Last news in Fakti

1 Юни, 2012 15:24 868 0

Ирландците одобриха фискалния пакт на ЕС

  • ирландия-
  • ес-
  • фискален пакт-
  • бюджетен съюз-
  • ангела меркел

Ирландците подкрепиха фискалния пакт на ЕС, стана ясно от предварителните резултати от проведения референдум. И двата противникови лагери признават одобрението, получено от народното допитване за затягане на бюджетните правила в съюза, предаде Би Би Си. Договорът не е подписан единствено от Великобритания и Чехия.

Ирландия е единствената страна от Еврозоната, която проведе референдум за пакта, вдъхновен от силния управляващ тандем Меркел - Саркози. Ратификация в 12 от 17-те страни, използващи еврото, е необходима, за да влязат новите правила в сила.

Ранните резултати показват, че около 60% са за пакта, който трябва да затегне бюджетните правила в ЕС, да въведе автоматични санкции за страните - нарушителки и да координира още повече фискалната политика на съюза. Замислен като средство за справяне с кризата, пактът видя и много критики. Той предвижда нов данък върху транзакциите, санкции за страните, които нарушават строгите икономически параметри и слага таван от 0,5 на структурния дефицит.

Новият бюджетен съюз ще разчита на по-строга интеграция, по-задълбочени икономически политики и по-стриктни бюджети. През юли се очаква да заработи и новият Европейския стабилизационен механизъм -  почти година по-рано от планираното. Той ще представлява спасителен фонд,  разполагащ с 500 млрд. евро.

Ирландският премиер Енда Кени призова сънародниците си да подкрепят Фискалния пакт, защото това ще гарантира, че през 2013 г. Ирландия ще може да използва европейските спасителни фондове, ако се наложи.

Заемите, които Ирландия е взела от МВФ, са до края на идната година, а според пакта единствено страна, ратифицирала договора, може да има достъп до бъдещите европейски фондове.

Миналата година Ирландия отчете дефицит от 13.1%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА