Last news in Fakti

23 Май, 2012 13:20 875 0

Румъния иска ревизия на мониторинга на ЕК

  • мониторинг-
  • румъния

Румъния счита мониторинга на ЕК върху правосъдието и борбата с корупцията за „изключително полезен“, но той би трябвало да се преразгледа до края на годината. Това обяви новият правосъден министър на страната Титус Корлатян, съобщи Еubusiness, позовавайки се на АФП. Първият дипломат на Букурещ не смята, че наблюдението ще отпадне през лятото, но е оптимист, че може да бъде „предефинирано“ по нов начин до края на годината.

Министърът се е настроил за позитивен доклад от Брюксел през юни. Тогава се очаква ЕК да направи цялостна оценка на 5-годишното членство на двете държави в съюза.

Т. нар. Механизъм за сътрудничество и проверка бе наложен от Брюксел на България и Румъния при присъединяването им през 2007 година. Резултат от него са годишните доклади за напредъка на двете страни. Това е прецедент в историята на ЕС, като единственото София и Букурещ са обект на подобен анализ за областите „правосъдие“ и „вътрешен ред“. Хърватия, най-новата членка на съюза, няма наложено подобно наблюдение.

Механизмът и изведените от него заключения за недостатъчни реформи се използват като аргумент срещу присъединяването на двете страни в Шенген, въпреки че двете теми са различни.

„Този механизъм за наблюдение бе и все още е изключително полезен. Той ни помогна да напреднем в интерес на цялото общество“, заяви Корлатян.

Очаква се новото правителство да продължи с реформите в съдебната система, заложено от предишния кабинет, за да се излъчи ясен политически сигнал. На власт в Румъния дойде ляво – центристка коалиция, заменила падналия след протести и стачки предишен кабинет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА