Last news in Fakti

27 Април, 2019 14:10 4 002 15

Новият защитен саркофаг върху Чернобилската АЕЦ е 99% готов

  • чернобил-
  • саркофаг

Премиерът на Украйна посети съоръжението, известно като проект "Укритие"

Новият защитен саркофаг върху Чернобилската АЕЦ е 99% готов - 1
Снимка: Shutterstock

Новият защитен саркофаг върху авариралия реактор на Чернобилската АЕЦ е 99% готов, съобщи агенция "Укринформ".

Премиерът на Украйна Володимир Гройсман посети съоръжението, известно като проект "Укритие", което премина успешно 72-часови изпитания.

Построяването му се наложи, тъй като старият саркофаг, изграден след катастрофата, вече не може да осигури надеждна защита от радиацията.

"Основната задача на властта е да гарантира чистотата на околната среда. Правителството ни завърши проекта "Укритие", възстановихме целия комплекс от мерки, за да гарантираме живота и здравето на хората. Сега ситуацията е напълно стабилна. Заедно с международните ни партньори прилагаме най-новите технологии и решения за преодоляване на последиците от аварията в Чернобилската АЕЦ." - коментира Гройсман.

По думите му, внедряването на всички набелязани мерки продължава. Пълното завършване на работата по саркофага е планирано за май-юни тази година.

Той благодари на ликвидаторите на аварията, които още през първите минути след катастрофата мъжествено са изпълнили дълга си.

Украинското правителство заедно с международните си партньори изпълнява редица проекти в Чернобилската зона. Наред със завършването на саркофага приключва и работата по хранилището за отработено ядрено гориво ХОЯТ-2, работи се по оборудването на Централното хранилище за отработено гориво, развива се алтернативна енергетика.

Припомняме, през нощта срещу 26 април 1986 г. вследствие на авария в Чернобилската АЕЦ се стигна до мощно изхвърляне на радиация в околната среда. Чернобилската трагедия е определена като най-страшната техногенна катастрофа в историята на ядрената енергетика.

От зоната на радиоактивно заразяване са евакуирани 317 900 души. Радиоактивни поражения са получили около 600 хиляди души, преди всичко ликвидатори аварията. Общо са пострадали 1.81 млн. души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    17 9 Отговор
    И какво направихте с новите си партньори - пребоядисахте саркофага ???

    Коментиран от #3

  • 2 СССР

    21 6 Отговор
    Както при нас искат да махнем всичко стара и да платим на запда да се направят същите неща наново - така и със съркофага. Хората тогава се жертваха и го направиха за дни ... а този новия го строят от поне 10 години знам за него. Накрая новите технологии пазели ... абе то се видя в Японоя новите технологии ... никой не отиде да спасява положението, оставиха на морето само да чисти радиацията. Та който може мисли, който не ... чака десетки години за нови технологии, пък през това време радиацията си се изхъврля сободно в околната среда за жалост.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Доналд Тръмп

    2 31 Отговор
    Дано се взриви АЕЦ Козлодуй

    Коментиран от #5, #12, #13

  • 5 Спокойно

    8 6 Отговор

    До коментар #4 от "Доналд Тръмп":

    И без да се взривява сме обречени.

    Коментиран от #7

  • 6 Децата

    16 7 Отговор
    И на децата е ясно, че от ЕС използваха Ченобил да напиват 15 години пари "за смяна на режима" ... даваха се на определени хора, които законно да могат да кажат защо молучават милярди от Европа.... е има резултат виждаме - изпраха им комик за президент:)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Спокойно

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Личи си че си гении.Без н-то обаче.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рошко

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Доналд Тръмп":

    По лошо от радиацията е да те управлява бг политик и най вече тикви
  • 14 незнайко

    4 1 Отговор
    В Хирошима и Нагасаки колко бяха убитите и заразените ???
    Смята се, че в Хирошима са загинали над 140 000 души.
    В Нагасаки общият брой на загиналите е 73 884 души, ранени са 74 909 човека, разболяват се 120 820 жители.
    ВСИЧКО ТОВА УМИШЛЕНО !!! Все още не е доказано, че и аварията в Чернобил не е умишлена !!!

    Коментиран от #15

  • 15 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "незнайко":

    На пияните ватници винаги им трябва враг,за да могат да оправдаят мизерията си! Ама да свършат нещо като хората - никога.
Новини по държави: