Last news in Fakti

9 Юни, 2019 18:12 12 433 33

1 милион души казаха ''не" на Китай в центъра на Хонконг

  • китай-
  • закон-
  • хонконг

Народното недоволство е породено от законопроект, предвиждащ разрешаване на екстрадирането на местни жители в Китай

1 милион души казаха ''не" на Китай в центъра на Хонконг - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Над 1 милион души са участвали в днешния протест в Хонконг срещу законопроекта, предвиждащ разрешаване на екстрадирането на местни жители в Китай, заявиха организаторите, цитирани от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е най-голямата демонстрация в мегаполиса, след като той бе върнат на Китай през 1997 г.

1,03 милиона души се включиха в днешното шествие, обяви един от организаторите пред множеството, събрало се пред местния парламент. Думите му бяха посрещнати с овации и аплодисменти. По-рано хонконгската полиция каза, че 153 000 човека са потеглили от началната точка на шествието - парка Виктория.

Според полицията, цитирана от ДПА, в своя пик демонстрацията е достигнала 240 000 души. В. "Саут Чайна морнинг пост" писа, че половин милион човека са се включили в протеста.

1 милион души казаха

Най-голямата демонстрация в историята на Хонконг се състоя през 1989 г. 1,5 милиона души се събраха в тогава британската колония в подкрепа на продемократичните протести на площад "Тянанмън" в китайската столица Пекин.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мии

    39 19 Отговор
    А няколко милиарда викат да, да, дааа

    Коментиран от #2

  • 2 Обективен

    20 38 Отговор

    До коментар #1 от "мии":

    Да да и да викат другаря Си, другаря Пу/тин/ и тролове като теб

    Коментиран от #14

  • 3 Borislav Popov

    48 56 Отговор
    Британците са им направили на китайците, град - държава за чудо и приказ, а сега китайците искат да я разрушат, макар и самите китайци, които живеят в Хонг Конг да са против ! Те затова и Тайван не искат да имат нищо общо с континенталния Китай ! Нек тук да дойде някой руски трол и да даде подобен пример- Къде и в коя страна, където са имали влияние руснаците, те са направили нещо подобно на Хонг Конг или на Макао да речем, който е създаден от португалците. Кажете бе, рублерасти, къде са направили такъв подобен град, в бившите социалистически страни ли, а може би в Куба, или във Венецуела, а може би в Северна Корея ??? Строиха, строиха, съветите, 40-50 години социализъм - комунизъм и накрая всичко рухна ! Питам аз и отговор от руските подлоги не искам !

    Коментиран от #4, #6, #25

  • 4 japan

    32 51 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    'венецуела'...е най-големия пример...как от богата държава благодарение на другаря мъдуро....и братския руски народ...сега трагедия
  • 5 Сесесере

    11 47 Отговор
    България в ЕС и НАТО , слава на САЩ !
  • 6 Тъпото ми то

    40 16 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Няма как да видиш, Русия никога не е имала колонии и недей да изброяваш изборно,като си почнал дай нататък, Африка,Латинска Америка, Югоизточна Азия все бивши колонии и в момента цъфтят и разцъфтяват

    Коментиран от #10, #19

  • 7 Сссссссс

    23 8 Отговор
    България в ЕС, но не и в НАТО

    Коментиран от #17

  • 8 Госта

    14 30 Отговор
    Ковунически Китай е заплаха за демокрацията, за мира, за нормалността. Държава, която е издигнала кражбата (на интелектуална собственост, технологии, а вече и .). Обективният анализ ги показва като агресор. Подкрепям протеста на хората от принудително окупирания Хонг Конг, който все повече губи автономията си.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Borislav Popov

    17 36 Отговор

    До коментар #6 от "Тъпото ми то":

    Нямала Росия колонии, тъпото ми то, ! Аз само ще те светна, че и Хонг Конг не е била точно британска колония, както ти си представяш жа речем за африканските държави колонии ! Ти сериозно ли вярваш, че такава голяма и многобройна страна като Китай, е била британска колония, в истинския смисъл на тази дума ?? Просто Китай и от там Хонг Конг са били под британската сфера на влияние, а тойта Русландия в много страни е установила своята сфера на влияние ! Аз вече съм ти ги изброил в предишния см коментар, всички тези страни, които са били под руската сфера на влияние и които нищо хубаво не са видяли от това руско влияние. Така, че не прави тук жалки опити да оправдаеш руските си ментори, каскетче !

    Коментиран от #12, #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 111

    0 7 Отговор

    До коментар #2 от "Обективен":

    Sperma za teb i maikati s tybi imam
  • 15 Тъпото ми то

    13 5 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Казах ти. неподготвен, да не се излагаш,аре да уточним и времето,че ти съвсем се оплете,за влиянието през 19 век,20 век или към днешна дата ,влез във връзка с мозъка си и уточни

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Госта

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сссссссс":

    А къде, в ЕС, евразийския съюз и Варшавския договор ли?9
  • 18 Batushka

    6 2 Отговор
    Е тия да не мислят ,че вечно ще я карат както си знаят .... Хаххаххх... Китай е империя на 5000 години демокрация няма...
  • 19 Голем смях

    11 12 Отговор

    До коментар #6 от "Тъпото ми то":

    Ами България не беше ли колония?Ами целия соц. лагер не беше ли колония?Страни без собствена политика и съветски окупационни войски в тях.С изключение на България,защото нашите комунисти бяха такива големи разпоретини ,че нямаше нужда от съветски ботуш.

    Коментиран от #20, #30

  • 20 Сесесере

    9 9 Отговор

    До коментар #19 от "Голем смях":

    Където, е стъпил руски ботуш, трева не никне .....!

    Коментиран от #21

  • 21 Обаче

    10 5 Отговор

    До коментар #20 от "Сесесере":

    Никнат рози, овошки, зеленчуци, заводи, градове...
  • 22 Търкай болетчета

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "БЪЛГАРИН БУДИСТ":

    На англичани оановно, но и на франсета. Иначе нямаш шанс.
  • 23 потребител

    8 3 Отговор
    Не мога да разбера защо влизате в полемика с този цифльо Борислав Попов? Не го ли виждате,че е един дразнител,който няма собствено мислене,а най-вероятно преписва това което са му дали като чернова от Козяк!
  • 24 KENEPH BG

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    По принцип си прав, и евала за търпението да спориш с ушанки. Но Хонконг си беше чиста колония, както сега е Гибралтар например. Тачър им го върна през 80те с условието че ще си остане така като е направен от Кралството за още няколко поколения. Те затова и могат да протестират. В Китай тая работа не върви.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Observer

    6 3 Отговор
    Пропаганда, пропаганда, пропаганда! Това не е закон за екстрадация на "местни жители," а за престъпници укриващи се в Хонг Конг. И не касае само екстрадация в Китай, а и в много други страни, с които Хонг Конг няма договори за екстрадиране. Що се отнася до броя на демонстрантите, едва ли са 1 милион. Хонг Конг има 7 милиона жители и е много малко вероятно 1 милион да са излезли на протест.
  • 27 Госあ

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "KENEPH BG":

    Хахаха, абе хубаво, ама както ми каза една китайка "не Англия ни върна Хонг Конг,а ние си го взехме обратно " 😂 Нали правиш тази разлика. Или си мислиш, че Китай не може да си го вземе от англичаните ?

    Коментиран от #28

  • 28 KENEPH BG

    2 3 Отговор

    До коментар #27 от "Госあ":

    Не. Точно Тачър им го върна, с горното условие. Нито Китай нито никой друг не им е искал и Сигапур, но те и на Сингапур дадоха независимост в рамките на Британската общност. И сега Сингапур е най-развитата страна в света, със среден доход от сто хиляди долара и на първите места в света по липса на корупция, технологично развитие и жизнен стандарт. Същото се отнася до Хонконг, Тайван, Южна Корея ... ВЪПРОС: Какво оставиха Комисарите след себе си? Северна Корея, Куба, KENEPH BG, Украйна, Чернобил ... бедност, болести, корупция, рак ...

    Коментиран от #31

  • 29 Марк Енгелс

    4 2 Отговор
    През Хонк Конг са източвали златото и всичко от Китай. ... Ако по-което и време да се спре търговията с Китай, и те ще рухнат. Но богатството на Хонг Конг, е задължено на Китай, заради грабежът 2 века. ... В капитализмът няма ниска или висока цена. Има поносима цена. Ако намалиш данъци или субсидираш, или нещо друго, ПАК ЦЕНАТА ЩЕ Е ТОЛКОВА КОЛКОТО Е СКЛОНЕН ДА ПЛАТИ КУПУВАЧЪТ. Ако приватизираме енергетиката и с нула държавна намеса, ще бъдем с такова потребление и цени като другите с нашият БВП на глава и стандарт. Сега имаме 4 900 кв.ч на човек, а тези със свободен капитализъм и стандарт като нас, имат 2000 кв.ч. Поне 60% от селата ще се простят с токът въобще. Дори в Калифорния когато правят пазарна ел системата, тя рухва, потреблението рухва, после получава субсидии за хиляди милиарди. Ако социализмът беше се запазил, щяхме да сме сега като Китай след 10 години.
  • 30 Тъпото ми то

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "Голем смях":

    Ми в момента какво е?! Никой не отрича,че тогава сне били под руско влияние, цената която е плащала Русия за това е почти безплатно въоръжение, цистерни с петрол/ бартер за вагони изгнили домати/ и т н. в момента американското влияние ни струва. .8 таралясника за 2 млрд.,безплатни мариците с които ни гърбят/ цена ток/ . ..с две думи плющат ни юнашки.....схвана ли разликата облото ти мозъче
  • 31 Тъпото ми то

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "KENEPH BG":

    Глей ся, Русия никога не е имала влияние в С. Корея,това е държава с култ към Ким и единствено той казва какво да се случва вътре в държавата,същото важи за Куба и Кастро, Югославия и Тито, влияние е когато една държава заповядва на друга с кого да търгува,на кого санкции да наложи,с колко да увеличи военният си бюджет,кого да нападне.. ..и се сещам за една,но не е Русия
  • 32 Московский комсомолец

    2 0 Отговор
    Милион и кусур жители на Хонг Конг не искат в Китай, 15% от населението на Венецуела избягало... Абе що така , нормалните хора не искат комунизъм? 🤔
  • 33 Docenta

    1 0 Отговор
    Никой не иска китай и русия,само болните русофили(антибългари)мечтаят за националсоциализма на путлер и китайските комунета
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания