЕ ЗА БЯЛАТА РАСА.ТОВА НЯКОГА БЕШЕ ПИСАНО И КАЗАНО,ЧЕ И ПРЕДСКАЗАНО ОТ ЕДНА ВЕЛИКА ЛИЧНОСТ,КОЯТО НЕ СЕ СПИРАТ ДА Я ОПЛЮВАТ ИНАКО МИСЛЕЩИТЕ,КОИТО НИ ЗАБЪРКВАТ КАШАТА И НИ ГЛЕДАТ СЕИРА.
    ТА ПО СЪЩАТА ЛОГИКА И ИСУС СЛЕД РАЗПЯТИЕТО Е БИЛ ЗАБРАВЕН ПЪРВИТЕ СТО ГОДИНИ,НО СЛЕД ТОВА СА СЕ НАМЕРИЛИ ХОРА ДА СИ СПОМНЯТ ЗА НЕГОВИТЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ.
    С ПОЗДРАВ-88
  • 14 хипи

    0 0 Отговор
    С две ръцегласувам да се разпадне този измислен ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ.Това нещо е само за големите държави да цицат парите на по-малките и по-слаби държави.В ЕС търсят само консуматори,работници не им трябват.Колкото по-бързо се разпадне,толкова по-добре за хората в БГ.
  • 15 Маргарита Ангелова

    0 0 Отговор
    Маргарита Ангелова току-що
    0

    А, не е ли време ЕС да анализира причините за успеха на тия " популистки" уклони? Не си ли дават сметка, че преди да гарантират свободното движение и стоки в евро пространството, трябваше да се погрижат за долу - горе изравняване на жизнения стандарт, да се уверят, че има работеща превенция спрямо престъпността на всички нива и съответна съдебна система? Сега зоната е пълна с " инфекционни огнища и здравите територии се опитват да се защитят! Като не могат да сложат под карантина болните зони, слагат себе си в изолация! Друг изход няма! Ако болните искат да контактуват с "карантинираните" - да се лекуват!

  • 16 Йордан Василев

    0 0 Отговор
    За съжаление, в европейския съюз се увеличават националистическите партии и ксенофобските настроения. Центробежните сили набират скорост и много скоро Европа отново ще се раздели. В условията на невиждана икономическа криза като повод за разделението може да се използва финансовата задлъжнялост и икономическата слабост на южноевропейските икономики. Остава да видим.