Last news in Fakti

6 Юни, 2019 10:57 6 308 30

САЩ показаха отвътре "Самолетът на Страшния съд" (ВИДЕО)

  • световна война-
  • война-
  • боинг-
  • самолет-
  • страшния съд-
  • опасно-
  • военен-
  • сащ

Готвят Boeing E-4B Nightwatch за Третата Световна война

Неслучайно военните и инженерите наричат Boeing E-4B Nightwatch „Самолетът на Страшния съд“. Специалното при този лайнер е, че е мобилен летящ команден център в случай на Трета световна война.

Този вид Боинг се използва не само в Съединените американски щати, но там му се обръща най-голямо внимание. Неотдавна на журналисти беше позволено да разгледат отвътре един от тези самолети. Официалното име, което армията използва за американския въздушен команден център на базата на Боинг E-4B Nightwatch звучи като Национален център за въздушни операции - National Airborne Operations Center. Това превозно средство е предназначено да бъде използвано от президента на страната, министъра на отбраната, както и някои други членове на висшето военно ръководство на Америка.

Планирано е този самолет да бъде използван в случай, че света започне ядрена война и всички наземни командни структури бъдат унищожени, повредени или ще са под пряка заплаха от врага. Точните технически характеристики на националния въздушен команден пункт по очевидни причини не се разкриват.

Все пак, е известно нещо за техническия компонент на Boeing E-4B Nightwatch. Размерите на самолета са 70.5x59.7x19.3 метра. Екипажът може да наброява от 60 до 112 души. Максималното тегло при излитане достига 370 хил. кг. Машината се задвижва от четири турбовентилационни двигателя модел General Electric CF6-50E2. Максималната скорост на самолета достига 969 км / ч. Обхват на полета и таван - 11 хил. км и 14 хил. метра съответно.

Цялото оборудване е защитено със специални екрани, които го предпазват от поразяващите фактори на ядрената експлозия. Интересното при него е, че самолетът може да се дозарежда директно във въздуха. В този случай командният център може да остане във въздуха без да каца в продължение на цяла седмица.

За сега е е известно, че в Съединените американски щати има четири подобни самолета. Един от тях е постоянно на дежурство и е готов да се издигне в небето по първа команда. Любопитно е, че на борда се съхраняват данни за правомощията на всички военни в случай на ядрена война. Ако президентът и американският министър на отбраната са загинали към момента, когато Nightwatch се откъсва от земята, тогава ги заменя един от високопоставените офицери, които са на постоянно дежурство на борда на самолета.

Днес самолетите Boeing E-4B Nightwatch се числят към 1-ва ескадрила на 55-то авиокрило. Те се базират и дежурят в Небраска във военната база "Офат". Официално това място е щаб-квартира на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ. Любопитно е, че неотдавна в комплекса имаше стихиен инцидент. Военната база беше сериозно наводнена. Въпреки това самолетите на Страшния съд продължиха да изпълняват задълженията си. В действителност самолетите на National Airborne Operations Center се използват не само във военно време. Един самолет редовно придружава американския президент при всичките му пътувания в чужбина. Освен част от военното командване, на борда се намира и ядреното куфарче на САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочкото

    19 13 Отговор
    Краварят само може да сънува да ядреното куфарче, кой ще му даде на тоя да го пипне дори....

    Коментиран от #6, #12

  • 2 СССР

    9 24 Отговор
    Дрогари и дрогарки някой знае ли къде има памперци на примоция ?

    Коментиран от #29

  • 3 злобар

    47 16 Отговор
    Тия наистина не са нормални ако си мислят че ще оцелеят от руския удар.

    Коментиран от #8, #10, #11, #14, #20

  • 4 gnom

    34 9 Отговор
    М-дааа! Самолета е с турбовентилационни двигатели! Явно във ФАЩ са създали нови реактивни двигатели с вентилация, че като се насерът вътре от страх, да се проветряват!

    Коментиран от #7

  • 5 Умрях.....от смях

    26 10 Отговор
    Новият Боинг на''Страшния съд'' има СТРАШНО МНОООГО КЛОЗЕТИ,защото не могат да се качат толкова много памперси.
  • 6 Чичко Сорос

    11 20 Отговор

    До коментар #1 от "Чочкото":

    На говедар само думата кравар му е в речника. Там в обора не си ли говорите нещо друго или само кравите са в кръга на интереса ви ? Нещо за световния комунизъм и победата му в целия свят не ви ли интересува . Може би си говорите за това, колко славяни останаха в основния стълб на славянството по света - червената кочина , наречена РФ след позорния и разпад. Не се ли запитахте защо калмика Владимир Улянов и узбека Владимир Путин са все славяни с дръпнати очи ? Май е много сложен въпрос за мозък на говедар. Въпреки, че животновъд беше и е почетна професия. Почетна е, но е доста далече от политологията. Не се мъчи. От умствен зор излизат пришки на определена задна част от тялото.

    Коментиран от #23

  • 7 смел варяга

    7 24 Отговор

    До коментар #4 от "gnom":

    Ако не знаеш двигателите са от вън на самолета. Там, на село гледай по-често към небето и ще видиш. Това вътре е вентилация. А при този самолет тя е абсолютно автономна. Така, че ако някой се изпусне от радост при вида на опустошената червена кочина много бързо системата ще се справи.
  • 8 Юстас

    8 14 Отговор

    До коментар #3 от "злобар":

    Значи, хабер си нямаш от съвременна война, или баба ти е прегрешила с руски солдатин при "освободителната" им мисия 1944 година. Това те кара да се чувстваш горд от наличието на алкохолно зависим руски ген в кръвта. Това, че американците не плашат света ежедневно с оръжейни "мултики", не значи, че си изливат огромния военен бюджет в канализацията. Пухлер има крещяща нужда да поддържа самочувствието на озверелите от глад смърдящи поданици на РФ за да не го фрагментират някоя нощ. За това и WW2 там още не е приключила.
  • 9 934

    6 16 Отговор
    Велика нация. Биха си негрите, но явно е имало защо. Ако червените негри направят нещо необмислено и тях ще набият. В оня червен азиатски боклучарник може и индианци да са оживели, но те си знаят.
  • 10 962

    7 12 Отговор

    До коментар #3 от "злобар":

    Няма да се наложи, защото червените отрепки само като си помислят за подобна постъпка и ще си говорят с другаря Ленин и другия другар с мустаците с една парализирана ръка, която пъхаше между копчетата на шинела. Ще имат възможност да си разговарят дълго на едно по-хубаво място.
  • 11 Горбачев

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "злобар":

    Ще оцелеят - не виждаш ли? ненам само петолъчките как ще ни помогнат на нас :)
  • 12 мама Леоне

    5 12 Отговор

    До коментар #1 от "Чочкото":

    Я колко червени подлоги са се навили да четат темата. Четат и драскат минусчета. Драскайте подлоги. Всяко минусче е операция изваждане от мозъчния ви капацитет. факта, че сте москофили, вече говори за силно редуцирано състояние на мозъчната кутия.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 чичко Гьобелсов

    7 9 Отговор

    До коментар #3 от "злобар":

    Човек, ти си с болен мозък. Освен че е болен явно е заразен и от червенката. Как можеш да допуснеш, че останалите в РФ варяги могат изобщо да си помислят за първи удар, камо ли да го нанесат. Това да не са им жените и децата в Сирия, на които нанасяха "първи" удари от стратосферата.
  • 15 Луда катерица

    7 2 Отговор
    Като се избият китайците, руснаците и американците ще останем ние от ЕС. Днешната територия на тези страни не трябва да заселваме поне 1000 години, за да могат и катериците да забравят що е това комунизъм и империализъм. Едва тогава ще пуснем там бежанци, да мръзнат.
  • 16 8888

    16 2 Отговор
    ЗА САМОЛЕТИТЕ НИ Е ЯСНО, ЩЕ ЛИТНАТАНО ДАЛИ ЩЕ ИМА КЪДЕ ДА КАЦНАТ.

    Коментиран от #22

  • 17 ЗайоБайо

    10 2 Отговор
    Параноята е голямо нещо. Здравната и социалната им система за никъде, ама навън го вирят.
  • 18 А,де ...

    11 1 Отговор
    Е ние, що не си нямаме, такъв? Ще натоварим министрите и депутатите вътре. Ще го кръстим ''Стращния съд'' и го даваме на Цецко да го кара - има опит от тренажора.:-)
  • 19 БАРО

    4 13 Отговор
    Пак дрънкате глупости ама всичките искат и Щатите никой не иска Москва мама ви дееба тъпа
  • 20 Цеко Цирконя

    4 10 Отговор

    До коментар #3 от "злобар":

    С какво ще е удара -с Цирконя ли или със Авангарда от анимациите , или пък с Топол ,които са правени от САЩ ?
  • 21 Питам

    18 3 Отговор
    Този летящ щаб, кого ще командва като на земята няма да имат живи хора а САЩ е станало на стъкло ?
  • 22 Всичко руско е скрап

    5 11 Отговор

    До коментар #16 от "8888":

    И Русия има подобен самолет , обаче той не е много за показване , кошница Освен това не може да се дозарежда във въздуха . Хубава работа ама леко малоумна .
  • 23 Гнусен соросоиде,

    11 7 Отговор

    До коментар #6 от "Чичко Сорос":

    Краварите и говедата са в осрания обор наречен ФАЩ, там всичко е на ниво говедо, включително и умствения ти потенциал.
  • 24 Васко Георгиев

    5 7 Отговор
    На къде ли са се запътили Руснаците с тези москвичи.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    1 3 Отговор
    Руснаците това нещо не могат да го нарисуват камо ли да го направят.
  • 28 Нико

    2 1 Отговор
    Колкото и да лети този хамбар, все след няколко часа пак ще кацне под обстрела на ядрените бойни глави! Ако естествено системите за РЕБ, ракетките на S 500, или лазера Пересвет преди това не го превърне в плазма!
  • 29 National Airborne Operations Center

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "СССР":

    Да, разбира се - в аптечките на всеки един от самолетите предлагаме от всичко, по много...
  • 30 СПОКОЙНО БЕ

    1 0 Отговор
    Да му мисли ФАШИЯ ! !