25 Август, 2019 08:30 2 240 12

Макрон се застъпи за иранския петрол пред Тръмп

  • еманюел макрон-
  • доналд тръмп-
  • иран

Иран трябва да се съобразява с договореностите от СВПД

Макрон се застъпи за иранския петрол пред Тръмп - 1
Снимка: EPA

Френският президент Еманюел Макрон предложи на своя американски колега Доналд Тръмп да преговаря отново с Иран по изпълнението на задълженията на страните по Съвместния всеобхватен план за действие и ограничителни мерки (СВПД), съобщи TACC.

Френски източник заяви, че по време на срещите на високо равнище ръководителите на страните от формата Г-7, Макрон и Тръмп са обсъдили въпросите, свързани с Иран. Според плана на Техеран трябва да бъде разрешено да продава известно количество петрол, в замяна на някои гаранции.

Иран трябва да се съобразява с договореностите от СВПД, да намери начин за намаляване на напрежението в Персийския залив и да се върне към конструктивни преговори при разработването на ракети и регионалните въпроси. Също така следва да се разработи нов план за периода след 2025 г., когато изтича СВПД.

Въпреки това по всяка вероятност Тръмп, който многократно се е изказвал против всякакви отстъпки към Техеран, особено по отношение на продажбата на петрол, ще откаже предложението.

Пресцентърът на Белия дом потвърди, че американският президент и Макрон са се срещнали лично в Биариц и също така са обсъдили световната търговия, Либия, както и напрегнатата ситуация в Персийския залив. Това е станало преди Макрон официално да открие срещата на Г-7 във френския град Биариц, като лидерите на Франция, Германия, САЩ, Япония, Италия, Канада и Обединеното кралство се събраха на работна вечеря.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El texeran

    26 3 Отговор
    Паляци са и двамата! :)
  • 2 Госあ

    13 2 Отговор
    Интересно ми е да чуя позициите на Меркел. Или тя е готова на всичко за да продължи да продава голфове у сащ, с идеята да внася инженери от близкия изток за по евтино и тия които не стават за нищо да ги праща в Италия. А и въпреки санкциите и приказките срещу Русия, както и силните препоръки и ограничения срещу Южен поток, да си направи Северен поток 2.
  • 3 анова

    10 3 Отговор
    Енергийната криза ще принуди Г7 ДА ЛЪКАТУШИ нямат алтернатива освен компромиси икономика без суровина не става

    Коментиран от #9

  • 4 анова

    11 0 Отговор
    Представете си един американец който е свикнал да яде като свиня и да не слиза от автомобила да се лишава от храна и да ходи пеша Няма да си намерят място нито Тръмп нито Клинтън нито СЕНАТА
  • 5 Хага

    3 3 Отговор
    Тръмб и Футин в една килия.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хага":

    Ти го хагна у ауспухо.
  • 7 БЕЛЕНЕ

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Хага":

    Тръмб и Футин в една килия ЗАЕДНО С МАЙКА ТИ.
  • 8 Койчо

    4 2 Отговор
    Абе тоя Макрон ще се окаже ,че е единствения с топки в Евросъюза
  • 9 Да да

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "анова":

    И къде е тази енергийна криза? Може би в ограниченията на квотите на ОПЕК+? Да си чула, че САЩ са най-големия производител на петрол, а до 2-3 год. ще стане и най-големия износител! Да си чула, че Китай внася петрол от САЩ? Тръмп се чуди как да намали предлагането на петрол от конкуренцията, за да може САЩ да реализират по-високи печалби. Успя да извади Венецуела и Иран от пазара, скоро ще смачка и Русия.

    Коментиран от #11

  • 10 отегчен

    6 2 Отговор
    САЩ са силни защото във всяка една държава има родоотстъпници тип Цветан Цветанов.
  • 11 анова

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да да":

    Най големия грабител съм съгласен от къде го произвеждат от Ирак и Либия По въпроса С РУСИЯ ЗНАЕТЕ ЧЕ СЕ ИЗКАЗАХТЕ НЕПОДГОТВИН
  • 12 Проблемите

    0 1 Отговор
    На света идват от американци. Проблемите на Европа идват от германци. Проблемите на България идват от софиянци