Last news in Fakti

30 Май, 2019 09:52 2 795 17

ЕС иска незабавно споразумение с Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • ес-
  • александър вучич

Ключът за по-нататъшния път на Белград към Европейския съюз е решаването на косовския въпрос

ЕС иска незабавно споразумение с Косово - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ключът за по-нататъшния път на Сърбия към Европейския съюз са решаването на косовския въпрос и подобряване на върховенството на закона според годишния доклад за разширяването, представен от Европейската комисия, пише в. "Вечерне новости".

В доклада се изтъква, че Сърбия не се е отказала от диалога с Прищина и е показала сдържаност в отговора си на въведените от Косово 100-процентови мита за сръбски стоки, но е подчертано, че тя трябва да положи големи усилия в международните отношения и да осигури благоприятна среда за постигане на правно обвързващо споразумение с Косово, което е належащо и решаващо за европейската ѝ интеграция.

Препоръчва се също Сърбия да се присъедини към "наказателната политика " на ЕС и да въведе санкции срещу Русия, посочва вестникът.

Сръбският премиер Ана Бърнабич е обезпокоена и уплашена от ситуацията в Косово, защото Прищина не мисли рационално дори за качеството на живота на албанците в Косово, докато Сърбия е рационална страна и само затова в момента в Косово има мир, пише в. "Данас".

"Имаме работа с хора, буквално дошли от гората. На тях им е все едно дали там е война или не и това ме плаши", каза Бърнабич на пресконференция с представителя на ЕС в Белград Сам Фабрици, който ѝ предаде доклада на ЕК за Сърбия. По повод доклада тя каза, че като цяло е позитивен, но критикува части от него, в които според нея се дават "политически оценки".

Сръбският член на мисията на ООН в Косово ЮНМИК Деян Димич, който бе арестуван при операция на косовските специални сили, е освободен и откаран в болница, съобщава в. "Блиц", позовавайки се на съобщение на мисията.

Вестникът припомня, че заедно със сърбина беше арестуван и руският служител на ЮНМИК Михаил Красношчеков, който бе освободен благодарение на имунитета си като член на мисията. Според източници на вестника операцията на косовските специални сили в района, населен предимно със сърби, още не е приключила и в списъка за арести фигурират още четирима полицаи сърби - трима от Лепосавич и един от Зубин поток.

ЕС иска незабавно споразумение с Косово

"Блиц" посочва, че операцията в Северно Косово предизвика противоречиви реакции - за Белград тя бе брутално нахлуване и провокация срещу сърбите, за Прищина бе операция срещу корумпирани полицаи, подготвяна близо година от местните органи, а за мисията на НАТО КейФОР тя не беше насочена против сърбите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДедоМраз

    4 16 Отговор
    Така им се пада на сърбите. Взеха ни Македония - сега нека с Косово да разберат какво значи да ти отнемат изконни земи.

    Коментиран от #16

  • 2 куку руку ку

    15 0 Отговор
    Значи, зло куче (Косово) напада дете (сърбите в Косово), а чичко милиционер (ЕС) вместо да върже злото куче с верига, се кара на таткото на детето (Сърбия).
  • 3 ДОКО

    5 12 Отговор
    АБЕ ГЛУПАЦИ КАКВО ОБЩО ИМА МАКЕДОНИЯ С БЪЛГАРИЯ..МАКЕДОНИЯ Е ДРУГА ДЪРЖАВА С ДРУГА КУЛТУРА..

    Коментиран от #12, #14, #17

  • 4 Meganoob BG

    8 5 Отговор
    Сърбите да бяха помислили добре с кой си заслужава да са съюзници. Ако не бяха сключвали договори с Гърция да се опитват задружно да унищожават България и българите в Македония, сега нещата щяха да стоят по друг начин. Ама няма братче, нашите балкански съседи настоявали София да бъде унищожена като Картаген.
  • 5 Гнуди мръсни,

    12 1 Отговор
    Евро-атлантически! Докато не ни запалят чергата (полуострова), няма да спрат!
  • 6 Дориан

    6 2 Отговор
    Решението е единна и неразделна Сърбия.
  • 7 Borislav Popov

    6 2 Отговор
    А какво стана там със сръбските войски и с руските десантники, не са ли влезли още в Косово ? Нали уж вчера бяха в пълна бойна готовност и бяха изпълнени с решимост да нападнат Косово и да защитят сърбите ?? Какво и това ли се оказа, поредния кьор фишек на Вучич ?

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Новия световен ред как мачка Милиционера

    1 3 Отговор
    Препоръчва се също Сърбия да се присъедини към "наказателната политика " на ЕС и да въведе санкции срещу Русия, посочва вестникът.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Анти милиционер

    5 0 Отговор
    Така е в еврейското робство.
  • 11 помним 1995г как избягаха руснаците

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Стана това,което винаги става при положение,че има забъркани руснаци-те предават и разпродават всичко що се е помислило за тяхно другарче.С огорчение го казвам,на никого не го пожелавам,но на сърбите им трябва този път яка тояга.Не си седнаха на задн*ците,не им дойде акълът в главите,не си отвориха очите,все България и на тях им виновна,но този път трети шанс няма да имат.Лошото е,че при това положение нашият става нулев,но пък нас тъпите комунисти отдавна ни занулиха,така че все тая.....
  • 12 Доковците са умньовци но не и умни

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "ДОКО":

    Ами попитай Георги си Димитров-мавзолееца например,той да ти каже какво е общото между България и Македония.
  • 13 ник

    4 1 Отговор
    албаниците от гората, а самата Бърнабич е дошла буквално от гейпард
  • 14 куку руку ку

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "ДОКО":

    Mакедония и България са като Украйна и Русия, един народ в две държави.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Взели били

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДедоМраз":

    Какво са ти взели?! Истинските макета не искат и да чуят за България и ни мразят най-много от всички съседи. А нашите зомбирани от Запада политици изпълниха поръчката да подхлъзнат Заев да се набута в ЕС и Нато, даже и името им смениха на жалката албано-македонска територия
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: