Last news in Fakti

15 Май, 2012 11:56 2 127 1

Румъния изпадна в рецесия

  • румъния-
  • рецесия

Румънската икономика изпадна в рецесия след спад с 0,1% през първото тримесечие на тази година и свиването с 0,2% в четвъртото тримесечие на 2011 г., сочат първите данни на Националната статистическа служба на страната, публикувани днес.

Рецесия настъпва при две последователни тримесечия на спад на БВП. Румъния, която е член на ЕС от 2007 г., но все още не е приела еврото, преживя две години на остра рецесия през 2009 и 2010 г., но излезе от нея през 2011 г. с растеж от 2,5%.

Спадът на икономиката й през първите три месеца на годината обаче е по-малък от прогнозите на аналитиците, които очакваха спад между 0,2% и 0,3%.

Статистическата служба не дава обяснения на причините за спада на БВП, тъй като ще обяви по-подробни неокончателни данни на 6 юни, коментира БГНЕС. За 2012 г. МВФ продължава да прогнозира растеж на икономиката с 1,5%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адолф Хитлер

    0 0 Отговор
    A те бяха по добре от нас.Но който е учил знае, че следва рецесия и знае какво следва след рецесията.Това са периоди които задължително ще преминем,но проблема е ,че някой хора умишлено ги забават поради лични интереси.