Last news in Fakti

16 Май, 2012 18:51 2 031 0

Дарко Младич: Баща ми е жертва

  • дарко младич-
  • ратко младич-
  • босна-
  • босна и херцеговина-
  • международен трибунал-
  • хага-
  • сърбия
Дарко Младич: Баща ми е жертва - 1
Ратко Младич не е в цветущо здраве. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обвиненията срещу баща ми са много тежки- голяма част от тях са продукт на военната пропаганда от началото на войната, като останаха в медиите и дипломацията за много дълго време. Ще се опитаме да му помогнем да отрече тези лъжи. Това заяви в интервю за RT Дарко Младич - син на военния лидер на босненските сърби ген. Ратко Младич, изправен от днес пред Международния трибунал в Хага.

Наричан „Касапинът от Босна“, грохналият Младич отговаря по 11 обвинения за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително и клането на близо 8000 мъже и момчета - мюсюлмани в Сребреница през 1995 г. Прокурорите го смятат за отговорен и за 44-месечната обсада на Сараево, при която силите му извършиха "кампания на терора", убивайки 10 000 цивилни. Според обвинението - това са най-големите жестокости, извършвани в Европа след Втората световна война.

Дарко се надява този „черен пиар“ да не замъгли разсъдъка на съдиите. „Уверен съм, че той е невинен. Ратко Младич е с две лица – какъвто го познавам като баща и какъвто го представят медиите“, заяви синът на сочения за безмилостен военнопрестъпник, заловен в Сърбия след 16-годишно бягство и щателно търсене под дърво и камък.

„Ако имах някакво съмнение, че баща ми е виновен, нямаше да застана до него. Горд съм от неговата роля, защото той свърши основната си работа в тази война. Основната цел бе да защити нашия народ от това да бъде отново жертва на геноцид. Ако не знаете: сръбският народ бе жертва на геноцид по време на Втората световна война – от фашисти от всички страни“, заяви Младич, изтъквайки и несправедливото обвинение към Сърбия във фашизъм по време на войните след разпада на Югославия.

Дарко заяви, че баща му просто е защитавал родината си, но отказа да коментира политическия лидер на босненските сърби, бивш премиер на Сърбия и съратник на Младич - Радован Караджич, който също е съден в Хага.

Младич – младши попита защо ролята на НАТО в Босненската война не бъде разследвана – като страна в конфликта.

70-годишният Младич има здравословни проблеми, но е под наблюдение на лекари. „Страхуваме се, че бавният процес може да застраши здравето му“, каза Дарко Младич.

За много сърби генерал Младич е национален герой. Заваляването му беше изискано от Брюксел, за да продължи Белград по пътя си към европейска интеграция. 10 месеца след ареста Сърбия получи статут на кандидат – членка. Дарко Младич не смята, че баща му е бил използван като разменна монета.

Босненската война е най-кървавият и жесток конфликт при разпада на Югославия, който продължава от 1992 до 1995 година. По различни оценки жертвите са между 100 000 и 140 000 души. Тогава стават кланетата в Сребреница и Маркале, а изнасилванията на жени се използват като военна тактика. Искрата на пожара пламва, след като Сараево обяви независимост от Югославия след референдум, бойкотиран от босненските сърби и приветстват от хърватската и мюсюлманската общност. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА