Last news in Fakti

27 Юни, 2012 18:21 1 166 0

Разделение в ЕС преди важната среща за кризата

  • ангела меркел-
  • фискален пакт-
  • франсоа оланд-
  • евро-
  • криза-
  • европейски съвет
Разделение в ЕС преди важната среща за кризата - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери изглеждат разединени пред поредната ключова среща на върха за справяне с кризата. Немският канцлер Ангела Меркел и днес обяви, че идеята за еврооблигации е контрапродуктивна и икономически неправилна. „Това няма да се случи в моя живот“, отсече тя, позовавайки се и на противоречие с немската конституция. Така Берлин застава твърдо против въвеждането на т.нар. евробонове, които би трябвало да обединят дълговете на страните – членки.

Изказването на Меркел е най-разочароващо за новия френски президент Франсоа Оланд, застъпник на еврооблигациите. Франция, Италия и Испания плакнат очи пред позицията си, формулирана като „по-голям растеж, по-малко икономии“. За всички обаче е ясно, че Германия държи парите, а оттам и картите на игралната маса, коментира „Евронюз“.

Очаква се на двудневната среща да бъде обявен нов пакт за стимулиране на растежа със 130 млрд. евро. Голяма част от тези пари вече са обещани на ЕЦБ и обявения Европейски стабилизационен механизъм, договорен с Фискалния пакт за по-тясна бюджетна координация и автоматични санкции за страните, които харчат повече отколкото могат да си позволят.

Основната цел на Германия ще е да извоюва по-затегнат контрол над бюджетната дисциплина на страните членки.

Докато Берлин гледа с далечна перспектива на кризата в Еврозоната, закъсалите Мадрид и Рим се надяват на бързи и резултати решения. Преди дни дни Испания официално поиска помощ от ЕС за банките си. За нея най-благоприятния изход ще е ако европейският фонд директно рекапитализира закъсалите банки.
Трудни разговори предстоят на Европейския съвет в четвъртък и петък, а Меркел предварително зададе тона им. Тази вечер тя ще обсъди кризата с Оланд в Париж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА