Last news in Fakti

1 Август, 2019 13:41 1 714 17

Пекин плаши Хонконг с екшън филм (ВИДЕО)

  • китай-
  • хонг конг-
  • армия-
  • кари лам

Китай припомни, че армията може да бъде разположена по улиците на мегаполиса в случай, че това бъде поискано от местните власти

Пекин плаши Хонконг с екшън филм (ВИДЕО) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Китайската армия разпространи видео с бронирани машини, палки, водни оръдия и демонстранти с белезници, възприето като заплаха срещу протестиращите, които от два месеца оспорват пропекинската власт в бившата британска колония, предаде Франс прес.

Триминутният видеоматериал, публикуван онлайн от гарнизона на китайската народна армия в Хонконг, е придружен от текст, в който военните изразяват увереността и способността си да поддържат сигурността в полуавтономната територия.

На кадрите се виждат танкове, хеликоптери и ракетни установки в действие в селище в Южен Китай и околните хълмове, както и специални сили, които извършват антитерористично учение. То включва също учения за борба с безредици, в което войници с тежко снаряжение разпръскват множество протестиращи с помощта на бронирани транспортни средства и водни оръдия.

"Носите отговорност за всички последици", предупреждава войник по високоговорител.

Войниците са екипирани с каски, щитове и палки. Те разгръщат барикади от бодлива тел и изстрелват нещо, което прилича на гранати със сълзотворен газ към демонстрантите.

Видеото беше разпространено същия ден, когато десетки хора бяха изправени пред съд в Хонконг по обвинение в участие в безредици при демонстрациите през последните почивни дни.

Китайското правителство припомни на 24 юли, че неговата армия може да бъде разположена по улиците на Хонконг в случай, че това бъде поискано от местните власти, за да се опази общественият ред. Пекин, който досега оставяше местната изпълнителна власт да се справи с протеста, предупреди в понеделник, че няма да търпи пълзящо насилие.

Гарнизонът на китайската армия в Хонконг е от няколко хиляди войници.

Бившата колония, върната на Китай през 1997 г., е под напрежение от началото на юни, след огромни демонстрации срещу проектозакон, който би позволил екстрадиция в континентален Китай.

Пекин плаши Хонконг с екшън филм (ВИДЕО)

Законопроектът беше оттеглен, но протестът прерасна в движение, понякога съпроводено с насилие, за отхвърляне на влиянието на Пекин, за което се смята, че задушава свободите в територията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    10 8 Отговор
    Бой на тези сороси, ако не им харесва в Хонконг да заминават в Тайван!!!

    Коментиран от #6

  • 2 БОЛШЕВИК

    7 7 Отговор
    Да им скъсат ританките както едно време на Тянанмън!!!

    Коментиран от #12

  • 3 Бонбон

    11 1 Отговор
    Демокрация по китайски образец и напомняне за Танянмън.
  • 4 ХеХее

    9 5 Отговор
    Много интересно звучи "пропекинска власт" и "влияние на Пекин" при положение, че Хонг Конг е от доста време вече част от Китай. Все едно в Бургас да говорят за "прософийска власт".

    Коментиран от #5

  • 5 Монгола

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "ХеХее":

    Екемента на подмазване!

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПУТИН

    3 4 Отговор
    Свобода и независимост за Хонконг от лапите на Пекин! България е с вас!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДДимитърдд

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "БОЛШЕВИК":

    Не може ли да започнат с теб. На които му харесва как комунистите действат силово и нагло да заминава за комунистически Китай, а не само да пише глупости и лъжи. Жертвите от комунистическите режими по целият свят са около 160 милиона души, близо осем пъти повече от жертвите през втората световна война. И въпреки този исторически факт няма осъдени режими от международен съд.

    Коментиран от #13, #14

  • 13 БОЛШЕВИК

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "ДДимитърдд":

    А жертвите на капитализма са 320 милиона! И Китай не е комунистически защото развива най успешната пазарна икономика. Що не хванеш пътя за обара и не освободиш България от един шпионин!
  • 14 Комуниста

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "ДДимитърдд":

    Жертвите от ВСВ са 50 милиона и са на сметката на капиталистите от фашиска Грнания! Абсолютен неграмотник, като се почне от ника ти!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Нико

    0 0 Отговор
    Тея си говорят направо за военно положение в Хонг Конг ако продължават така, но дори и това няма да успее да ги върне назад!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания