18 Юли, 2019 12:04 1 720 10

Иран обвини САЩ в икономически тероризъм

  • иран-
  • сащ-
  • тероризъм-
  • мохамад джавад зариф-
  • санкции

Техеран обяви, че санкциите на Вашингтон са незаконни

Иран обвини САЩ в икономически тероризъм - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф отново разкритикува "икономическия тероризъм" на САЩ, наложили санкции на Техеран, "за да постигнат незаконни политически цели". Това изявление Зариф направи по време на конференция за устойчиво развитие, проведена в ООН в Ню Йорк.

"Нашият народ понася най-бруталната форма на икономически тероризъм, който е насочен нарочно срещу невинни цивилни, за да се постигнат незаконни политически цели", каза Зариф. Тези "незаконни санкции" създадоха "огромни пречки" пред Ислямската република и "представляват най-голямата заплаха за осъществяване на целите за устойчиво развитие от Иран и от много от иранските съседи", допълни Зариф.

САЩ се изтеглиха от сделката за иранската ядрена програма миналата година и върнаха санкциите срещу Иран, а Иран отвърна с отказ от спазване на някои от ограниченията в сделката. Напрежението между двете страни ескалира заради серия от инциденти в Персийския залив. Вашингтон неотдавна заплаши да наложи санкции на Зариф и му издаде виза с ограничения за посещението в ООН. Според тази виза Зариф може да се движи само в ограничения периметър около централата на ООН в Ню Йорк, включваща иранската мисия и резиденцията на иранския посланик. Решението породи критики от страна на ООН. Зариф каза, че мярката "със сигурност не е приятелски жест".

В писмо от 12 юли САЩ подчертават, че мерките за ограничаване на придвижването визират целия персонал на иранската мисия към ООН. Писмото дори посочва по кой път иранските представители трябва да поемат, за да пътуват от или до международното летище "Кенеди" в покрайнините на Ню Йорк. Зариф ще има среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Представители на трите страните членки на ЕС, които са част от ядрената сделка, са поискали също среща със Зариф, но той не е отговорил все още на искането.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Borislav Popov

    8 14 Отговор
    Ко стана там, аятоласите още ли не са пленили американски или британски кораб, нали нещо много пара вдигаха ?? Сега пък за икономически тероризъм се разреваха завалийките ! Къде са руските подлоги, ще застават ли на амбразурката, да защитят чалмосаните ??

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 русия е джудже

    6 14 Отговор
    САЩ какво са виновни ,че вие и руските джуджета сте и икономически джуджета
  • 6 1111

    8 1 Отговор
    ИСТИНА Е!
  • 7 Анти милиционер

    2 4 Отговор
    Удрии 'израел'
  • 8 onq s konq

    7 4 Отговор
    В случая с "Икономическия тероризъм" от който се жалва Иран се налага един МНОГО ВАЖЕН ИЗВОД:Че ЛИПСВА ВСЯКАКВА РЕАЛНА ИКОНОМИЧЕСКА И ВОЕННА ПОДКРЕПА от Русия и Китай за Иран,което значи,че ЗАД ИРАН НЯМА НИКОЙ...точно обратното на това,което твърдят ресофилите тук.Русия се задоволява само с някаква вяла "подкрепа" в ООН/не и да удовлетвори молбата на Иран за закупуване на С-400/,а Китай Стриктно спазва наложеното от САЩ ембарго,независимоче и ДВЕТЕ СТРАНИ НЕ СА ДЛЪЖНИ да спазват Ембаргото и могат широко да отворят пазарите си за Ирански стоки.

    Коментиран от #9

  • 9 Още в неделя задържаха танкер,

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    ама ти откъде да знаеш, нали само лаеш!
  • 10 Калоян

    0 0 Отговор
    Русия никога не е помагала на Иран. Путин е расист и винаги е бил с расистите от израел. За пореден път се убеждавам колко наивни са мюсулманите. Действията на дебилите от САЩ са чиста форма Геноцид над арабския свят и като знаем с кои мизантропи контактува САЩ събитията не бива да ни изненадват. Грешката е, че в своето безсилие някои мюсулмани се радикализират и става още по-лошо за исламските държави. Тия за мимикрия не са ли чували?! Ционистите може и да са мизантропи, но за едно ще се окажат прави, че арабите(парадоксално но те произлизат от тях) не пропуската да пропуснат възможност. Арабите трябва час по-скоро да станат хамелеони. Изолацията на коя да е страна винаги води до лоши последици, а ядреното оръжие ще спаси света от 3-та световна. Ключът е във взаимното сдържане. Северна корея още я има нали!?