Last news in Fakti

12 Септември, 2012 12:31 1 027 0

Германия "пусна" Фискалния пакт на ЕС

  • фискален пакт
Германия "пусна" Фискалния пакт на ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Федералният конституционен съд на Германия в Карлсруе одобри с резерви Европейския фискален пакт и Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) за 500 млрд. евро, предаде Ройтерс.

Това много очаквано решение позволява на германския президент Йоахим Гаук да подпише тестовете, превръщайки ги в закон. Европейският механизъм за стабилност и Пактът за стабилност бяха приети от парламента на страната в края на юни.

Конституционните съдии заявиха, че противно на упреците в шестте иска, заведени от депутати от радикалната левица, един консервативен депутат и една асоциация, законът, одобряващ Европейския механизъм за стабилност, "до голяма степен съответства на изискването на Конституцията бюджетният суверенитет да остане в ръцете на Бундестага".

В същото време германските върховни съдии определиха лимит за финансовото участие на Германия във финансирането на механизма, като постановиха, че то не трябва да надвишава дела на страната в капитала на фонда или 190 милиарда евро.

Увеличаване на тази сума ще бъде възможно само с одобрението на германския парламент, уточниха съдиите, като поискаха от Бундестага (долната камара) и Бундесрата (горната камара) да бъдат изцяло информирани за всички дискусии.

"Втората камара на Федералния Конституционен съд отхвърли възраженията, че ратифицирането на Европейския механизъм за стабилност (бъдещия постоянен спасителен фонд на еврозоната) може да бъде одобрено, само ако някои условия бъдат гарантирани в съответствие с международното право", обясни съдът.

Пазарите очакваха решението на съдиите от Карлсруе. Първите позитивни сигнали дойдоха при отварянето на пазарите. Еврото поскъпна до 1.28 спрямо 1.27 долара от вчера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: