17 Юли, 2019 11:30 2 666 5

Какви тайни крие Тутанкамон?

  • тутанкамон-
  • мумия-
  • саркофаг-
  • гиза-
  • луксор

Започва реставрация на саркофага на египетския фараон

Какви тайни крие Тутанкамон? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дървеният саркофаг на фараона Тутанкамон за пръв път беше изпратен за реставрация от откриването му през 1922 г., предаде ТАСС.

Досега саркофагът се намираше в гробницата на фараона в Луксор.

Генералният секретар на Висшия съвет за античните ценности Мустафа Уазири каза, че саркофагът, който хилядолетия наред не е напускал първоначалното си местонахождение, за пръв път ще бъде реставриран в специална лаборатория на Големия египетски музей, недалеч от пирамидите в Гиза. Уазири отбеляза, че решението за транспортирането на саркофага от Луксор в новия музей е взето от комисия по древноегипетските паметници.

Както поясни директорът по реставрациите в музея проф. Иса Зейдан, работите по възстановяването на саркофага ще отнемат около 8 месеца.

"Доставеният в Кайро артефакт е сериозно повреден - каза той. - Специалисти откриха цепнатини в горния му позлатен слой." Зейдан допълни, че дървената конструкция на саркофага трябва да бъде укрепена. Според него саркофагът е в доста нестабилно състояние.

Транспортирането на безценния товар от Луксор премина при повишени мерки за сигурност. Освен от учени реставратори, той бе охраняван от полиция по пътя му до музея.

Дървеният саркофаг от гробницата в Луксор ще бъде изложен в Големия египетски музей заедно с по-известните златни саркофази от "колекцията Тутанкамон", които се съхраняват в Националния египетски музей на площад Тахрир в центъра на Кайро. Новата експозиция в музея на платото Гиза за пръв път ще обедини въпросните ценни експонати.

Египтолози наричат "колекцията Тутанкамон" артефактите, открити от британския археолог Хауърд Картър (1874 - 1939) в неразграбената гробница на младия фараон Тутанкамон в Долината на царете, близо до град Луксор през 1922 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спокойно

    1 1 Отговор
    Никакви.
  • 2 Да питаме лили иванова😂😂

    4 1 Отговор
    Тя знае
  • 3 Манаф чиев

    2 0 Отговор
    Сигурно и той като цецо-6-7 апартамента от артекс
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Безработна катеричка с чужда орисия

    0 0 Отговор
    А междудругото човек от български произход, който е прихванал египетска орисия, точно тази, която е на фараоните, значи това е поради определени причини, незнайно какви !