6 Май, 2012 09:46 7 412 5

Най-опасният транспорт в Швеция

  • произшествия-
  • велосипед-
  • инцидент-
  • швеция

Почти половината от сериозните произшествия по улиците на големите шведски градове са при използване на велосипед. Тази тревожна статистика кара местните власти да се замислят относно създаването на нова стратегия за предпазване на велосипедистите. Във време, когато повечето хора смятат, че основният източник на опасности на пътя е автомобилът, статистиката показва, че велосипедистите, са причина повече хора да попадат в болница.

На практика само 28% от катастрофите са станали в следствие на сблъсък с кола, а 48% от произшествията са били в резултат на невнимание предизвикано от велосипедисти. В 7% от инцидентите виновни са били пешеходците. Мотоциклетите са станали причина за едва 5% от ПТП-тата.

Основната причина за високия ръст на произшествията с колела, е хлъзгавата настилка през зимните месеци, обясняват властите. Тогава близо 70% от произшествията на пътя са предизвикани от велосипедисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 batrambo

    2 1 Отговор
    Ами да им слагат зимни гуми на тези колелета..като има мазохисти зимно време да карат колела. Задължително със зимни гуми,че и вериги даже като има сняг...:))))
  • 2 реалист с точен анализ!

    2 1 Отговор
    Т.н. 'веосипедисти' в България(не коментирам други страни, а конкретно България) са едни 100%-тови КАМИКАДЗЕТА и ще ви кажа защо. Аз лично съм шофьор и освен кола за лични нужди, използвам и работна и съм запознат добре с трафика. Наблюдавам ги отблизо въпросите хора които използват велосипеди и съм тотално озадачен колко прости хора има в тая държава! Значи предварително да кажа, за да няма неразбрали, че много дорбе знам, че НЯМА велоалеи в България( по конекретно София - освен на Ломско шосе новата, на бул. Цар Борис 3 и къса отсечка на НДК, което е НИЩО). Така, това не значи, че като няма велоалеи, колоездачи, трябва да правят невероятните ъпсурди които наблюдавам(!) - изброявам - каране във всички ленти по булевардите, сменяне на лентите по булевардите безразборно, нелогично и малоумно, засичане на автомобилите(което застрашава самите тях, но и невинния шофьор от затвор / аз лично бих избягал, не бих лежал който не знае къде се намира/ ) . И да подчертая най-големия ъпсурд който наблюдавам МАСОВО - даден колоездач кара в лентата за движения на автомобила най-отстрани и като стигне пешеходна пътека, изведнъж завива по нея все едно е пешеходец!!!!! - това е вица на вицовете което се наблюдава масово при тия празноглави велосипедисти-камикадзета!!!! Просто налице е нулева култура на каране, нулева ориентация и абсолютно никакво отговорно и коректно отношение - човек да се чуди дали тия колоездачи са тръгнали да се самоубиват или да стигнат някъде!? Повтарям, че ШОФЬОРИТЕ НЕ СА ВИНОВНИ, ЧЕ НЯМА ВЕЛОАЛЕИ, И ЕН ЗАСЛУЖАВАТ ДА ИМ ИЗКАЧАТ ТИЯ , КАТО СЛЕДСТВИЕ ОТ ТЯХНИЯ ПРОБЛЕМ! - КАТО НЯМА ВЕЛОАЛЕИ, РЕШЕНИЕТО НА МОМЕНТА Е ИЛИ КАРАНЕ ПО ТРОТОАРА БАВНИЧКО ИЛИ АКО КАРАТ ПО УЛИЦИТЕ ДА НЕ ШАРАТ ИЗ ЛЕНТИТЕ ВСЕ ЕДНО СА НА ТЕСТ ПИСТА ЗА СПОРТНИ КОЛИ, А ДА СЕ ДЪРЖАТ НАЙ-ВДЯСНО И ДА ВЪРШАТ ПРЕДВИДИМИ НЕЩА! Мерките които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се вземат на този етап е да се сформират комисии или там каквото измислят КАТ, защото нма кой друг да го измисли изглежда и да се налагат солени глоби за тия празни глави които не само че не ценят жалкия си живот, ами не и им пука, че някой невинен шофоьр като ги сгази после ще ги лежи, а те не са хора, щом не ценят най-важното им дадено - живота си!!! Аз лично за застраховка си надувам клаксона като видя такива глупаци под хипноза и гледам да ги заобикалям отдалече, защото не знам какво ще предприемат.
    П.П. настоящето съобщения не важи за хората които карат редовно кола и като се качат на колело знаят как са нещата. Лично се надявам възможно най-бързо да се изградят строги мерки за сигурност за камикадзета, защото на този етап нещата са просто ъпсурдни
  • 3 кик

    0 2 Отговор
    аз да съм забрана на колелата, кой кара колело затвор
  • 4 случайно минаващ

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен с реалиста. И всичко това става пред погледа на полицаи. Нула внимание на това безумие, а иначе форумите се пълнят с доста агресивни и тъпи коментари и нападки от определящи се като велосипедисти и тяхни "защитници".
  • 5 Никола Дечев

    0 0 Отговор
    Ако шофьорите уважаваха останалите участници в движенито и им даваха предимство според закона, велосипедистите нямаше да са наплашени. Вижте как е в Италия. Освен това не виждам какво общо има БГ със тази статия. В Швеция велосипедистите са 30% от превозните средства. Освен това в 10% от инцидентите става дума за пияни велосипедисти, което е съвсем друга тема. А контрол от страна на полицията трябва да има навсякъде. Глоби за неправилно пресичане на пешеходци, глоби за каране без какска на велосипедисти и мотористи, глоби за превишена скорост и тнт. А изказвания като на N-3 се надявам да са шега.