Last news in Fakti

6 Май, 2019 17:20 1 658 11

Тревога! 1 милион видове са застрашени от изчезване

  • изчезване-
  • видове-
  • застрашени-
  • оон-
  • тревога

Урбанизацията и човешката дейност застрашават живота на нашата планета

Тревога! 1 милион видове са застрашени от изчезване - 1
Снимка: Shutterstock

Група експерти по биоразнообразието към ООН предупреждават, че 1 милион видове от съществуващите 8 милиона, са застрашени от изчезване и тази тенденция се ускорява, предаде Нова телевизия.

Агенциите цитират доклад на Междуправителствената платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги /IPBES/. В него е обрисувана мрачна картина за бъдещето на човечеството, в случай че не настъпят бързи и значителни промени в моделите ни на производство и потребление.

"Ние подкопаваме самите основи на нашите икономики, на нашите средства за съществуване, на хранителната ни обезпеченост, на здравето ни и на качеството ни на живот в глобален мащаб", изтъква Робърт Уотсън, председател на IPBES.

Обезлесяване, интензивно земеделие, сръхулов на риба, повсеместна урбанизация, минна промишленост - 75 процента от околната среда е била силно изменена вследствие на човешката дейност, като не са били пощадени и 66 процента от морската среда. В резултат на всичко това около 1 милион видове, представители на флората и фауната, са застрашени от изчезване, като много от тях ще бъдат заличени в следващите десетилетия.

Изправени сме пред шестото масово изчезване на видове в историята на планетата и първото, предизвикано от човешката дейност. То може да бъде предотвратено само при условие, че се вземат бързи и решителни мерки. Загубата на биоразнообразието заплашва човечеството в същата степен, както и климатичните промени.

Петте главни причини за изчезването на биологичните видове в наши дни са неправилното използване на земята /интензивно селско стопанство, обезлесяване/, директната експлоатация на ресурсите / лов, риболов/, климатичните промени, замърсяването на околната среда и инвазивните видове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо

    14 3 Отговор
    И още, 5-6 мил. българи.
  • 2 оня

    8 7 Отговор
    и като изчезнат да не би да се сввърши светът без българите на 5 -6 милиарда на земятя кво са 5-6 мил.
  • 3 Емил

    5 16 Отговор
    И какво да направим?! Да изтрепем хората, за да запазим биоразнообразието???!!! Изчезнали са милиони видове, ще се появят милиони нови - еволюцията не търпи празно място!

    Коментиран от #6, #9

  • 4 съни

    7 0 Отговор
    Като изчезнат пчелите човечеството е обречено.То бес тва кой, знае кой не знае пръска с пестициди
  • 5 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    ...,,КУЛТУРА НА ОТПАДЪКА
  • 6 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    то не ,,че НЕ НИ ТРЕПЯТ!!!Ама как събра толкоз простотия в толкова малко думи!!!!!Поне да бе почел мислите на Ганди, МАХАТМА Ганди....,,..РЕСУРСИТЕ НА Земята СТИГАТ ЗА ЛАКОМИЯТА НА ХОРАТА,,!!!!
  • 7 Изчезване

    3 2 Отговор
    1 млн са застрашени от изчезване... и още 6 млн българи също ...
  • 8 Дарвин

    8 0 Отговор
    Бладарение на нашият вид за съжаление. Разумния човек е пагубен за планетата.
  • 9 Rado

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    ще стане интересно, ако някой "луд" учен клонира и размножи тиранозаврите и тогава ще видеш как ще ти намери място природата
  • 10 То ние изчезваме в България

    1 1 Отговор
    На кой му пука от нас ? НА НИКОЙ !!!!! Да му мислят богатите страни ние за хляба си мислим . Изчезвали 1 милион вида ,а що не кажете истината -тя е че на тяхно място се появяват други или еволюират ....
  • 11 бай Иван

    0 0 Отговор
    достатъчно е 1 вид да изчезна и всичко ще се оправи