3 Август, 2019 12:51 1 662 20

Климатичните промени са виновни за горещата вълна в Европа

  • жега-
  • горещина-
  • глобално затопляне-
  • климат-
  • европа

Ако не беше вредната човешка дейност, температурите щяха да бъдат с между 1,5 и 3 градуса по-ниски

Климатичните промени са виновни за горещата вълна в Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изследване свързва горещата вълна, накарала Западна Европа да се "задъха" в края на юли, с глобалното затопляне в резултат на човешката дейност, съобщава АР.

Като препратка учени от Уърлд Уедър Атрибюшън са използвали трите последователни дни с най-високи температури в края на миналия месец.

Според тях "екстремното" време през този период се обяснява с глобалното затопляне. На редица места в Западна Европа бяха отчетени температурни рекорди - 42,6 градуса Целзий в Париж и Линген, Германия, 41,8 градуса Целзий в Бегейнендейк, Белгия, 38,7 градуса Целзий в Ботаническата градина на Кембриджския университет, Англия.

"Ако не бяха климатичните промени в резултат на човешката дейност, температурите щяха да бъдат с между 1,5 и 3 градуса Целзий по-ниски", отбелязват учените.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хора плодете се и да не ви пука

    9 3 Отговор
    Земята е като апартамент за 100 души, а вие искате да живеете 10 000 вътре! Е няма да стане, точно така ще видите един ден, всичко създадено от вас и потомците ви и вие да потъва пред очите ви!

    Коментиран от #2

  • 2 Госあ

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хора плодете се и да не ви пука":

    Това е едното, другото е унищожаването на малкият и среден бизнес и синтетиката като единствена алтернатива ! Само синтетиката ще спаси природата, но трябва да се мисли за емисиите от производството и, а не за печалбата. Изхода е корпорации под държавен контрол, които произвеждат екологична синтетика и ограничена раждаемост. Просто няма друг начин.
  • 3 Давид

    6 2 Отговор
    Глупостите с които ни заливат няма край . Няма никакви климатични промени от човешка дейност . Просто планетата е жив организъм и се променя на няколко хиляди години . След няколко десетилетия ще има ново покачване на водното ниво в световен мащаб .

    Коментиран от #5

  • 4 onq s konq

    5 1 Отговор
    Тия "богати" Европейци нямат ли си Климатици?И докато "бедна България" в класацията по "Седмични почивка" заема ПОЧЕТНАТА "ЗЛАТНА СРЕДА",с какво ще се похвалят "ваканцуващите Европейци"?Ами със масово натръшкване в Обществените шадравани ,нещо което ДОРИ РОМИТЕ у нас го правят в изключително редки случаи:)
  • 5 Правилно

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Давид":

    А пък уфцете бягат и повтарят в хор лъжливите изследвания на някви подкупени учени. Таз мания с климатичните промени си е чист бизнес бе хора. Знайте ли колко мангизи текат към тея учени за да издават такива изследвания. Всичко е бизнес и интереси.

    Коментиран от #10

  • 6 Румяна Костова

    2 5 Отговор
    Тия от Кремъл пускат слуховете че нямало затопляне та и Тръмп подлъгаха. Имайте предвид че съвременните руснаци са потомци на канибали. Техните деди и баби оцеляха през войната и обсадата на Ленинград и другите градове, като варяха на чорба по-слабите и немощни руснаци. И въпреки, че не са хапвали досега човешко месо, ако се наложи пълно икономическо ембарго срещу Русия, ще започнат и те да се варят на чорба и да се пекат на скара. Така че ние натовските страни трябва да действаме разумно и по далеч от руснаци.

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Обективен

    1 2 Отговор
    Най-виновни за всички беди в последните години са Костов и САЩ. А най-големите хубавици са Путин, Асад, Мадуро и так далее
  • 8 Shadow

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Не дали, а кога,как и защо са станали канибали(някои от тях), или то е без значение.Да не би да са го искали?Имаше филм по действителен случай, за самолет,паднал в "Андите", в които нормални хора с различни съдби и професии оживяха, като изяждаха труповете на загиналите.Самите болни и умиращи ги молеха да го правят, за да оцелеят.После папата им опростил греховете.Гладът и инстинктът за самосъхранение се оказва по-силен, от норми, ред, морал, религиозни чувства... Да не дава Господ,да бъдем изпитани за думите си.Не съдете, за да не бъдете съдени! Хубав ден! 🤨🤔😋
  • 9 Како Руме

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Иди да си намериш.....! Много си се....... нужно ти е........! С огън и жупел!
  • 10 Голям прос

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Правилно":

    Защо ли се топят ледниците масово и могат ли да заснемат липса на ледници, а те да са там. Малко помислете с този който коментираш на какво се дължат силните бури които има от десетина години насам тук и в целия свят. Абе, четете си сами, нали имате мозък, използвайте го

    Коментиран от #12

  • 11 Behemoth

    2 0 Отговор
    Злото САЩ ...И протестантската жажда за пари която зарази всички...истината е ,че парите не могат да направят никого щастлив защото винаги има някой с повече пари и това изяжда отвътре подобен тип идиоти....
  • 12 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Голям прос":

    И като се топят тези полярни шапки, къде се е повишило видимо морското равнище? А според тази "научна" статия, ако нямаше хора, температурите щяха да са не 42,5, а "само" 41 градуса, защото човечеството било повишило съдържанието на СО2 от 0,038 на 0,039%. Няма значение, че през периода Карбон съдържанието на СО2 е било 3 пъти по-високо, пък температурите са били същите - не става само с ядене, трябва и акъл. Най-големия проблем е безконтролното размножаване на неуки негри и изсичането на горите, а не простотиите и лобизма на подобни "учени", защото никой не споменава за рекордно ниските температури миналата година на Антарктида от под - 100 градуса.

    Коментиран от #15, #17

  • 13 no name no face no number

    0 0 Отговор
    Айде да идва тоя край стига с тия слаби намеци за него. Дайте на Харпа газ до дупка.
  • 14 Eleonora

    3 0 Отговор
    Хм, да адски спешно е положението с климата!!! Трябва светкавично да се действа, затова на 3-дневната конференция за климата в Палермо(която приключва утре, на 04.08) проминентни върли климатзащитници са пристигнали не просто с линийни полети или пък други, опазващи климата превозни средства, а с 114 PRIVAT jets!!!!(много climate friendly)и мега яхти, за да дебатират за глобалното затопляне на земята. Сред поканените са Обама, принц Хари, Лео ди Каприо, Стинг, Елтън Джон.....! Истински идеалисти...."вода проповядват, а вино пият"!
  • 15 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Абе ти не разбра ли че не мое сравняваш Карбон с днешна дата бе ?!? Колко пъти треа ти обяснявам причината. Между другото- днес човека изхвърля десетки пъти повече въглерод в атмосферата от вулканите. Не разбра ли, че буферният капацитет на планетата като океана и почвата и растителността далеч не е като през Карбон !!! Освен това, почти целият наличен запас от фиксиран въглерод по време на Карбон за 60млн години е изхвърлен обратно в атмосферата !
  • 16 Госあ

    1 0 Отговор
    Май изобщо не си наясно к'во означава буфер а ? Буфер означава, когато се повиши рязко концентрацията на нещо за определено време средата да го асимилира и отново да се достигне до равновесие. Затова след огромните вулканични емисии по време на Карбон, освен натрупването на биомаса (складирана под формата на нефт и издумкана за има няма век днес обратно в атмосферата) чрез фиксирането му от растенията, същият този въглерод е бил поеман и от световният океан и от почвата. Затова дори след този период концентрацията толкова пада,че се стига и до ледников период. Към днешна дата хората ти казват- океана е наситен,почвата също, а растителността далеч не е като през Карбон. Направи си справка к'ва е била растителността тогава и сега ! И пак казвам- целият фиксиран въглерод от растителността тогава за над 60 млн години е върнат обратно в атмосферата за един век със зашеметяващи темпове. Океана и почвата са наситени, а растителност няма.
  • 17 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Твойта теория е, че нема проблеми съдържанието да се повиши с над три пъти в атмосферата днес в рамките на 50-100г а ? 😂😂😂 Гений ! Ха-ха-ха

    Коментиран от #18

  • 18 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Госあ":

    И още нещо, и повече нема се занимавам с такива гении, африканското и циганско население е най малкият проблем, щото консумира и отделя най малко. Панял ?
  • 19 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Учили сте някога физика на светлината -оптика? Е-е-е, кое привлича по-вече слънцено - черното или бялото. Много станаха - може и да се боядисват, не знам - но станаха много. Привличат много слънчева светлина и става много по-топло !Елементарно е !!!

    Коментиран от #20

  • 20 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Шаран БГ":

    Хахаха е тоя довод вече е научен и няма как да го отхвърля с лека ръка ! 😅