Last news in Fakti

11 Юли, 2012 13:33 8 694 2

Сребреница си спомня ужасите

  • сребреница-
  • босна-
  • сараево-
  • югославия-
  • босна и херцеговина
Сребреница си спомня ужасите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес босненските мюсюлмани почитат жертвите на клането в Сребреница. Преди 17 години край градчето са избити 8000 мъже и момчета от мюсюлмански произход. Това е най-кървавият и жесток връх на югославските войни, започнали през 1992 година с отделянето на Сараево от властта на Белград. Жестокото клане, признато за геноцид, е приписвано на сръбския военен генерал Ратко Младич и лидера на босненските сърби Радован Караджич.

И двамата са изправени пред Международния трибунал в Хага, и двамата пледират невинност. Дори американският президент Барак Обама осъди опитите да се отрекат неоспорими исторически факти.

Колкото и спорно да е най-кръвопролитното масово убийство в Европа след Втората световна война, болката на хората е тази, която остава с най-голяма сила. За много от тях съдебните процеси са закъснели, а надеждите им да погребат любимите си хора – изгубени. Много от жените си спомнят как синовете им били изтръгнати от ръцете си. 

Около 30 000 души се очакват днес да се съберат край мемориала на геноцида. Сред тях ще е и най-възрастният му свидетел – 94-годишна жена, съобщават АФП.

Днешната церемония бе съпътствана с погребението на нови 520 жертви, които бяха идентифицирани наскоро. За 17 години 6800 жертви вече са идентифицирани, а търсенето продължава.

През април 1993 година ООН обявява обсадения анклав на Сребреница, североизточна Босна, за „безопасна зона“. През юли 1995 година контингент от 400 холандски военни не успява да удържи територията, населявана от 36 000 души, под напора на армията на босненските сърби. Подпомагани от паравоенни подразделения от Белград, те установят контрол над анклава. През 2004 година два международни криминални съдилища признават касапницата за геноцид. Две години преди това цялото правителство на Холандия подава оставка под напора на критиките, че не е направило нужното, за да отблъсне сръбското настъпление. Република Сърбия е обвинена, че не е направила достатъчна, за да предотврати клането и не е наказала виновните за ужасяващото престъпление.

До момента за клането край Сребреница са осъдени 30 души. Масовите гробове с тела от Сребреница са 39. Съдът приема, че убитите са между 7 и 8 хиляди мъже. Почти 2000 от тях са били на възраст между 13 и 24 год.

Бившият шеф на полицията в Сребреница Хакия Мехолич твърди, че има план за предаването на Сребреница и за по-късното разкриване на мита за "геноцида". Падането на Сребреница е голяма военна провокация на администрацията на тогавашния президент Алия Изетбегович, договорена с Бил Клинтън, за да да послужи като повод за военна намеса на НАТО и спечелване на общественото мнение. Това, според него, станало с нападение над босненските сърби.

Днес международният протекторат Босна и Херцеговина е разделена повече от всякога, пише в анализ британският вестник „Гардиън“. За 16-те години мир страната е по-мирна, отколкото мнозина са се надявали. Но най-големите зверства в Европа след Втората световна война не са забравени.

Бариерата между бошняците мюсюлмани, католиците хървати и православните сърби изглежда доста висока. Браковете между тези етнически групи са по-малко от всякога. Децата от двете общности – Сръбската република и Федерацията на босненци и хървати – растат без почти никакъв контакт по между си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 История

    1 2 Отговор
    Това деяние е извършено от изверги. Народ, който счита Младич и Караджич за герои, е извергски.
  • 2 ppb

    1 0 Отговор
    Я, по-добре, първо прочети хубаво какво пише в статията ("Бившият шеф на полицията в Сребреница Хакия Мехолич твърди, че има план за предаването на Сребреница и за по-късното разкриване на мита за "геноцида". Падането на Сребреница е голяма военна провокация на администрацията на тогавашния президент Алия Изетбегович, договорена с Бил Клинтън, за да да послужи като повод за военна намеса на НАТО и спечелване на общественото мнение. Това, според него, станало с нападение над босненските сърби."), поинтересувай се от фактите (предоставени от независими, неамерикански и не западноевропейски източници) и тогава пиши глупости!!!